Muuttaminen

Muuttamiseen liittyy monta tärkeää muistettavaa. Olemme listanneet tärkeitä sisään- ja poismuuttoon liittyviä asioita.

 • Voit muuttaa uuteen asuntoon aikaisintaan vuokrasopimuksen alkamispäivänä. Saat avaimet uuteen kotiisi huoltoyhtiöstäsi sen aukioloaikana, kun vuokrasopimuksesi alkaa.

  Lue lisää sujuvasta muutosta.

 • Saat uuden vuokrakotisi avaimet, kun sopimus alkaa. Tietoa avainten noutamisesta saat muuttokirjeestä.

  Voit sopia avainten vastaanottamisesta myös suoraan edelliseltä asukkaan kanssa, mutta sitä ei suositella. Jos kuitenkin saat avaimet edelliseltä asukkaalta, täyttäkää avaintenluovutussopimus ja toimittakaa se avaintenhallinnasta vastaavalle taholle, jolla pitää olla tieto avainten palautumisesta. Säilytä myös oma kopiosi avaintenluovutussopimuksesta.

  Jos kadotat avaimesi, ota heti yhteyttä huoltoyhtiöön.

  Katso tarkemmat ohjeet
  Avainten vastaanotto sisäänmuuttaessa

 • Minne teen osoitteenmuutoksen?

  Kun muutat, tee muuttoilmoitus maistraatiin ja postiin. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä ajoissa ennen muuttoa, jotta postisi tulee oikeaan osoitteeseen haluamastasi päivämäärästä lähtien. Lomakkeita saat postista tai maistraatista. Voit tehdä muuttoilmoituksen myös verkossa.

  Miten teen tuloilmoituksen talon huoltoyhtiölle?

  Kun muutat, ilmoita asiasta myös huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiölle on tärkeää ilmoittaa jokaisen asuntoon muuttaneen asukkaan tiedot. Jos joku asukkaista unohtaa avaimen kotiin, huoltoyhtiö tarkistaa asukkaan henkilöllisyyden ja avaa oven vain tiedossa oleville asukkaille.

  Oman talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta sekä OmaM2-palvelusta.

 • Jos muuttaessasi huomaat asunnossasi puutteita tai vikoja, ota niistä valokuva ja ilmoita niistä talosi huoltoyhtiöön. Talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät porrashuoneen ilmoitustaululta tai talosivulta.

  Huoltoyhtiön yhteystiedot

  Vuokralaisen velvollisuus on hoitaa ja ylläpitää kodin kuntoa. Asunnosta pois muuttaessa asuntoon tehdään poismuuttotarkastus. Asunnon normaalista käytöstä johtuvasta kulumisesta ei laskuteta. Mikäli asunnon kunnossa on huomautettavaa ja M2-Kodit joutuu teettämään puolestasi korjauksia, siivouksen tai tyhjentämään hallussasi olleita tiloja, laskutamme niistä tämän asiakaslaskutushinnaston mukaisesti.

   

 • Alivuokraus

  Alivuokraamisella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, jossa vain osa huoneistosta luovutetaan toisen käytettäväksi. Vuokralainen saa ottaa huoneistoonsa alivuokralaisen ilman M2-Kotien lupaa, jos alivuokrauksesta ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa. Alivuokralaiselle saa luovuttaa enintään puolet asunnosta.

  Päävuokralainen ja alivuokralainen tekevät keskenään alivuokrasopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

  Väliaikainen hallinnan luovutus

  Väliaikainen luovutus on eri asia kuin alivuokraaminen. Vuokralainen saa lain mukaan luovuttaa enintään kahdeksi vuodeksi koko asuinhuoneiston toisen käytettäväksi.

  Luovutukseen täytyy olla perusteltu syy, kuten työ, opinnot, sairaus, vankeus tai muu sellainen syy, jonka vuoksi vuokralainen oleskelee toisella paikkakunnalla useiden kuukausien ajan eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.

  Vuokralaisen tulee ilmoittaa väliaikaisesta luovutuksesta kirjallisesti M2-Kodeille viimeistään kuukausi ennen asunnon luovutusta toisen henkilön käyttöön.

  Päävuokralainen ja väliaikainen vuokralainen solmivat keskenään määräaikaisen sopimuksen, eikä päävuokranantaja eli M2-Kodit ole tämän vuokrasuhteen osapuoli.

  Huomaa, että päävuokralainen vastaa aina asunnon kunnosta ja vuokranmaksuhäiriöistä, vaikka hän ei asu asunnossa.

  Asukkaiden lisäys: lapsi tai kumppani

  Jos kumppanisi muuttaa asumaan kanssasi, ei vuokrasopimusta tarvitse muokata. Riittää, että uuden asukkaan tiedot lisätään talonkirjoihin, jolloin huoltoyhtiöllä on ajantasaiset tiedot asukkaista. Jos kuitenkin haluat, että uusi asukas lisätään vuokrasopimukselle, pyydämme ARAn asukasvalintaohjeiden mukaiset selvitykset.

  Ero

  Jos asunnon irtisanoo vain toinen osapuoli ja toinen jää asuntoon asumaan, on molempien vuokralaisten irtisanottava sopimus. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Molempien vuokralaisten on kirjoitettava lisätietokenttään, kumpi on jäämässä asuntoon ja kumpi muuttaa pois. Kun olemme vastaanottaneet ja käsitelleet irtisanomisilmoituksen, saatte siitä vahvistuksen. Uutta vuokrasopimusta ei allekirjoiteta, vaan sopimus siirretään asuntoon jäävän nimelle. Tieto esimerkiksi asumistukea varten menee M2-Kodeilta suoraan Kelalle.

  Jos pois muuttava vuokralainen jättää avaimensa asuntoon jäävälle vuokralaiselle, heidän tulee täyttää avaintenluovutussopimus  ja toimittaa se huoltoyhtiöön.

  Jos pois muuttava on varannut autopaikan, se pitää irtisanoa samalla. Autopaikka ei siirry automaattisesti asuntoon jäävälle. Jos asuntoon jäävä haluaa autopaikan, hänen pitää ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön. Myös autopaikkaa koskee kalenterikuukauden irtisanomisaika.

 • Irtisanominen kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa muuton varmistuttua. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen.

  Lue lisää ohjeita irtisanomiseen