Miten sisustaa koti kirppislöydöillä?

Osta harkitusti

Kierrätyssisustaminen ei tarkoita rumien romujen raahaamista kotiin, vaan sopivien tavaroiden etsimistä, löytämistä ja uudistamista.

Vaikka kirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa on halpaa tavaraa, älä osta liikaa. Jätä huonekaluille tilaa ”hengittää” eli älä sullo huonetta liian täyteen kalusteita ja tavaroita.

Toreilla ei enää tarvitse vaellella, jos ei halua. Nettikirpparit tori.fi ja huuto.net ovat jo klassikoita, ja Facebook-kirpputorit tarjoavat yhä enemmän löytöjä. Olethan jo liittynyt kaupunkisi tai kaupunginosasi kierrätysryhmiin Facebookissa? Siellä vaatteet ja huonekalut vaihtavat omistajaa kahvipaketin hinnalla tai jopa ilmaiseksi. Netissä joudut reagoimaan nopeasti ja kisaamaan muiden ostajien kanssa. Perinteisissäkin kirppiksissä on yhä puolensa. Kun myyjä on paikalla, ostaja kuulee tavaran tarinan.

Varaa aikaa etsimiseen. 1990-luvun huonekaluja on nyt paljon tarjolla, esimerkiksi kirjahyllyjä lasivitriineineen. 1950-luvun huonekaluja taas joutuu jahtaamaan, sillä ne ovat tällä hetkellä kovin kysyttyjä. Suosio saattaa näkyä myös hinnoissa.

Avarra ajatteluasi

Kirppislöytöjen etsijän silmä ja mielikuvitus harjaantuvat vähitellen: voisiko ehkä esinettä käyttää muussa kuin siinä kaikkein ilmeisimmässä tarkoituksessa? Tulisiko laatikosta seinälle nostettuna oiva hylly? Saisiko ikivanhasta matkalaukusta sängyn alle säilytyslaatikon tai vanhoista lasipurkeista maljakkoja?

Maalaa ja tuunaa. Opettele näkemään kalusteiden mahdollisuudet. Jos vasara ei pysykään kädessä, maalaamaan oppii jokainen. Sisustajien suosiossa ovat tällä hetkellä liitu- ja kalkkimaalit. Niillä maalari saa seinille ja kalusteille peittävän mattapinnan.

Jos pensselin lisäksi kädessä pysyy vasara ja vielä vaikkapa naulapyssy, alkaa syntyä ihmeitä. On ihanaa tajuta, mitä tuostakin romusta voisi loihtia!
Kirppislöydöt kannattaa puhdistaa huolellisesti. Ethän tiedä, milloin ne on viimeksi puhdistettu ja missä ne ovat viruneet. Pese tekstiilit mahdollisimman korkeassa lämpötilassa tai pakasta, jos vesipesu ei ole mahdollista.

Inspiroidu ja yhdistele

Kierrätyskalusteilla sisustamisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että kodin värimaailma on sitä sun tätä. Väreittäin ryhmittely rauhoittaa tilan tunnelmaa. Tekstiileillä saa helposti luotua yhtenäisen kokonaisuuden: verhot, matto ja sohvatyynyt ovat samaa sävyä. Vanha kunnon sisustussääntö, että huone väritetään yhdellä päävärillä ja kahdella täydentävällä värillä, toimii edelleen ja sopii myös kirpparilöydöillä sisustamiseen.
Inspiraation vuoksi seuraa paria sisustusblogia ja lue silloin tällöin sisustuslehtiä. Niistä saat ideoita. Vaikka et haluaisi trendikotia, kannattaa silmäillä, mitkä värit ja materiaalit ovat sisustuksessa juuri nyt suosittuja, ja käyttää niitä omalla tavalla.

Juuri nyt sisustustrendejä ovat muun muassa mattamustiksi maalatut kalusteet ja mattamustat keittiöt, rottinkikalusteet, vaneriset kalusteet, day bedit eli päivävuoteet, viherkasvit terrakottaruukuissa ja samettipäällysteet. Rosoinen keramiikka sopii juuri nyt sisustusmaailmassa vellovaan luonnonmukaisuuden trendiin. Edullinen tapa hypätä villitykseen mukaan on etsiä keramiikkaa kirppareilta.

Kirjoittaja on sisustustoimittaja, joka juuri nappasi Huuto.netistä kauan etsimänsä wieniläistuolit hyvään hintaan.

Juttuun on haastateltu myös Hattaralandia-blogin Jaana Seurasta.

”Minulla kaikki on kirppiksiltä haalittua, astioita ja vuodetekstiilejä myöten, mutta täytyy myöntää, että sängyn patja on ostettu uutena. Oma rajani menee siinä”, kertoo Jaana.

Teksti: Susanna Lehmuskoski