Ongelmatilanteet ja häiriöt

Asumisneuvonta M2-Kotien asukkaille

M2-Kotien asukkaana voit kysyä asumisneuvojalta apua esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • vuokranmaksuvaikeudet

  • häätöuhkatilanne

  • tukien ja etuuksien hakeminen

  • muut asumisen haasteet.

Asumisneuvojaa sitoo aina vaitiolovelvollisuus. Asumisneuvoja voi sinun luvallasi ottaa tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi sosiaalitoimistoon tai Kelaan.

Jokaisella on oikeus mukavaan kotiin, jossa viihtyy. Asumisneuvoja opastaa tarvittaessa myös kodin puhtaanapidossa, jätehuollossa, energian järkevässä käytössä ja muissa kodin huolenpitoon liittyvissä asioissa. Asumisneuvoja voi auttaa myös naapuruston erimielisyyksien selvittelyssä.

Asumisneuvojat eivät vaikuta asunnon hakemiseen tai saamiseen, eivätkä he vastaanota vuokrasopimusten irtisanomisilmoituksia. Näihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Asumisneuvoja ei vastaa asunnon huolto-, remontointi tai kunnostustöistä. Näihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä kohteen huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Yhteystiedot löytyvät porraskäytävän ilmoitustaululta, asiakaspalvelusta tai oman talosi talosivulta.

M2-Kotien asumisneuvojat tavoitat puhelimitse tai sähköpostitse

puh.  09 7742 5500
m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi

Avaimet hukassa, mitä teen?

Jos avaimesi unohtuu kotiin tai katoaa, oven avaa huoltoyhtiö. Ovi avataan ainoastaan talon kirjoilla oleville asukkaille. Tämän vuoksi kaikkien asunnossa asuvien nimien ilmoittaminen kirjoille taloyhtiöön on tärkeää muistaa silloin, kun asuntoon muutetaan.

Sinun tulee todistaa oven avaajalle myös henkilöllisyytesi henkilöllisyystodistuksella. Oven avauksesta peritään ovenavausmaksu. Maksu peritään oven avauksen yhteydessä tai laskutetaan jälkikäteen (sisältää laskutuslisän).

Jos yksikin avaimistasi katoaa, ole yhteydessä huoltoyhtiöön! Olet asukkaana vastuussa kadonneista ja puuttuvista avaimista. Kaikkia avaimia ei kannata säilyttää samassa nipussa.

Voit hakea korvausta oven aukaisusta, avaimen katoamisesta tai lukon sarjoituksesta aiheutuneista kustannuksista M2-Kotien asukkaiden Avainturva-vakuutuksesta.

Oman talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät talosivulta.

Kodissani on tuholaisia, mitä teen?

Tyypillisimpiä kodeista löytyviä pieneläimiä ovat sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset. Näiden lisäksi viime vuosina ovat lisääntyneet myös kodin haittaeläimet, erityisesti lutikat.

Jos epäilet tai huomaat kodissasi pieniä tuhoeläimiä, ole välittömästi yhteydessä isännöitsijään. Tilanteeseen täytyy reagoida nopeasti, sillä muuten tuholaiset voivat levitä muihin asuntoihin ja aiheuttaa suurta harmia. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta löytyvät tunnistamisen avuksi värikuvat yleisimmistä kodin tuholaisista sekä torjuntaohjeet.

Lue myös kokoamamme vinkit kodin tuholaisten torjuntaan.

Ulkomaanmatkoilta voi myös tietämättään tuoda ei-toivottuja eläimiä kotiin. Lue vinkit matkailijalle Helsingin kaupungin sivuilta.

Miten teen vikailmoituksen?

Jos havaitset talossasi tai asunnossasi kiireellisesti korjattavan vian, kuten vesivahingon, soita heti kellonajasta riippumatta huoltoyhtiöön. Talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta tai oman talosi talosivulta.

Vähemmän kiireellisistä vahingoista voit ilmoittaa nettisivustomme vikailmoituksella m2kodit.fi/vikailmoitus/ tai huoltoyhtiölle sähköpostitse.

Mitä teen, jos naapuri häiritsee?

Kaikissa taloissa kuuluu niin sanottuja normaaliin elämään kuuluvia ääniä. Toisinaan jonkun asukkaan normaalista poikkeava ja muita häiritsevä elämäntapa häiritsee toistuvasti talon muiden asukkaiden elämää.

Tutustu huolellisesti talosi järjestysmääräyksiin. Niissä kerrotaan myös talon hiljaisuusajat. Erityisesti hiljaisuusaikaan yöllä tulee välttää kovien äänien aiheuttamista. Säännöllisesti toistuvasta tai jatkuvasti muiden asumista häiritsevästä metelistä seuraa yleensä huomautus. Mikäli huomautus ei auta, M2 antaa asukkaalle varoituksen vuokrasopimuksen purkamisesta.

Häiriöiden jatkuessa varoituksesta huolimatta käynnistyy häätöprosessi. Häätöön ei siis tarvita useampaa kuin yksi varoitus.

Näin teet häiriöilmoituksen
Mikäli sinua häiritsee naapurisi kovaääninen elämäntapa, siitä voi tehdä ilmoituksen M2-Kodeille. Ilmoitus on aina tehtävä kirjallisena ja pääsääntöisesti vähintään kahden häiriöstä kärsineen henkilön allekirjoittamana. Valituksen tekijöitä ei ilmoiteta valituksen kohteelle.

Häirioilmoituslomake >>

Häiritsevää elämää voi olla esimerkiksi:

  • kovaääninen musiikin soitto
  • toistuvat tappelun ja huudon äänet
  • vieraiden aiheuttama meteli
  • talon yleisissä tiloissa, kuten rapussa ja pihalla metelöiminen

Toimi näin, jos sait varoituksen
Jos sinun elämäntavastasi valitetaan, ole yhteydessä vuokranantajaasi selvitelläksesi asiaa. Jos olet valituksen aiheesta täysin eri mieltä, voit tarvittaessa kirjoittaa oman vastineesi tilanteesta. Oma aktiivisuus asioiden hoitamisessa on hyvä asia, jotta tilanteet saadaan selvitettyä ajoissa.

Mitä teen, jos vuokranmaksu myöhästyy?

Jos vuokranmaksu myöhästyy, on asiasta hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian M2-Kodeille. Tarvittaessa voimme tehdä kanssasi maksusuunnitelman vuokravelan maksamisesta pienemmissä erissä. M2-Kotien asumisneuvonta auttaa vuokravelka-asioiden selvittelyssä. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta. Asumisneuvojan puoleen voit kääntyä, kun tarvitset apua vuokravelkatilanteen selvittelyyn, asumistuen ja muiden etuuksien hakemiseen sekä talouden hallintaan. Tarvittaessa asumisneuvoja ohjaa tarpeenmukaisiin palveluihin.

Vuokravalvontaan ja asumisneuvontaan saat yhteyden asiakaspalvelun kautta: Asiakaspalvelu p. 09 7742 5500 tai sähköpostitse: m2.asumisneuvonta@ysaatio.fi

Ota rohkeasti yhteyttä!

Tiesithän, että asumistuen voi ohjata suoraan vuokranantajalle?

M2-Kotien järjestyssäännöt

M2-kodeissa jokaisella on oikeus viihtyisään ja turvalliseen asumiseen. Meillä asukkaat huomioivat toisensa ja käyttävät yhteisiä tiloja ja piha-alueita vastuullisesti. Asukkaamme ja heidän vieraansa noudattavat lakien, asetusten sekä vuokrasopimusehtojen lisäksi järjestyssääntöjä ja talon yhteisten tilojen kuten saunan, pesutuvan ja kerhotilan tilakohtaisia ohjeita.

Yhteiset tilat
Sinulla on oikeus käyttää talon yhteisiä tiloja. Noudata siisteyttä ja vältä häiriöiden aiheuttamista.
Ulko-ovet ovat lukittuina sovittuina aikoina. Huolehdi, että ne sulkeutuvat jälkeesi.
Pidä kulkuväylät vapaina paloturvallisuuden vuoksi. Porrashuoneissa ei saa pitää esimerkiksi omia kynnysmattoja. Säilytä lastenvaunuja, polkupyöriä ja muita tavaroita niille osoitetuissa paikoissa, älä porrashuoneissa tai varastotilojen käytävillä. Myös porrashuoneiden edustat ja pihakäytävät on pidettävä vapaina.
Varastotiloissa ei saa säilyttää helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa, joka lisää tulipalon vaaraa tai vaikeuttaa tulipalon sammuttamista. Älä säilytä tarpeettomia tavaroita yhteisissä tiloissa, vaan vie ne alueen kierrätyspisteeseen.
Jos talossa on pesutupa, suosittelemme sen käyttöä, jotta vähennät kosteusvaurioiden riskiä asunnossasi.

Pihat, parvekkeet ja huoneistopihat
Pihat, parvekkeet ja huoneistopihat lisäävät asumisen viihtyisyyttä. Äänten kaikumisen takia vältä yöaikaan kovia ääniä.
Grillatessa käytä ensisijaisesti talon grillipaikkaa, jos sellainen on. Avotulen teko ja kertakäyttögrillien käyttö on kielletty. Parvekkeilla ja huoneistopihoilla on turvallisinta käyttää sähkögrilliä. Tärkeintä on aina paloturvallisuus.
Huolehdi parvekkeesi tai huoneistopihasi siisteydestä ja lumen luonnista. Jos asuntoosi kuuluu huoneistopiha, pidä nurmikko ja istutukset siistinä.
Älä tomuta parvekkeella tai ripusta mitään parvekkeen kaiteen ulkopuolelle.
Huoneiston tai parvekkeen ulkopuolelle ei saa kiinnittää rakenteita tai laitteita.
Käytä mattojen ja vuodevaatteiden tomutukseen sekä pyykin kuivatukseen niille varattuja tiloja.
Huolehdi, ettei lemmikkieläimesi tee tarpeitaan kiinteistön alueelle. Lemmikit on pidettävä kytkettyinä eikä niitä saa päästää lasten leikkipaikalle. Lintuja ja muita luonnonvaraisia eläimiä ei saa ruokkia kiinteistön alueella.

Elämisen äänet
Asumiseen kuuluvat myös äänet. Esimerkiksi lasten leikeistä kuuluvat tavanomaiset äänet kuuluvat normaaliin asumiseen. Sen sijaan kovaääninen, toistuva tai pitkäkestoinen meteli tai koiran haukunta on häiritsevää ja sen aiheuttamista on vältettävä. Anna naapureille yörauha välttämällä kello 22–07, pyykin pesua, remontoimista tai muuta sellaista toimintaa, josta syntyy kovaa ääntä tai tärinää.

Jätteet
Lajittele jätteet ohjeiden mukaisesti ja vie ne talon keräysastioihin. Sinun tulee huolehtia kiinteistön jäteastioihin kuulumattomien jätteiden, kuten huonekalujen ja vaarallisten jätteiden, viemisestä kunnallisiin keräyspisteisiin.
Viemäreihin ei saa laittaa jätteitä tai esineitä, jotka saattavat tukkia ne.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty yhteistiloissa ja huoneiston sisätiloissa vuokrasopimusehtojen mukaisesti.
Savuttomissa kiinteistöissä tupakointi on kielletty koko kiinteistön alueella lukuun ottamatta erillistä tupakointitilaa, jos kiinteistön alueella on sellainen.
Tupakointikielto koskee myös sähkötupakointia.

Pysäköinti
Pysäköinti on sallittua kiinteistön alueella ainoastaan merkityillä paikoilla. Muualla kiinteistön alueella on sallittu vain tilapäinen huoltoajo. Pelastustiet on pidettävä vapaina.
Autopaikat ovat pääsääntöisesti varattu autopaikkasopimuksen tehneille talon asukkaille. Sopimusehdoissa on määritelty tarkemmin niiden käytöstä.
Vieraspaikat on tarkoitettu asukkaiden vieraille tilapäiseen pysäköintiin.

Viat ja puutteet
Ilmoita kiinteistön huoltoyhtiöön mahdollisista vioista ja puutteista. Sinulla on velvollisuus tehdä ilmoitus aina, kun vika tai rikkoontuminen saattaa aiheuttaa lisävahinkoja, ellei sitä korjata heti.
Jos haluat remontoida tai maalata, sovi etukäteen asiasta isännöitsijän kanssa.

Järjestyshäiriöt
Jos havaitset järjestyshäiriöitä tai puutteita turvallisuudessa, olisi hyvä keskustella asiasta ensin häiriön aiheuttajan kanssa. Ilmoita toistuvasta häiriöistä kirjallisesti isännöitsijälle, joka ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Valituksen kohteella on oikeus kertoa oma näkemyksensä asiasta. Rikosepäilyistä tulee aina tehdä ilmoitus poliisille.
Lain mukaan vuokranantaja voi irtisanoa tai purkaa vuokrasopimuksen, jos vuokralainen viettää häiritsevää elämää, hoitaa asuntoa huonosti tai rikkoo terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi tarpeellisia määräyksiä.
Kiinteistön rakenteita tai istutuksia tahallisesti vahingoittaneella on aina korvausvelvollisuus.

Vinkkejä asumiseen Näytä kaikki

Mikä M2-Kodit on?

M2-Kodit tarjoaa viihtyisiä vuokrakoteja, joihin ihmisillä on varaa.