Koti kuntoon – remontilla uudenveroinen koti

M2-Kotien rakennuttajapäällikkö Jukka Virta vastaa puhelimeen auton ratista. Hän on matkalla Helsingin Munkkivuoreen, jossa Taiteentekijäntie 7:n asukkaat jo odottavat asukasiltaa. Heidän kotitalossaan on alkamassa Koti kuntoon -remontti parin kuukauden kuluttua.

Remontti tietää sitä, että asukkaat muuttavat muutama asunto kerrallaan remontin alta omassa pihapiirissään toiseen asuntoon tai naapuritaloon.

Evakon aikana oma koti remontoidaan uuden veroiseksi:

  • kaikki kodin pinnat uusitaan, keittiön kaapistot ja koneet vaihdetaan,
  • wc ja kylpyhuone uusitaan täysin.

Sitten asukkaat pääsevät kimpsuinensa ja kampsuinensa takaisin tuttuun, mutta nyt tuliterään kotiinsa.

Vaikka Koti kuntoon -remontti on iloinen asia, herättävät käytännön järjestelyt paljon kysymyksiä ja joskus jopa huolta.

“Asukasillan tarkoituksena on jakaa tietoa ja oikoa mahdollisia väärinkäsityksiä. Minun lisäkseni kysymyksiin on vastaamassa isännöitsijä ja urakoitsija. Kerromme asukkaille tarkemmin remontin aikataulusta, mitä kaikkea asunnoissa tehdään ja miten asuminen hoituu remontin aikana”, Jukka Virta kertoo.

Etsitkö uutta asuntoa? Hae meiltä.

Kodit kuntoon samalla kaavalla

Mutta otetaan askel taaksepäin. Mitä kaikkea onkaan tapahtunut, ennen kuin ollaan remontin kynnyksellä? Prosessi on useamman vuoden mittainen. Tämän vuoden remontteja alettiin suunnitella jo vuonna 2017.

“M2-Kodeilla on taloja Helsingistä Rovaniemelle, 30 paikkakunnalla. Tarkoitus on tietää 1–4 vuotta etukäteen, missä järjestyksessä M2-Koteja remontoidaan”, Virta sanoo.

Remontointijärjestys määräytyy talon kunnon mukaan. Siksi jokainen talo ja sen asunnot kartoitetaan huolella. Itse remontit tehdään samalla kaavalla. Kaikissa M2-Kodeissa käytetään samoja hyväksi havaittuja materiaaleja sekä kalusteiden ja laitteiden malleja. Näin asukkaita kohdellaan tasapuolisesti ja myös remontin hinta pysyy kurissa.

“Minä huolehdin siitä, että remontti tulee tehtyä ajallaan ja suunnitelmien mukaan. Tärkein tehtäväni on kilpailuttaa suunnittelijat ja urakoitsijat sekä hankkia rahoitus”, Virta sanoo ja muistuttaa samalla, ettei hän ole yksin. Remonttiprojektille palkataan erillinen valvoja, joka huolehtii työmaalla, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Esimerkkiasunnon kylpyhuone ennen Koti kuntoon -remonttia

Suunnitelmallista työtä asumisviihtyvyyden eteen

Vähintään puoli vuotta ennen Koti kuntoon -remonttia asukkaat saavat ensitiedot remontista ja sen vaikutuksista asumiseen. Lähempänä remontin käynnistymistä, parisen kuukautta ennen h-hetkeä, koittaa asukasilta.

Eikä tiedottaminen lopu asukasiltaan. Remontin aikana urakoitsija kertoo ajankohtaisista asioista ja häneltä voi kysyä neuvoa.

Koko talon remontti kestää 5–12 kuukautta riippuen asuntojen määrästä.

“Yhden asunnon osalta saadaan valmista 3–5 viikossa. Remontin ajaksi jokainen tyhjentää vuorotellen kotinsa ja muuttaa väistöasuntoon.”

Itse muutto asukkaan on hoidettava itse, mutta M2-Kodit tarjoaa muuttolaatikoita tavaroiden kuljettamiseen. Pihalle tuodaan myös jätelava, johon asukkaat voivat tuoda poisheitettävää tavaraa.

Ensimmäisten asuntojen valmistuttua kaikki voivat käydä ihailemassa, minkälainen omasta kodista on tulossa. Kun oman kodin remontti valmistuu, on jälleen aika muuttaa takaisin.

“Remontin valvoja tarkastaa, että asunnot ovat luovutuskunnossa. Lisäksi asukkaille jätetään lomake, jolla urakoitsijalle voi ilmoittaa mahdollisista puutteista”

Esimerkkiasunnon kylpyhuone Koti kuntoon -remontin jälkeen

Aplodit matkaviemisinä

Matka Helsingin länsipuolelle on taittunut puhelimessa puhuen. Jukka Virran on aika sulkea hands free ja kurvata Taiteentekijäntielle Talin urheilupuiston kupeessa.

“Teemme tänä vuonna Koti kuntoon -remontin 14 kiinteistöön Pirkkalan lisäksi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Remontoitavia asuntoja on reilut 520. Että kyllä tässä pääsee ajelemaan ihan riittävästi”, Virta sanoo nauraen.

Jos oikein hyvin käy, Virta, isännöitsijä ja urakoitsija lähtevät asukasillan päätteeksi kotimatkalle aplodien saattamana. Niin innoissaan asukkaat ovat toisinaan olleet kotitalonsa tulevasta uudistuksesta.

“Se tuntuu tosi kivalta. Tärkeintä on kuitenkin se, että kaikki saavat vastauksen kysymyksiin, jotka mietityttävät heitä. Erityisen iloinen olen siitä, jos joku epäilevästi remonttiin suhtautuva poistuu asukasillasta keventynein sydämin”, Jukka Virta sanoo.