Jouluna jännitetään pukkia ja syödään herkkuja

Parvekkeen joululahjamysteeri

“Me lapset olimme pieniä ja istuimme koko suvun voimin joulupöydässä. Yhtäkkiä parvekkeelta kuului kovaa kolinaa. Menimme tietenkin katsomaan, mitä siellä oikein tapahtui. Parvekkeelle oli ilmaantunut iso kasa joululahjoja. Ihmeellisintä tässä oli se, että kaikki istuivat pöydässä kun äänet kuuluivat, eikä kukaan siis ollut parvekkeella. Tuosta aattoillasta lähtien olemme miettineet joka joulu, miten ihmeessä lahjat päätyivät parvekkeelle. Ehkä se tosiaan oli joulupukki!”

Adesuwa Igbinoba,

asuu perheineen M2-Kodissa Viikin Norkkokujalla

Sukujoulu on paras joulu

“Vietämme todella perinteisiä jouluja mummolassa Tohmajärvellä. Kuusi haetaan metsästä, lapset leipovat piparkakkuja mummin kanssa ja leikkivät pihalla lumileikkejä. Lumilinnan ja lumiukkojen rakentamisen lisäksi pulkkamäki on kova juttu. Joulupöydässäkin pidetään perinteistä kiinni: Valmistamme laatikot, kinkun ja savulohen itse.”

Merja Tiilikainen,

asuu perheineen Viikissä Von Daehnin kadulla

Tontun puhelinsoitto yllätti

“Yksi hauskimmista joulumuistoistani on monen vuoden takaa. Olin eskari-ikäinen ja vietimme joulua mummolassa. Aattoiltana tonttu soitti yllättäen ja halusi puhua kanssani. Ensin en uskaltanut mennä puhelimeen, mutta sitten juttelimme pitkän tovin. Tonttu kyseli kuulumisiani ja antoi kaikenlaisia hyvän käytöksen ohjeita, kuten miten olla ystävällinen kavereille. Sitten tonttu kysyi, milloin olen viimeksi käynyt eteisessä. Joulupukilla on kuulemma niin kiire, ettei se kerkiä sisälle asti, joten se on jättänyt lahjat eteiseen. Ja siellähän lahjat olivatkin odottamassa.”

Siiri Nurminen,

asuu vanhempiensa kanssa M2-Kodissa Hyvinkäällä Vesitorninkadulla

Joulupukkina saa itsekin hyvän mielen

“Aluksi olin joulupukin sijaisena sisareni lapsille, kun oikea pukki ei aattona kerinnyt heidän luokseen. Joku sanoi, ettei nainen voisi olla pukkina, mutta kun on kunnon releet ja madaltaa ääntään, niin täydestä menee. Viimeiset kolme vuotta olen kiertänyt laajemminkin kuin vain perhepiirissä. Aattona kerkiää noin kuuteen paikkaan. On upeaa päästä levittämään jouluiloa ja -rauhaa perheille ja etenkin tietenkin lapsille. Kohtaamiset ovat olleet ikimuistoisia myös minulle ja ne tuovat hyvän mielen.“

Raija Uotinen,

asuu M2-Kodissa Vantaalla Viljo Sohkasen kadulla.

Perinteinen perhejoulu on paras

“Joulusta tekee joulun se, kun on perhettä ympärillä. Leevin synnyttyä, kolme vuotta sitten, joulut on rakennettu erityisesti hänen kannaltaan. Kun lapsella on mukavaa, aikuisetkin tykkäävät. Nautimme ihan perinteisestä joulusta ja jouluruoista laatikoineen, kinkkuineen ja kaloineen. Emme osta valmista, vaan teemme mahdollisimman paljon itse. Viime vuonna joulupukki vielä pelotti Leeviä, saa nähdä, miten tänä vuonna käy.”

Anniina Tuovinen,

asuu perheineen M2-Kodissa Vihdin Nummelassa Vanhan-Sepäntiellä

Gallup tehtiin Vantaan M2-Kotien liikunta- ja ulkoilupäivässä aiemmin syksyllä.

Teksti: Leena Filpus / Kuvat: Kirsi Tuura