Vuokra-asunnon vaihtaminen M2-Kodeilla: vaikka elämäntilanteesi muuttuu, voisko vanha tuttu olla silti sun juttu?

Onko elämäntilanteesi muuttumassa? Toisinaan muutos tarkoittaa sitä, että täytyy löytää uusi, sopivampi koti.

Siinä on puolensa, jos päätät jatkaa asumista M2-Kodeilla: et joudu maksamaan kahta vuokraa päällekkäin ja muuttopäivästä voi sopia joustavasti.

Tälle sivulle kokosimme hyödyllistä tietoa vuokra-asunnon vaihdosta M2-Kotien sisällä.

Tiesithän, että löydät meiltä kaupungin reiluimmat neliöt yli 30 paikkakunnalta?

Milloin kannattaa hakea vuokra-asunnon vaihtoa M2-Kotien sisällä?

Asuessasi M2-Kodeilla voit hakea asunnon vaihtoa, kun tarpeesi asunnon koon, sijainnin tai vuokran osalta muuttuvat. Tyypillisiä tilanteita vuokra-asunnon vaihtamiselle ovat esimerkiksi:

 • Perheenlisäys
 • Ero
 • Yhteenmuutto
 • Työ/opiskelupaikan vaihto
 • Tulotason muutos

Esimerkiksi tulotason pienentyessä voi vuokra-asunnon vaihto halvempaan olla taloudellisesti järkevämpi ratkaisu. Kun elämä yllättää, me pidämme huolen siitä, ettei asumisesta tarvitse murehtia.

Hae asuntoja

Monta hyvää syytä asua M2-Kodeilla

 • Nollavakuus
 • Lemmikit sallittu
 • Ilmainen netti
 • Maalietu
 • AsumisPlus-vakuutus
 • Asukastapahtumat

Näin haet muuttoa M2-Kotien asunnosta toiseen

 1. Etsi sopivia asuntoja hakupalvelussamme ja lisää toiveitasi vastaavat kohteet hakemukselle suosikkikodeiksi.
 2. Hakijan tiedoissa valitse kohta ”Asun jo M2-Kotien asunnossa”
 3. Kirjoita lisätiedot -kenttään perustelu asunnon vaihdolle (esim. perheenlisäys, ero, tulotason muutos, muutto toiselle paikkakunnalle) sekä mahdolliset toiveet tulevasta asunnosta ja alueesta.
 4. Jos M2-Kodeilla vapautuu hakutoiveidesi mukainen asunto ja pystymme tarjoamaan sitä sinulle, olemme sinuun yhteydessä sähköpostilla ja/tai puhelimitse.
 5. Huomioithan, että asuntohakemus on voimassa hakemuksen jättämisestä tai muokkaamisesta alkaen 3 kuukautta.

Täytä hakemus

Vuokra-asunnon vaihdon tarve ja kiireellisyys tulkitaan ARAn ohjeiden mukaisesti

M2-Kodeilla kaikki asukasvalinnat tehdään ARAn kriteerejä noudattaen. Se tarkoittaa, että asukasvalinnoissa huomioidaan hakijan varallisuus, asunnon tarpeen kiireellisyys ja elämäntilanne.

Myös vuokra-asunnon vaihdolle M2-Kotien sisällä pitää olla riittävät perusteet.

Lisää ARA-infoa

Muutto M2-Kotien sisällä – miten irtisanominen hoituu?

Irtisano nykyinen vuokrasopimuksesi vasta siinä vaiheessa, kun vaihtoasunnon saaminen on varmistunut.

Vuokrasopimuksen alkamispäivä sekä nykyisen asunnon irtisanomisaika sovitaan erikseen vaihdon yhteydessä. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa nykyisen vuokrasopimuksen päättymispäivään ja uuden vuokrasopimuksen alkamispäivään kohtuullisuuden rajoissa.

Pääsääntöisesti kahta päällekkäistä vuokraa ei tarvitse maksaa.

Vuokra-asunnon vaihtaminen M2-Kodeilla – muistilista:

 • Voit hakea vuokra-asunnon vaihtoa milloin tahansa, jos elämäntilanteesi sitä edellyttää.
 • Noudatamme ARAn asukasvalintakriteereitä myös silloin, kun kyseessä on muutto M2-Kotien asunnosta toiseen. Vaihdon perusteeksi ei siis riitä esimerkiksi se, että jokin toinen asunto miellyttää silmää enemmän kuin nykyinen kotisi.
 • Selkeitä syitä vuokra-asunnon vaihdolle ovat esim. paikkakunnan vaihto työn tai opiskelun vuoksi, liian suuri, liian pieni tai kallis asunto.
 • Jos sinulla on vuokravelkaa, katsotaan asunnonvaihdon mahdollisuus tapauskohtaisesti. Pääsääntöisesti vuokrien tulee olla maksettu, jotta asunnon vaihto on mahdollinen.

Joudutko vaihtamaan asuntoa haastavassa elämäntilanteessa? Asumisneuvojat ovat tukenasi

Me M2-Kodeilla haluamme, että asumisesi onnistuu. Tässä tukevat asumisneuvojamme.

Asumisneuvojat auttavat esimerkiksi vuokranmaksuun sekä asumistuen ja muiden etuuksien hakemiseen liittyvissä asioissa.

Asunnon vaihto asukkaiden kesken

Menisikö vuokra-asunnon vaihto naapurin kanssa kivasti päittäin? M2-Kotien asukkaat voivat vaihtaa asuntoja keskenään, jos ARAn määrittämät edellytykset asunnonvaihdolle täyttyvät.

Toimi näin:

1. Tehkää molemmat oma asuntohakemus verkkopalvelussamme.
2. Valitkaa hakemuksessa ”Asun jo M2-Kodeilla”-kohta ja kirjatkaa lisätiedot -kenttään mitä asuntoa, ja kenen kanssa haluatte vaihtaa.
3. Odottakaa rauhassa hakemusten käsittelyä.

Päätös voi olla myönteinen tai kielteinen. Kielteiseen päätökseen voi vaikuttaa muun muassa maksamattomat vuokrat tai asumiseen liittyvät häiriöt.

Vuokrausneuvottelijamme käsittelee hakemukset ja katsoo nykyisen vuokrasuhteen maksu- ja asumishistorian sekä tarkistaa luottotiedot. Mahdolliset luottotietomerkinnät vaikuttavat uuden vuokrasopimuksen vakuuden määrään.

Irtisanokaa nykyisten asuntojenne vuokrasopimukset vasta, kun asunnon vaihtonne on vahvistettu. Asukkaiden keskinäisissä vaihdoissa emme tee erillisiä muuttotarkastuksia.

Asunnonvaihtopörssi – ilmoita vaihdosta ja etsi vaihtoasuntoja OmaM2-palvelussa

Voit ilmoittaa halukkuudesta vaihtaa vuokra-asuntoa myös OmaM2-palvelussa. Ohjeet vaihtoilmoituksen tekemiseen löydät kirjautumalla OmaM2-palveluun.

Asunnonvaihtopörssissä ilmoitetuissa vaihdossa asukkaat etsivät sopivan vaihtoasunnon itse asuntopörssissä ilmoitetuista asunnoista.

Kirjaudu OmaM2-palveluun

Vuokra-asunnon vaihtaminen – usein kysyttyä

 • Selkeitä syitä vuokra-asunnon vaihdolle ovat esimerkiksi paikkakunnan vaihto työn tai opiskelun vuoksi, liian suuri, liian pieni tai kallis asunto.

 • Tarkistamme luottotietosi ennen vaihtoa. Edellytys M2-Kotien asunnon vaihdolle on se, että sinulla ei ole tällä hetkellä vuokravelkaa M2-Kodeille, eikä asumisessasi ole ollut muitakaan häiriöitä. Maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat uuden vuokrasopimuksen vakuuden määrään.