M2:n #minunlähiöni – Oulun Toppila pesee kasvojaan

Auringonvalo värjää vanhat punatiiliset rakennukset entistäkin punaisemmiksi Meri-Toppilan keskuksessa. Juuri näillä kohdin vanha kohtaa uuden: Alvar Aallon 30-luvulla suunnittelema tehdasalue sulautuu 90-luvun alussa alkunsa saaneeseen lähiöön.

Meri-Toppilan alue vastasi 90-luvun laman aikana edullisen asumisen tarpeisiin. Rakentamisajankohdan vuoksi alueelle keskittyi suuri määrä vuokra-asumista, mikä vaikutti alkuvuosina alueen asukasjakaumaan ja maineeseen. Viime aikoina alueen asuntokanta on monipuolistunut ja alueella viihtyvät niin lapsiperheet, vanhukset kuin opiskelijatkin. Kaupunki pyrkii monipuolistamaan asuntojen hallintamuotojakaumaa, jonka uskotaan tasapainottavan merellistä lähiötä entisestään. Kuten moni muu rouhean historian omaava kaupunginosa, Meri-Toppilakin pesee kasvojaan ja uudistuu.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat Toppila Oy:n tehtaan rakennukset ovat saaneet uuden elämän. Vanhoihin rakennuksiin ovat sijoittuneet lähikauppa, ravintola, monitoimikeskus, opiskelija-asuntola, kulttuurikeskus, kiipeilykeskus, kuntosali ja kirpputoreja. Möljän silta helpottaa kulkua Nallikarin upealle hiekkarannalle ja Hietasaaren monipuolisten vapaa-ajan palveluiden äärelle. Uusien kevyen liikenteen yhteyksien myötä myös keskusta ja Oulujoen suisto ovat yhä paremmin saavutettavissa. Alueen palveluita täydentää lisäksi Toppilan uusi K-Supermarket.

Vehreä lähiluonto on avoin kaikille

Toppilansalmesta purjehdittiin kaukaisiin satamiin 1700-luvulta lähtien. Nyt salmessa voi nähdä suppaajia ja pienveneilijöitä. Jos kauppalaivat kuljettivat aikanaan Ouluun uusia tuulia, kansainvälisyyttä ja sivistystä, niin tämän päivän Toppilassa rakennetaan nykyaikaista merenrantakaupunkia, jossa kohtaavat eri kulttuurit ja monet asumisen muodot. Toppila ei ole enää vain Oulun Energian voimalaitokset tai rintamamiestaloalue, eikä se myöskään ole vain Meri-Toppila vuokrataloineen.
Yhä useampi on huomannut, että alue sopii erinomaisesti ulkoiluun, pelaamiseen ja muuhun vapaa-ajan viettoon. Oulun suosituin frisbeegolf-kenttä sijaitsee Meri-Toppilan upeissa merimaisemissa. Kentältä sekä vehreältä puistoalueelta aukeaa ainutlaatuinen näkymä Pohjanlahdelle. Merenrannassa onnistuu myös makkaranpaisto, sillä ulkoilualue sai oman grillauspaikan muutama vuosi. Meri-Toppilan puistossa kumpareiset maisemat tuovat mieleen englantilaisen maalaismaiseman: pyöreät kukkulat, niiden välistä virtaava joki sorsineen ja lempeä ilmapiiri saavat aikaan mielleyhtymän, joka pehmentää käsitystä juorujen rasittamasta alueesta.

Suojaisassa puistossa eivät aja autot, eikä silmä löydä roskaa. Kauniit istutukset ja hyvin huollettu nurmikko tekevät alueesta viihtyisän. Täällä lapset voivat pyöräillä ja leikkiä turvallisesti. Toppilansalmen suistoalueen upeat maisemat aukeavat Meri-Toppilan asukkaille entistä paremmin lähiaikoina, kun Ranta-Toppilan uuden asuinalueen alta karsitaan rannan vallannut risukko.

Vilkkaasta kauppapaikasta merelliseksi asuinalueeksi

Toppilan alue muodostuu vanhasta Toppilasta rintamiestaloineen ja Meri-Toppilasta kerros- ja rivitaloineen. Viime vuosina aluetta ovat täydentäneet vuoden 2005 asuntomessualueeksi rakennettu Toppilansaari sekä rakenteilla oleva Toppilansalmi. Lähitulevaisuudessa Ranta-Toppila laajentaa Toppilaa yhä enemmän merta kohti, kun kylämäinen alue kohoaa Meri-Toppilan ja salmen väliin vuodesta 2017 alkaen. Uudet alueet jatkavat Toppilan merellistä historiaa nykyaikaisen asumisen muodossa. Lähivuosina alueelle kohoaa muun muassa 16-kerroksinen Satamarannan Masto. Valmistuttuaan tornitalo on Oulun korkein asuinrakennus.

Toppilan historia kantaa pitkälle. Sieltä on lähdetty maailmalle ja sotaan. Satama ja teollisuusalue olivat aikanaan Oulun keskeisimpiä kauppapaikkoja, jonka vuoksi Toppilassa sijaitsi myös rautatieasema suurine ratapihoineen. Salmen rannoilla oululaiset porvarit ovat viettäneet myös huvilaelämää. Toppilan ranta-alue elävöityy tällä hetkellä kovaa vauhtia, ja käynnissä oleva täydennysrakentaminen liittää myös Meri-Toppilan kiinteämmin muuhun kaupunkiin.
Lähitulevaisuudessa Oulu saa myös kaivatun rantabulevardinsa, kun Ranta-Toppilan rakentaminen alkaa vuonna 2017. Rantabulevardin myötä pienvenesatama siirtyy Toppilaan ja merikeskuksen yhteyteen toivotaan syntyvän monipuolisesti palveluita vapaa-ajan tarpeisiin. Kuka tietää, jos satamajätkien ja toimintansa vuonna 1979 lopettaneen mallasjuomatehtaan maisemissa kokoonnutaan yhteen nauttimaan merimaisemista, hyvästä ruuasta ja oululaisten pienpanimoiden tuotannosta?

Meri-Toppila lyhyesti:

  • Meri-Toppila on kaupunkikuvaltaan yhtenäinen ja ympäristöltään viihtyisä asuntoalue.
  • Korjatut tehdasrakennukset uusine, yhteisöllisyyttä tukevine toimintoineen muodostavat alueen edustavan ja omaleimaisen lähipalvelukeskuksen.
  • Meri-Toppila sijaitsee pyöräilyetäisyydellä kaupungin keskustasta ja Koskelantien hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä.
  • Asuinkortteliston ja suojaisten korttelipihojen vastapainoksi Meri-Toppila tarjoaa harvinaisen laajat ja ympäristöltään kiehtovat lähivirkistysalueet vaikuttavine merinäkymineen.
  • Toppilan satama ja teollisuusalue on listattu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi museoviraston toimesta.

Teksti ja kuvat: Petra Silvennoinen / Punkto