Kodin siivousvälineiden ykkönen on astianpesuaine ja mikrokuituliina

Oikeilla välineillä siivous muuttuu ikävästä velvollisuudesta siedettäväksi arkiaskareeksi. Lue M2-Kotien siivousammattilaisten vinkit, miten koti pysyy puhtaana.


1. Puhdas keittiö on kodin sydän

Keittiössä vietetään usein eniten aikaa, puretaan ilot ja surut sekä ruokitaan talous. Rapatessa roiskuu ja siksi keittiö tarvitsee eniten siivousta.

Kyökin siivousvälineiden selkärankana toimii tavallinen astianpesuaine. Perustehtävänsä ohessa sillä voi irrottaa rasvalian ja puhdistaa suurimman osan muistakin kohteista, kuten hellan, jääkaapin ja keittiön tasot.

Kaverikseen astianpesuaine tarvitsee tehokkaasti rasvaa poistavan aineen esimerkiksi uunin pesua varten. Trendikäs ekovaihtoehto on sekoittaa tahna ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä – jokaista ainetta 2 ruokalusikallista.

Pyyhintään sopivat mikrokuitu- ja siivousliinat. Ne voi pestä pyykkikoneessa ja käyttää uudelleen.

2. Wc puhdistuu omalla mikrokuituliinalla

Jokaisen asunnon bakteeripesät löytyvät wc- ja pesutiloista. Pöntön sisäpuolen puhdistukseen tarvitaan aika ajoin uusittava wc-harja sekä wc:n puhdistusaine. Ph-arvoltaan 6–10 olevat emäksiset aineet sopivat lähes kaikille pinnoille ja ovat turvallisia käyttää.

Muiden pintojen puhdistamiseen paras apu on käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine tai kylpyhuoneeseen tarkoitettu pesuaine, joka toimii usein myös hajunpoistajana. Pintojen pyyhintään sopivin väline on puhdistussieni tai mikrokuituliina – ja kyllä, wc:lle ja keittiölle aina omansa!

Wc-pöntön puhdistamiseen varataan ihan omat välineensä, wc-harja ja mikrokuituliina, joita ei käytetä mihinkään muuhun. Näin pöpöt pysyvät loitolla.

3. Tehokas imuri auttaa arjessa

Kodin perusvarustukseen on hyvä sisällyttää imuri. Jos vanha masiina on sanonut sopimuksen irti tai olet lähdössä ensi kertaa imurikaupoille, siivousalan ammattilaisilta löytyy selvä vinkki: Mitä suurempi imuteho, sitä parempi.

Siivousta sujuvoittava lisävaruste on kattava suutinpaketti. Sen avulla imurista tulee todellinen kotisiivouksen työjuhta, jonka imuvarsi mahtuu pieneenkin tilaan ja kykenee muotoutumaan erimallisten kulmien ja listojen ympärille.

4. Lattia kiittää nihkeää moppia

Joka viikko ei lattioita tarvitse jynssätä, mutta niiden huolto ja pesu kuuluvat ”harvemman huoltovälin” siivousohjelmaan.

Lattioiden pesuun sopivat parhaiten varrelliset työkalut: mikrokuitumoppi tai lattiakuivain, jonka päälle kietaistaan mikrokuituliina. Pesuaineeksi sopii emäksinen, neutraali pesuneste.

Erityisesti laminaatti- ja parkettilattioilla kannattaa käyttää nihkeää moppia. Liika vesi painuu nimittäin lattiamateriaalin saumoihin ja saa ajan oloon saumat turpoamaan ja materiaalin vioittumaan.

Tiskiharjakaan ei ole ikuinen. Vaihda harja uuteen viimeistään silloin, kun harjakset sojottavat mihin sattuu. Jos omistat tiskikoneen, voit pestä harjan aika ajoin tiskikoneessa.

5. Ikkunat ja astiat tottelevat samoja aineita!

Ikkunat on hyvä pestä syksyllä ja keväällä. Ei tosin ole häpeä, jos toimeen tarttuu vain keväisin, kun ensimmäiset auringonsäteet paljastavat armotta lasin likaisuuden.

Apu löytyy vedellä ohennetusta astianpesuaineliuoksesta, jota on kätevää ruiskutella laseihin spraypullosta. Muutama tippa sangolliseen riittää. Koska astianpesuaine kuitenkin jähmettyy pakkasella, kesäkauden ulkopuolella ikkunanpesu vaatii varsinaisen ikkunanpesuaineen.

Työkaluiksi riittävät ikkunanpesin, mikrokuituliina sekä lasta. Työmukavuus ja -turvallisuus kasvavat, jos välineet saa liitettyä mopin jatkovarteen. Näin huteran keittiöjakkaran voi suosiolla jättää keittiön nurkkaan.

Siivousvinkit antoivat palvelupäällikkö Riikka Väisänen ja siivoustyönjohtaja Tuula Saari-Mannila.

Kaipaatko lisää vinkkejä siivoukseen ja kodin kunnossapitoon? Lue lisää asukasoppaasta.

Teksti: Juho Paavola / Kuvat: Kaisu Jouppi

Tags: , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?