M2-Kotien Juutinraumankatu 10:ssä jokakeväiset pyörien kunnostustalkoot avaavat kesän grillikauden. Taloyhtiössä on alusta asti panostettu yhteisöllisyyteen.

Sonja Vesala raottaa kaasugrillin kantta ja kurkistaa ritilällä paistuvia makkaroita. Ihana, kesää enteilevä tuoksu leviää helsinkiläisen Juutinraumankatu 10:n sisäpihalla. Toukokuinen lauantai on M2-Kodin asukkaille jokakeväinen perinne: Tänään korjataan pyöriä ja avataan grillikausi.

Aktiivisesti kesät talvet pyöräilevä Risto Mäentie on talon pyörävelho.

“Monikaan ei tiedä, mitä pyörälle kannattaa tai pitää tehdä ennen kesäkauden alkua. Mutta se ei haittaa. Meidän talossa voi tulla ihan ummikkona paikalle. Tutkitaan pyörää yhdessä”, Mäentie sanoo. Samalla hän vaihtaa omaan kilpuriinsa kapeaakin kapeampia renkaita.

Mäentiellä riittää erilaisia pyöriä matkapyöristä maastopyöriin ja nojakkiin, jossa poljetaan makuuasennossa takapuoli maata viistäen.

Tarkoitus ei ole, että Mäentie ryhtyisi korjaamaan muiden pyöriä. Hän auttaa pienissä kunnostushommissa ja opastaa, mutta varsinaista korjausta vaativat tapaukset hän lähettää pyöräliikkeen asiantuntijoille.

Etsitkö uutta kotia hyvien pyöräilyreittien varrelta? Hae meiltä!

M2-Kotien pihalla opetellaan yhdessä pyöränhuoltoa

Ensimmäinen potilas on Kim Punnawatin äidin pyörä. Pyörän ohjainkannatin, joka pitää ohjaustankoa sopivassa asennossa ja kulmassa, kaipaa säätämistä. Samalla kun Mäentie säätää kannatinta, Punnawat oppii itsekin pyöränkorjauksen saloja.

Monilla pyörä on talven jäljiltä muuten kunnossa, mutta ketjut kaipaavat sipauksen öljyä, renkaat ilmaa tai satulaa pitää säätää.

“Oman pyörän säätöihin tottuu helposti. Silloin ei välttämättä edes huomaa, jos pyörä puoltaa jommalle kummalle puolelle tai ajotuntuma on muuten hassu. Kannattaa antaa kaverin ajaa pyörää hetki. Jo parin sadan metrin ajossa selviää, jos säädöt ovat pielessä”, Mäentie vinkkaa.

Sitten pyöränhuoltotelineeseen kiinnitetään Seija Elon 7-vaihteinen menopeli. Hän on jo pyyhkinyt pyörän puhtaaksi pölystä ja ravasta.

“Ketjut pitää öljytä”, Elo sanoo ja ottaa mielellään apua Mäentieltä toimenpiteeseen. Molemmat kehuvat huoltotelinettä, jossa pyörän saa nostettua ilmaan silmien korkeudelle, eikä tarvitse kykkiä maassa selkä mutkalla ja polvet ruvella.

Hilla Delshad on tuttu Juutinraumankatu 2:n asukkaille, sillä hän on hoidossa  isoäitinsä Anne Vairimaan luona pari kertaa viikossa.

Yhteisöllinen M2-Kotien pihapiiri

Iloinen ja mutkaton ilmapiiri Juutinraumantie 10:n pihapiirissä välittyy tuntemattomallekin. Eri ikäiset ihmiset juttelevat toinen toisilleen ja ottavat uudet kasvot kiinnostuneina vastaan. Lapset maalaavat katuliiduilla asfalttia ja grilliherkut maistuvat.

“Grilli on korttelin yhteinen. Se on hankittu yhdessä meidän M2-Kotien talon ja samassa pihapiirissä olevien kahden vapaarahoitteisen taloyhtiön kanssa. Kaasupullot ovat joka yhtiöllä omansa ja meillä on myös korttelin yhteinen pullo, jota käytetään kortteligrillauksissa”, asukkaat kertovat.

Suojaisa ja kaunis pihapiiri mukailee kaupunkien vanhoja umpikortteleita, joissa eri taloyhtiöiden asukkaat elivät sulassa sovussa. Juutinraumankadulla M2-Kotien yhteisöllisyyden tavoite toteutuu hienosti.

“Iso osa meistä muutti tänne samaan aikaan talon valmistuessa vuonna 2014. Olimme kaikki innoissamme uudesta hienosta talosta ja sen sijainnista keskustan kupeessa. Sitten vain päätimme alkaa tervehtiä toisiamme ja kehittää yhteistä tekemistä”, Mäentie sanoo.

Lastensa Lumin ja Adamin kanssa pihalle tullut Sonja Berroud pohtii suomalaisten suhtautumista toisiin ylipäätään. “Yleensä suomalaiset katsovat hississä lattiaan, täällä katsotaan silmiin. Se on aika harvinaista, mutta kuvaa talon henkeä”, Berroud sanoo.

Seija Elo jatkaa, että hän on asunut aina kerrostalossa, eikä ole välttämättä halunnut tuntea naapureitaan. Juutinraumankadulla tilanne on toinen. “Joku tässä paikassa on! Haluan tuntea naapurini ja tervehtiä heitä. Tutuille on helpompi tarjota myös apua ja pyytää sitä itse.”

Kasvismakkarat maistuvat Lumi Berroud’lle.

Yhteisöllisyys syntyy, kun tekee tikusta asiaa

Yhteisöllisyys kehittyy myös silloin, kun ihmiset ovat valmiita antamaan osaamistaan edes vähän muiden käyttöön. Kuten vaikka Risto Mäentie pyöräosaamistaan.

Grillikauden avajaisten lisäksi taloyhtiössä kokoonnutaan säännöllisesti juomaan teetä kerhohuoneella ja vaihtamaan kuulumisia. Välillä pestään porukalla mattoja, leivotaan tai pidetään vaikka lastenkerhoa.

Mäentiellä on vinkki muille taloille, joissa mietitään yhteisöllisyyden parantamista ja ihmisten innostamista. “Ihmiset kokevat usein, että pitää olla asiallinen syy, jotta voisi alkaa jutella tuntemattomien kanssa. Pyöränkorjaus voi olla se asiallinen syy, ja ehkä ujompikin uskaltautuu mukaan.”

Pyöriä riittää katsastukseen. Samppa Marttinen tulee paikan päälle niin sanotusti ehjän pyörän kanssa, mutta poistuu lopulta paikalta takaratas ja ketjut irrotettuina.

“Risto sanoi, että napa pitäisi purkaa osiin. Purkaminen varmaankin onnistuisi minulta, mutta kasaaminen olisikin toinen juttu. Parempi viedä pyörä huoltoon”, Marttinen sanoo nauraen ja käy santsaamassa grilliherkkuja.

M2-Kotien Juutinraumankatu 10:ssä pyörien keväthuolto ja grillikauden avajaiset ovat perinne, joka kerää ihmiset yhteen.

Risto Mäentien vinkit pyörän huoltoon

– Jokainen voi tehdä ainakin perustarkastuksen ja putsauksen pyörälleen: Pölyt ja rapa lähtevät mietoon astianpesuaineliuokseen kastetulla rätillä. Ämpärilliseen vettä tarvitaan vain muutama tippa astianpesuainetta. Pumppaa renkaisiin ilmaa, sipaise ketjuihin öljyä ja tipauta muutama tippa myös jarru- ja vaihdevaijereihin.

– Tarkasta jarrujen kunto ja vaihda kuluneet jarrupalat tarvittaessa uusiin. Jätä säätäminen asiantuntijalle, jos olet epävarma miten se tehdään. Sama koskee myös vaihteiden säätämistä, mikä on periaatteessa helppo homma.

– Jos pyörä rämisee tai viettää jommalle kummalle puolelle, etkä tiedä mitä pyörälle pitäisi tai kannattaisi tehdä, vie se huoltoon. Pääset helpommalla.

Teksti: Leena Filpus

Kuvat: Kirsi Tuura

Tags: , , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?