Työtalkkaritoiminta yhdistää työn ja asumisen

Työttömille, eläkeläisille, työssäkäyville, opiskelijoille tai muille puuhakkaille asukkaille mielekästä tekemistä. Työn tekemisen lisäksi mahdollisuus saada uusia tuttavuuksia ja kenties ponnahduslauta työelämään. Tekemättömien askareiden ja tekijöiden yhdistämistä talossa – siinä työtalkkaritoiminnan peruskulmakivet.

Y-Säätiöllä aloitti syyskuun alussa säätiön historian ensimmäinen työtalkkari Tuomo Niittyaho. Hänet pestattiin vuoden kestävään Uuras-konseptin mukaiseen työtalkkarikokeiluun, jossa tarjotaan ja kehitetään asukkaille uusia mahdollisuuksia työntekoon.

Työtalkkaritoimintaa kokeillaan M2-Kotien Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevissa kahdessa kohteessa, osoitteissa Laajaniitynkuja 5 ja Raappavuorenrinne 2. Työtalkkari kehittää ja ylläpitää taloyhtiön työpankkia sekä koordinoi sen kautta tehtäviä pieniä korjaus- ja kunnostustöitä.

Asukkaiden tekemät työtehtävät voivat olla joko Y-Säätiön tilaamia pienimuotoisia, huoltoyhtiölle kuulumattomia tehtäviä tai talotoimikunnan työskentelyssä esille nousseita töitä. Tulevaisuudessa työt voivat mahdollisesti olla myös toisten asukkaiden tilauksesta tehtäviä kevyitä töitä, jotka eivät vaadi erityistä ammattitutkintoa. Töitä ja tekijöitä haetaan ja kohdennetaan tapauskohtaisesti.

–       Emme tee esimerkiksi sähkötöitä, Niittyaho linjaa. – Mutta työt voivat olla periaatteessa mitä vain, tekijöistä riippuen. Pienimuotoisia remontti- tai vihertöitä, asiointipalvelua ja niin edelleen.

Työtalkkari sopii tekijän kanssa tehtävän toteutuksesta, työn hinnasta ja laskutustavasta. Asukkaat eivät ole palkkasuhteessa Y-Säätiöön, vaan laskutus tapahtuu Ukko.fi-palvelun kautta. Aikaisempaa Ukko.fi -käyttökokemusta ei asukkailla tarvitse olla. Työtalkkari tutustuttaa uuden työn alustojen käyttöön ja mahdollisuuksiin.

Ensimmäiset asukastyöt Laajaniitynkujalla

Ensimmäiset asukkaiden suorittamat työt on jo tehty Laajaniitynkujalla. Ennen lokakuussa alkavaa täydennysrakentamiseen liittyvää talon purkamista, asukkaat ovat tyhjentäneet taloa irtoromusta sekä irrotelleet talteen uudelleen hyödynnettäviä osia. Töihin ilmoittautui kolme asukasta.

–       Kaikki kolme ovat olleet oma-aloitteisesti ja itseohjautuvasti mukana. Heitä ei ole tarvinnut ohjata tekemään asioita, vaan jokainen on omatoimisesti ryhtynyt toimeen taitojensa ja mielenkiintonsa mukaan, Niittyaho iloitsee.

Niittyaho kertoo, että Laajaniitynkuja 5:ssä ja Raappavuorenrinteentie 2:ssa niin työn tekijät kuin tekijää vailla olevat työt voi myös jatkossa ilmoittaa hänelle. Työtalkkarin toimistoaika on Raappavuorenrinne 2:n kerhohuoneessa aina tiistaisin ja torstaisin klo 9–12, muina aikoina työtalkkarin tavoittaa sähköpostilla: tuomo.niittyaho(a)ysaatio.fi tai puhelimitse 0400 933 890.

Työtalkkaritoimintakokeilua on mahdollista laajentaa vuoden kokeilun jälkeen muihinkin M2-Kotien kiinteistöihin.

Lisätietoja: työtalkkari Tuomo Niittyaho, puh. 0400 933 890 tai tuomo.niittyaho(a)ysaatio.fi

kehittämiskoordinaattori Eero Untamala, puh. 040 519 1280 tai eero.untamala(a)ysaatio.fi

asukaskoordinaattori Kaisa Nisula puh. 040 7233498 tai kaisa.nisula(a)ysaatio.fi