Oletko Perinne-Päivi vai Suihke-Sakari? Ikkunanpesuvinkit eri pesijätyypeille

Hifistelijä-Hessu

Osaat luetella ulkomuistista höyrypesureiden tehot, mitat ja akkujen kestot. Seuraat tuoteuutuuksia ja luet testivertailuja. Peset innoissasi uudella vempeleellä kotisi ikkunat – ja esittelet tekniikkaasi mielellään myös naapureillesi.

Tee näin: Suihkuta, pyyhi, imuroi – siinäpä pelkistettynä pesurien toimintakaava. Joissain pesureissa kaikki toiminnot ovat samassa laitteessa, kun taas toisissa malleissa toiminnot ovat erillisissä osissa. Pesurin etu on, että likavesi ei valu pitkin ikkunanpieliä, vaan se kerääntyy siististi imuriin. Yhdellä latauksella ikkunoita pesee tavallisesti puolisen tuntia – sitten onkin hyvä sauma pitää huilaustauko ja keittää ikkunanpesukahvit.

Mitä voit oppia Hessulta? Jos jokin vimpain nostaa ikkunanpesuintoasi ja saa sinut helpommin tarttumaan toimeen, laite on jo itsessään hyödyllinen!

Perinne-Päivi

Poikkeat Marttojen antamista ikkunanpesuneuvoista vain niissä tapauksissa, kun oma iso-iso-isoäitisi on antanut seikkaperäisemmät ohjeet. Vältät raitoja viimeiseen asti, ja olet valmis aloittamaan koko urakan alusta nähdessäsi lasissa pienenkin pisaran. Käytät sujuvasti sanomalehtiä ja suodatinpusseja reunojen kuivaamiseen.

Tee näin: Käytät mieluiten perinteistä ikkunanpesintä ja –kuivainta. Lisäksi tarvitset mikrokuituliinan, talouspaperia sekä sangollisen vettä – veteen voit lorauttaa hieman astianpesuainetta. Pyyhi ikkuna perusteellisesti ikkunanpesimellä. Ota sen jälkeen kuivain, ja vedä sillä tasaisesti yhdensuuntaisin vedoin joko vaaka- tai pystysuoraan. Pyyhi kuivain liinaan tai talouspaperiin aina vedon jälkeen, jotta et jätä ruutuun raitoja. Kuivaa lopuksi reunat liinalla tai talouspaperilla – tai mummon niksejä noudattaen kahvinkeittimen suodatinpussilla tai sanomalehdellä.

Mitä voit oppia Päiviltä? Oikea sää pestä ikkunat on puolipilvinen: aurinko ei saa paistaa suoraan ikkunaan, sillä lämpö saattaa kuivattaa ikkunan kesken pesun ja aiheuttaa raitoja.

Eko-Elli

Peset ikkunasi märällä, hamppukankaasta tehdyllä rätillä. Kodistasi ei löydy talouspaperia, joten käytät kuivaamiseen rikki menneiden vaatteiden ja lakanoiden paloja. Muista, että kierrätyskankaan valinnassa tärkeää on se, että se ei nukkaa ikkunaa. Jos käytät pesuaineita, ne ovat totta kai hajusteettomia, luonnonmukaisesti valmistettuja, allergiselle sopivia sekä biohajoavia ja ympäristömerkittyjä.

Tee näin: Ekologisin ikkunanpesu onnistuu pelkällä vedellä – mukaan voi lorauttaa hieman etikkaa ikkunoita kirkastamaan.”Kahden veden tekniikassa” ikkuna pestään ensin vedellä tai vesi-tiskiaine-sekoituksella, ja toistetaan pesu etikkavedellä.

Mitä voit oppia Elliltä? Pese uloimmainen ikkuna ensin. Vaihda pesuvesi riittävän usein, jotta et päädy pesemään viimeisiä ikkunoita kuravedellä.

Suihke-Sakari

Odotuksesi puhtaille ikkunoille on se, että niistä näkee läpi. Ostat kaupasta lasipinnoille tarkoitettua pesuainetta – jos sellaista kerran on olemassa, niin miksi et sitä käyttäisi? Suihkit pesuaineen ikkunohin ja pyyhkäiset talouspaperilla tai pyyheliinalla. Pienet raidat eivät sinua häiritse. Et tiedä, mitä mikrokuituliina tarkoittaa, mutta hyvällä tuurilla olet saattanut saada sellaisen ostamasi pesuaineen kylkiäisenä.

Tee näin: Suihkaise ikkunaan pesunestettä ja pyyhi ensin kostutetulla paperilla ja sitten kuivalla paperilla. Liinan käyttö tulee edullisemmmaksi, sillä isoihin ikkunoihin voi paperia tuhlaantua melkoisesti.

Mitä voit oppia Sakarilta? Paras suihke on mahdollisimman neutraali, eli PH-arvo on lähellä seitsemää. Liian hapan pesuaine voi himmentää ikkunan pintaa.