Asukkaat saapuivat Jallukkaan – Talo, jossa pianonsoitto ei häiritse

Talo on vasta viimeistelyä vaille valmis, mutta sen tunnistaa helposti. Jätkäsaaren Malagankadulla sijaitsevalla julkisivulla koreilee nimittäin 80-luvun neonkylttejä muistuttavilla keltaisilla kirjaimilla nimi, josta ei voi erehtyä: Jallukka. Nimi, joka tuo mieleen sekä Jaloviinan että Töölön taiteilijakoti Lallukan, sopii hyvin rakennukselle, joka on jo ehditty otsikoida mediassa ”rokkaritaloksi”.

Jallukka on Elävän musiikin säätiön Elmun ja M2-Kotien yhteinen ARA-vuokratalokohde. Rokkari-etuliite tulee siitä, että Malagankadun puoleisessa siivessä sijaitsevat 25 Elmun asuntoa vuokrataan musiikkialan ammattilaisille.

Sisällä katutason kulmauksessa on kuitenkin varsin tavallinen tungos, kun asukkaat hakevat uusien asuntojensa avaimia. Maaliskuu on juuri vaihtumassa huhtikuuksi ja Jallukka saamassa ensimmäiset asukkaansa. Jonotustilaan aukeaa myöhemmin Malaga Bar -niminen baari-ravintola, mutta nyt tulijat saavat tyytyä talon puolesta tarjolla oleviin pasteijoihin ja Pepsiin. Hyvin näyttävät kelpaavan.

Jätkänsaarenkadun puoleisessa siivessä Johanna Luusuaa, 28, ja Tanu Perintöä, 28, hengästyttää. Jätesäkkeihin ja muovilaatikoihin pakattu omaisuus on kannettava kuudenteen kerrokseen jalan, sillä hissi on varattu. Muutama muukin on päättänyt muuttaa heti avaimet saatuaan.

”Kyllä se tästä”, Johanna vakuuttaa.

Pariskunta oli etsinyt uutta asuntoa jo jonkin aikaa, kun M2-Kotien 51-neliöinen kaksio pisti silmään vuokranvälityssivustolla. Pinnat ovat hillittyä harmaata ja valkoista, kylpyhuone poikkeuksellisen tilava. Olohuoneesta aukeaa näkymä pitkälle Ruoholahden suuntaan. Rakennustyömaat muistuttavat, että koko kaupunginosa hakee vielä muotoaan.

Johanna ja Tanu odottavat uudelta kodiltaan ennen kaikkea lisää tilaa, sillä vanha asunto Taka-Töölössä oli puolet pienempi yksiö. Poikkeuksellisen muusikkopainotteinen naapuriväki on sisällöntuotantoyritystä pyörittävän Johannan mielestä hyvä asia. Valokuvaajana työskentelevä Tanu ei ole juuri ajatellut koko asiaa. ”Eivätköhän muusikot ole ihmisiä siinä kuin kaikki muutkin”, hän sanoo.

Johanna Luusua muutti Jallukkaan poikaystävänsä kanssa.

Samoilla linjoilla on myös talon isännöitsijä Jorma Aalto. Hän arvelee, että lopulta myös muusikot kaipaavat kodeiltaan rauhaa. Yhdessä asiassa he saattavat tosin olla muita suvaitsevaisempia: ”Ehkä tämä voi olla ensimmäinen talo, jossa pianonsoitto ei häiritse.”

Eivätköhän muusikot ole ihmisiä siinä kuin kaikki muutkin.

Kuudennen kerroksen asuntoihin vievällä luhtikäytävällä pönöttää laatikollinen äänittäjä-miksaaja Kian, 27, levyjä. Onneksi se on viimeinen laatikko, sillä poikaystävä Antin, 34, pitäisi oikeastaan olla jo satamassa. Hän soittaa kitaraa Pariisin kevät -yhtyeessä, ja muuttopäivä sattui samalle päivälle, kun bändi esiintyy Viking Mariellalla. Lauantaina on edessä muuttourakan toinen erä eli Antin omat tavarat. Toivottavasti ystävät lähtevät silloinkin muuttoavuksi.

Kia ja Antti törmäsivät ilmoitukseen Jallukasta Elmun Facebook-sivulla, Kia muistelee. Hän asui itse Pasilassa, Antti Vartiokylässä, ja oli ollut puhetta, että jossain vaiheessa etsittäisiin yhteinen asunto. Uuden kaksion olohuonetta hallitsee betoninen seinä. Oikeastaan asunnon voisi melkein laskea kolmioksi, niin tilava on parvi keittokomeron yläpuolella.

Kia pitää muusikoiden asuttamista toistensa naapureiksi kiinnostavana konseptina. Hän uskoo, että naapureilta löytyy ainakin ymmärrystä keikkailevan muusikon elämänrytmille. Lisäksi talo vaikuttaa hänen mukaansa jo nyt yhteisöllisemmältä kuin hänen edellisensä, jossa naapureita tuskin edes moikattiin.

Jätkäsaaren kehityksen osalta hänellä on maltilliset toiveet.

”Toivottavasti tästä tulee kiva eikä ihan hirveä”, hän sanoo ja nauraa päälle.