Ongelmatilanteet ja häiriöt

Asumisneuvonta M2-Kotien asukkaille

Asukkaana voit kääntyä matalalla kynnyksellä M2-Kotien asumisneuvojien puoleen, kun tarvitset neuvoja asumisen eri asioihin.

Asumisneuvojan kanssa voi selvittää vuokranmaksuasioita, asumistuen ja muiden etuuksien hakemista sekä talouden hallintaa. Tarvittaessa asumisneuvoja ohjaa tarpeenmukaisiin palveluihin. Asumisneuvojaa sitoo aina vaitiolovelvollisuus. Asumisneuvoja voi ottaa tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi sosiaalitoimistoon tai Kelaan, mutta tekee sen vain sinun luvallasi.

Asumisneuvoja tukee asukkaita näissä tilanteissa:

  • vuokranmaksuvaikeudet
  • häätöuhkatilanteessa
  • tukien ja etuuksien hakeminen
  • muut asumisen haasteet

Jokaisella on oikeus mukavaan kotiin, jossa viihtyy. Asumisneuvoja opastaa tarvittaessa myös kodin puhtaanapidossa, jätehuollossa, energian järkevässä käytössä ja muissa kodin huolenpitoon liittyvissä asioissa. Asumisneuvoja voi auttaa myös naapuruston erimielisyyksien selvittelyssä.

Asumisneuvojat eivät voi vaikuttaa asunnon hakemiseen tai saamiseen, eivätkä he vastaanota vuokrasopimusten irtisanomisilmoituksia. Näihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Asumisneuvoja ei vastaa asunnon huolto-, remontointi tai kunnostustöistä. Näihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa ensisijaisesti yhteyttä kohteen huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Heidän yhteystietonsa löytyvät porraskäytävän ilmoitustaululta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

M2-Kotien asumisneuvojat tavoitat

puh.  09 7742 5500
m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi

Avaimet hukassa, mitä teen?

Jos avaimesi unohtuu kotiin tai katoaa, oven avaa huoltoyhtiö. Ovi avataan ainoastaan talon kirjoilla oleville asukkaille. Tämän vuoksi kaikkien asunnossa asuvien nimien ilmoittaminen kirjoille taloyhtiöön on tärkeää muistaa silloin, kun asuntoon muutetaan.

Sinun tulee todistaa oven avaajalle myös henkilöllisyytesi henkilöllisyystodistuksella. Oven avauksesta peritään ovenavausmaksu. Maksu peritään oven avauksen yhteydessä tai laskutetaan jälkikäteen (sisältää laskutuslisän).

Jos yksikin avaimistasi katoaa, ole yhteydessä huoltoyhtiöön! Olet asukkaana vastuussa kadonneista ja puuttuvista avaimista. Kaikkia avaimia ei kannata säilyttää samassa nipussa.

Voit hakea korvausta oven aukaisusta, avaimen katoamisesta tai lukon sarjoituksesta aiheutuneista kustannuksista M2-Kotien asukkaiden Avainturva-vakuutuksesta.

Kodissani on tuholaisia, mitä teen?

Tyypillisimpiä kodeista löytyviä pieneläimiä ovat sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset. Näiden lisäksi viime vuosina ovat lisääntyneet myös kodin haittaeläimet, erityisesti lutikat.

Jos epäilet tai huomaat kodissasi pieniä tuhoeläimiä, ole välittömästi yhteydessä isännöitsijään. Tilanteeseen täytyy reagoida nopeasti, sillä muuten tuholaiset voivat levitä muihin asuntoihin ja aiheuttaa suurta harmia. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta löytyvät tunnistamisen avuksi värikuvat yleisimmistä kodin tuholaisista sekä torjuntaohjeet.

Lue myös kokoamamme vinkit kodin tuholaisten torjuntaan.

Ulkomaanmatkoilta voi myös tietämättään tuoda ei-toivottuja eläimiä kotiin. Lue vinkit matkailijalle Helsingin kaupungin sivuilta.

Mitä teen, jos naapuri häiritsee?

Kaikissa taloissa kuuluu niin sanottuja normaaliin elämään kuuluvia ääniä. Toisinaan jonkun asukkaan normaalista poikkeava ja muita häiritsevä elämäntapa häiritsee toistuvasti talon muiden asukkaiden elämää.

Tutustu huolellisesti talosi järjestysmääräyksiin. Niissä kerrotaan myös talon hiljaisuusajat. Erityisesti hiljaisuusaikaan yöllä tulee välttää kovien äänien aiheuttamista. Säännöllisesti toistuvasta tai jatkuvasti muiden asumista häiritsevästä metelistä seuraa yleensä huomautus. Mikäli huomautus ei auta, M2 antaa asukkaalle varoituksen vuokrasopimuksen purkamisesta.

Häiriöiden jatkuessa varoituksesta huolimatta käynnistyy häätöprosessi. Häätöön ei siis tarvita useampaa kuin yksi varoitus.

Näin teet häiriöilmoituksen
Mikäli sinua häiritsee naapurisi kovaääninen elämäntapa, siitä voi tehdä ilmoituksen M2-Kodeille. Ilmoitus on aina tehtävä kirjallisena ja pääsääntöisesti vähintään kahden häiriöstä kärsineen henkilön allekirjoittamana. Valituksen tekijöitä ei ilmoiteta valituksen kohteelle.

Häirioilmoituslomake >>

Häiritsevää elämää voi olla esimerkiksi:

  • kovaääninen musiikin soitto
  • toistuvat tappelun ja huudon äänet
  • vieraiden aiheuttama meteli
  • talon yleisissä tiloissa, kuten rapussa ja pihalla metelöiminen

Toimi näin, jos sait varoituksen
Jos sinun elämäntavastasi valitetaan, ole yhteydessä vuokranantajaasi selvitelläksesi asiaa. Jos olet valituksen aiheesta täysin eri mieltä, voit tarvittaessa kirjoittaa oman vastineesi tilanteesta. Oma aktiivisuus asioiden hoitamisessa on hyvä asia, jotta tilanteet saadaan selvitettyä ajoissa.

Mitä teen, jos vuokranmaksu myöhästyy?

Jos vuokranmaksu myöhästyy, on asiasta hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian M2-Kodeille. Tarvittaessa voimme tehdä kanssasi maksusuunnitelman vuokravelan maksamisesta pienemmissä erissä. M2-Kotien asumisneuvonta auttaa vuokravelka-asioiden selvittelyssä. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta. Asumisneuvojan puoleen voit kääntyä, kun tarvitset apua vuokravelkatilanteen selvittelyyn, asumistuen ja muiden etuuksien hakemiseen sekä talouden hallintaan. Tarvittaessa asumisneuvoja ohjaa tarpeenmukaisiin palveluihin.

Vuokravalvontaan ja asumisneuvontaan saat yhteyden asiakaspalvelun kautta: Asiakaspalvelu p. 09 7742 5500 tai sähköpostitse: m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi

Ota rohkeasti yhteyttä!

Tiesithän, että asumistuen voi ohjata suoraan vuokranantajalle?

Miten teen vikailmoituksen?

Jos havaitset talossasi tai asunnossasi kiireellisesti korjattavan vian, kuten vesivahingon, soita heti kellonajasta riippumatta huoltoyhtiöön. Talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta tai sivujemme kiinteistöluettelosta.

Vähemmän kiireellisistä vahingoista voit ilmoittaa nettisivustomme vikailmoituksella m2kodit.fi/vikailmoitus/ tai huoltoyhtiölle sähköpostitse.

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki

Mikä M2-Kodit on?

M2-Kodit tarjoaa viihtyisiä vuokrakoteja, joihin ihmisillä on varaa.