Pelastussuunnitelma kuntoon – Turvallista asumista M2-naapurustossa

Näin turvallisessa maassa sana asumisturvallisuus voi kuulostaa dramaattiselta, mutta se on tärkeä asia. Kodin ja koko kiinteistön turvallisuus luo viihtyvyyttä ja auttaa meitä kaikkia asumaan pitkään ja terveinä omassa kodissa.

Syksyn iltojen pimentyessä sitä juoksee usein kotiin ympärilleen katsomatta. Naapuri saatetaan ohittaa sateessa tervehtimättä ja kiire valtaa mielen. On aika pysähtyä ja katsella ympärilleen. Asumisturvallisuuteen liittyy useita asioita sekä asunnon seinien sisäpuolella että talon yhteisissä tiloissa, pihoilla ja rappukäytävissä. Talon pelastussuunnitelmasta ja pihojen suunnittelusta aina eteisen mattoon joka rypistyessään luo riskin kompastumiselle.

Asumisturvallisuus on koko talon asukkaiden yhteinen asia. Siksi turvallisuutta on hyvä pohtia sekä kehittää yhteisesti naapurien kanssa.

Onko talosi pelastussuunnitelma ajan tasalla? Asiaa voi pohtia yhdessä muiden aktiivien asukkaiden kanssa ja olla asiasta isännöitsijään yhteydessä. M2 järjestää osana asukastoimintaa turvallisuus- ja pelastusiltoja asukkailleen. Tapahtumissa on tarkoitus oppia ja keskustella asumisturvallisuuteen liittyvistä asioista. Haluamme koota turvallisuudesta kiinnostuneita asukkaita laajempaan keskusteluun ja tarjoamme jatkossa turvallisuuteen liittyvää koulutusta säännöllisesti. Turvallisuudesta olisi hyvä järjestää myös infoja esim. talkoiden yhteyteen.

Tulipaloriskit haltuun

Palovaroitiin pitää tarkistaa hyvissä ajoin ja niitä pitää olla riittävästi. Palovaroittimia tulee olla 1 kpl jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti, esimerkiksi asunto jossa on 61 m², vaatii 2 palovaroitinta. Palovaroittimen oikea sijoituspaikka on katto, vähintään 0,5 metrin päässä seinistä, kattopalkeista ja muista savun esteettömään kulkuun vaikuttavista kohdista.

Palovaroitin vanhenee ja menettää toimintavarmuutensa ja luotettavuutensa, sen vuoksi uusiminen on ajankohtaista 7–10 vuoden välein. Paristot vaihdetaan vuosittain ja palovaroittimen toiminta testataan testinapista painaen joka kuukausi. Palovaroitin, joka on ilman paristoja lipastonlaatikossa, ei varmasti varoita sinua tulipalon syttyessä. Mikäli palovaroitin piippaa, on syytä kiirehtiä varmistamaan syy ja joko sammuttaa palo tai poistua turvallisesti, ovet perässä sulkien.

Alkusammutus on tärkeää. Alkusammutuksen voi tehdä alkusammutuspeitteellä joka kannattaisi olla jokaisessa keittiössä. Etenkin kynttilöiden polttamisen aikaan jouluna sammutuspeite kannattaa ottaa paremmin esille ja tutkia miten se toimikaan. Sammutusta voi harjoitella mielikuvina tai konkreettisesti tutustumalla peitteeseen.

Sähkölaitteet kannattaa pitää kunnossa ja tarkastaa. Erityisesti kahvinkeittimet, teekeittimet ja liesien ympäristö ovat tarkastettavia alueita. Tämäkin kannattaa tehdä säännöllisesti esim. heti alkuvuodesta tai ennen joulua.

Helsingissä järjestetään 10.11. ensimmäinen M2-Kotien asukkaiden turvallisuusilta. Alkuvuodesta järjestämme asukkaille myös alkusammutuskursseja.

Tule mukaan asukastoimintaan!