Työskentely naapurien kanssa auttoi asettumaan Kannelmäkeen

Kukin meistä on löytänyt omat vahvuutensa naapuriauttajan tehtävissä ja kokeilu on ollut iso oppimisprosessi. On ollut tärkeää kokeilla eri työn muotoja ja mahdollisuuksia, jotta ollaan saatu vihiä siitä, mikä toimii ja mikä ei, ja päästy siten ideoimaan ja kehittämään toimintaa.

Tähän mennessä meillä on ollut oman pihapiirin lisäksi kolme kohdetta – Soittajantien senioritalo sekä Urkupillintien palvelutalo ja Kannelmäen olohuone. Käytössämme on työpuhelin, johon naapurit ja senioritalon asukkaat voivat laittaa viestiä tarvitessaan apua arjen askareissa. Yhteydenottojen vähäisyys yllätti meidät aluksi, mutta jokunen keikka on puhelimenkin kautta tullut – olemme muun muassa pesseet ikkunoita, vahtineet lapsia pihalla ja kastelleet palstaa läheisellä kasvimaalla.

Olemme myös pyrkineet auttamaan ATK-asioissa senioritalon kerhohuoneella, kuten myös Kannelmäen olohuoneella, jossa meillä oli keväällä viikoittainen kahden tunnin ”Kantsu Helppi”, jonka aikana päivystimme ja neuvoimme ihmisiä eri laitteiden ja niiden käytön kanssa.

Kolmannessa kohteessamme Urkupillintien palvelutalossa pidimme sen asukkaille pelikerhoa. Pelikerhossa muun muassa nosteltiin muistikorttia, heitettiin sisäkeilaa ja joinain kertoina meillä oli mukana ilmapalloja, joita syöttelimme toinen toisillemme asukkaiden kanssa.

Oli ihanaa nähdä, miten pienillä asioilla saattoi tehdä heidät iloisiksi.

Kaiken kaikkiaan kokemus työn ja asumisen yhdistämisestä on ollut tähän mennessä positiivinen ja tekemämme työt itsessään ovat olleet hyvin palkitsevia. Tuntuu, että kokeilun ansiosta on aivan eri tavalla päässyt kotiutumaan alueelle ja naapurustoon, kuin mitä tavallisesti kerrostaloon muuttaessa. Yksi parhaita asioita tämän kokeilun aikana onkin ollut kohtaamiset ihmisten kanssa, kaikki keskustelut joita on päässyt käymään ja tarinat joita meille on muun tekemisen ohessa kerrottu.

Nyt kun viikoittain toistuva toiminta on monelta osaa kesän ja muiden tekijöiden myötä vähentynyt, olemme uudessa vaiheessa mitä tulee kokeilussa tehtäviin töihin ja niiden kehittämiseen. Suunnitelmissa on nyt järjestää jotain spontaania tempauksenomaista juttua – idealistalla muun muassa kahvin jakamista Sitratorilla, pihajuhlaa naapureille ja Soittajantien asukkaille, ehkä pelikerhoa omalla kerhohuoneella. Eli kokeilu jatkuu siis kokeilulinjalla!