Tulorajat PK-seudun asukasvalintaan 2017 – mitä se tarkoittaa?

ARA-asuntojen asukasvalinnoissa sovelletaan tulorajoja 1.1.2017 alkaen Espoon, Helsingin, Kauniaisen ja Vantaan alueilla.

Tulorajat pääkaupunkiseudun asukasvalintaan

Tammikuussa tapahtuu muutos, jota ARA-asuntojen vuokranantajat ovat jännittäneet nykyisen hallitusohjelman syntymisestä saakka. Asukasvalinnoissa sovelletaan tulorajoja 1.1.2017 alkaen Espoon, Helsingin, Kauniaisen ja Vantaan alueilla.

Muutos perustuu valtioneuvoston asetukseen, jonka mukaan tulorajat astuvat voimaan kaikissa valtion tukemissa vuokra- ja osaomistusasunnoissa pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Uudistuksella pyritään varmistamaan, että valtion tukemat vuokra-asunnot kohdistuvat suuren kysynnän alueella niitä eniten tarvitseville.

Entä ne määrät?

Asukkaan kannalta syytä suureen huoleen ei ole: valtion tukemat arava- ja korkotukivuokra-asunnot vuokrataan jatkossakin asuntoa eniten tarvitseville ruokakunnille.

Ympäristöministeriön määrittelemät tulorajat ovat myös melko korkeat, joten asukasrakenne pysyy nykyisellään. Pieni- ja keskituloisilla on edelleen mahdollisuus saada ARA-vuokra-asunto kunnalta tai yleishyödylliseltä toimijalta kuten M2-Kodeilta.

Vuoden alusta alkaen pääkaupunkiseudun kunnissa asukkaaksi valitsemisen edellytyksenä on, että yhden hengen ruokakunnan enimmäistulot eivät ylitä 3 000 euroa. Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin yksi aikuinen, kunkin aikuisen osalta tulorajaan lisätään 2100 euroa. Ensimmäisestä lapsesta tehdään tulorajaan lisäys 650 euroa ja kustakin seuraavasta lapsesta 600 euroa.

Tulorajat tarkistetaan asunnonhakijoilta eli uusilta asukkailta sekä siinä tapauksessa, että asukas vaihtaa saman vuokranantajan asunnosta toiseen.

M2-Kodeilla jo asuvalta asukkaalta tulorajoja ei siis ilman muuttoa tarkisteta.

Väliaikainen muutto peruskorjauksen alta

Peruskorjausten vuoksi tehtävien väliaikaisten muuttojen yhteydessä tulorajoja ei tarkisteta eikä muulloinkaan, kun muutto johtuu syystä tai toisesta vuokranantajan aloitteesta.

Esimerkiksi M2-Kotien Kirkkonummella sijaitsevassa kohteessa on käynnissä parhaillaan perusparannushanke, jonka aikana asunnoissa ei ole mahdollista asua. Asukkaille tarjotaan mahdollisuutta niin kutsuttuun väistöasuntoon tai mahdollisuutta siirtyä toiseen kohteeseen. Asunnon vaihdon tapahtuessa mittavan perusparannuksen johdosta ei noudateta tulorajoja, vaikka kirkkonummelainen asukas asutettaisiin esimerkiksi tulorajojen piirissä olevassa Espoossa sijaitsevaan asuntoon.

Annamme mielellämme lisätietoa ja neuvontaa kaikissa mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä!

Avainsanat: ,