Hoffice-työpäivä on kattilasalaattia ja kirjoittamista

Ruotsista rantautunut Hoffice-menetelmä perustuu alun perin ajatukseen, että erilaiset freelance- tai etätyöskentelijät menevät tekemään töitä yleensä jonkin kotiin. Hoffice muodostuu sanoista Home ja Office.

Hoffice-menetelmään kuuluu niin sanottu aamun avaus, eli paikalle saapuneet esittäytyvät lyhyesti ja kertovat mitä aikovat päivän aikana tehdä. Menetelmään kuuluu myös töiden kellottaminen: töitä tehdään hiljaisuudessa 45 minuuttia, jonka jälkeen on 15 minuutin tauko. Tauon aikana voi keskustella muiden kanssa, puhua puhelimessa tai jatkaa omia töitään. Vaikka Hoffice-ajat on ilmoitettu, se toimii niiden kellonaikojen välillä ”hop on, hop off”-tyyppisesti: tule ja mene kuten haluat.

Saavuin paikalle niin sanotusti väärään aikaan. ”Hofficetyökaverit” olivat juuri lähdössä hakemaan lähikaupasta lounassalaattitarpeita kolehtimeiningillä.

Itse olin syönyt lounaan jo aikaisemmin, joten aloitin työt. Hofficelaiset tulivat hetken päästä kauppakassien kanssa ja naurun remakan saattelemina. Kateellisena kuulostelin heidän keskusteluaan ja naureskeluaan helteiseltä terassilta. Minä haluan mukaan! No, kukaanhan minua ei estänyt, mutta jotenkin tuntui töiden tekemisen suhteen velttoilulta, jos olisin osallistunut lounaaseen periaatteessa osallistumatta lounaaseen.

Sitten alkoi työhiljaisuus. Kaikki hiljenivät omiin ajatuksiinsa ja työtehtäviinsä. Joku viritti puhelimen herätyksen soittamaan 45 minuutin päästä.

Aluksi tilanne tuntui lähes normaalille. Olenhan jakanut työhuoneeni työkaverin kanssa puolisen vuotta, eli toisen ihmisen yskäisyt, kahvikupin kilinä, hiiren naksahtelut tai näppäinäänet ovat tulleet lievästi ääniallergiselle tutuiksi.

Mutta hetken päästä oman ääni- ja ajatuskuplani puhkaisi työpöydän ääressä istunut nuori nainen. Pidän itseäni kohtuullisen nopeana kirjoittajana, mutta nuori nainen rummutti näppäimiä kuin duracelin pupu täysillä pattereilla rumpua. Se herätti minun sisäisen kilpailijani: kumpi kirjoittaa nopeammin? Tuntui, että yllytimme toinen toisiamme. Nopeampaa! Lujempaa! Tai ehkä vain kuvittelin.

Kun 45 minuuttia oli vierähtänyt, tunsin pientä ärtymystä, kun tilan täytti puhe ja häly. Vastahan pääsin vauhtiin! Toisaalta ymmärsin kuitenkin sen, kuinka helposti työpäivän aikana jumiutuu yhteen asentoon jopa tuntikausiksi ilman minkäänlaista taukoverryttelyä. – Tämä hofficeiluhan on siis terveellistäkin.

Mitä Hoffice-työpisteessä voi tehdä? Yhteisölliset työtilat soveltuvat periaatteessa mitä vain tietokoneella, kynällä ja paperilla tehtävää työtä tekeville. Omana tarkoituksenani oli suunnitella tulevaa, mutta huomasin että ainakaan ensikertalaiselle se ei ollut toimivin juttu menetelmällä, jonka valitsin: läppäri syliin ja säkkituolille röhnöttämään. Se yllytti tavoittelemaan nopeuskirjoittajan titteliä, keskittymään vääriin asioihin.

Yritin istuskella päivän paisteessa parvekkeellakin, mutta jo noin kahden minuutin auringossa oleilu sai huomaamaan, ettei tietokoneen näytöltä näe mitään ja tietokoneen lämpötilakin kohosi kovin korkeisiin lukemiin. Olisi ehkä ollut järkevämpää piirrellä mind map -tyylinen muistilappu parvekkeella ja sen jälkeen kirjoittaa se puhtaaksi sisällä muiden seurassa. Ensi kerralla teen toisin.

Opin päivän aikana yhteisöllisestä työskentelystä monta asiaa. Se voi olla hauskaa. Inspiroivaa. Haastavaa. Houkuttavaa ja koukuttavaa. Hoffice voi olla joillekin se oma ”työyhteisö” mikäli sellainen puuttuu, kuten vaikkapa freelance-toimittajilta usein.

Hofficesta saa tauoilla mahdollisesti sparrikavereita tai ainakin lounaskavereita. Hoffice-menetelmä voi yllyttää jopa parempiin suorituksiin (tai nopeampaan kymmensormijärjestelmän käyttöön).

Niin, opin senkin, että salaatin voi tehdä vaikka kattilaan. Sakset toimittavat hyvin veitsen virkaa. Eikä se haittaa yhtään.


Avoin työtila Uuras Hoffice 24.5.–23.6.2016
Auki arkisin klo 10-18, Juutinraumankatu 10 A 62, Helsinki
https://www.facebook.com/events/678239958983212/