Näin minä kierrätän

Pyysimme M2-ympäristöfestivaalien kävijöiltä heidän parhaat vinkkinsä kierrättämiseen. Vastauksia tuli lajittelupöntöistä kissanpissan kierrätykseen.

Näin minä kierrätän

Pyysimme M2-ympäristöfestivaalien kävijöiltä heidän parhaat vinkkinsä kierrättämiseen. Vastauksia tuli lajittelupöntöistä kissanpissan kierrätykseen.

Laura ja Aapeli
”Kierrätys on arkinen asia ja lapsilla on siinä merkittävä rooli. Kuusivuotias Aapeli on meidän perheen roskapoliisi. Hän on tarkka siitä, mihin astiaan minkäkin pitää mennä.”

Sonja ja Tomi
”Pyrimme kierrättämään mahdollisimman tarkasti kaiken. Pahvit ja kartongit pitää pakata tiiviisti, niin kierrätysastiat eivät vyöry yli. Maitopurkit taittuvat helposti sisäkkäin. 1,5 litran maitotölkkiin mahtuu helposti jopa kymmenen litran kokoista maitotölkkiä.”

David
”Kierrätän ja ostan kierrätettynä melkein kaiken. Jos jotain on jo olemassa, miksi ostaa uutta. Toivoisin, että ihmiset olisivat huolellisempia kierrättäessään. Jos esimerkiksi kierrätät lasipulloja muovikasseihin, niin tyhjennä kassin sisältö laatikkoon – älä laita muovipussia mukana.”

Tiffany
”Meillä mitään ei heitetä roskiin. Äiti tekee ruokaa kerralla vain sen verran kuin sitä syödään.”

Paula, Jaakko ja Reittu
”Jaakko on maalta kotoisin, niin kierrättäminen on hänellä veressä. Meillä kierrätetään paljon vaatteita, noin 60-70 prosenttia vaatteistamme tulee muualta kuin kaupasta. Kierrätys sopii myös ruoanlaittoon. Jos on tosi innokas kierrättäjä, voi säästää kuorimistaan vihanneksista kuoret ja keittää niistä liemen.”

Sanna, Veeti ja Valtteri
”Meillä on kotona omat paikat pahville, lasille, metallille, muoville ja biojätteille. Lisäksi viemme vanhat lelut ja vaatteet kirppikselle. Kierrättämistä olemme opetelleet yhdessä lasten kanssa, se on helppoa, kun se sujuu kaikilta.”

Janica ja Aino
”Me opimme parhaan vinkin biojätteiden kierrättämiseen kantapään kautta, kun jätteet alkoivat kerätä banaanikärpäsiä. Jouduimme lopettamaan kierrätyksen kun kärpäsistä ei päässyt eroon. Hanki siis biojäteastialle kansi ennen kuin aloitat!”

Irma
”Asun luonnon keskellä Jollaksessa ja se muistuttaa minua luonnon suojelemisen tärkeydestä. Kierrätän kaiken mahdollisen ja käyn paljon kirppiksillä. Olen kuitenkin tarkka siitä, mitä ostan. Tarkistan aina saumat ja mahdolliset viat ja yritän tinkiä hinnan mahdollisimman alas.”

Albina
”Olen Kazakstanista kotoisin ja toivoisin, että sielläkin kierrätys ymmärrettäisiin yhtä hyvin kuin Suomessa. Ihmisille pitäisi vielä enemmän kertoa, miksi kierrättäminen on tärkeää, miksi muovia ei saa heittää maahan. Jokainen muovipussi maassa ratkaisee.”

Maiju
”Ostan paljon kirppiksiltä, Kierrätyskeskuksesta ja Facebook-kirppiksiltä. Kasvotusten on mielestäni kuitenkin kivempi ostaa kuin netissä. Samalla voi haastatella myyjiä ja kysellä etsimiensä tuotteiden perään.”

Henna ja Paavo
”Kun kissan pissalaatikkoon laittaa kuiviketta, laatikon sisällöt voi tyhjentää omakotitalon biojätteiden kompostoriin. Kissanpissan typpi vauhdittaa kierrätysprosessia ja kuivikkeen kanssa ne estävät kompostorin jäätymisen talvella.”

Jarno ja Jesse
”Meillä lajitellaan kaikki tarkasti, helpointa se on kun on omat pöntöt kaikille eri jätteille.”

M2-Kierrätysfestivaalit järjestetiin Helsingin Suvilahdessa lauantaina 14.5.
Lue lisää.


Mitä mieltä olit aiheesta?