Usein kysytyt kysymykset

Vaikka hakeminen M2-Kodeille on helppoa, on siinä omat erityispiirteensä. Asuntomme ovat ARA-tuettuja eli M2-Kotien asukasvalintoja ohjaavat tietyt ARAn määrittelemät kriteerit.

Mikä ihmeen ARA?

Tälle sivulle kokosimme muutamia asioita, jotka toisinaan mietityttävät asunnonhakijoita. Jos et löydä vastausta kysymykseesi voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Hakemus

 • Tee vain yksi hakemus. Mitä laajemmat hakuehdot annat, sitä helpommin sopiva asunto löytyy. Valitse esimerkiksi useampia asuinalueita yhden talon sijaan, ja jos huoneiden määrällä ei ole sinulle merkitystä, jätä rajaus tekemättä. Halutessasi voit lisätä hakemukselle suosikkikoteja, joihin erityisesti haluaisit muuttaa.

  Lue myös: Näin haet asuntoa M2-Kodeilta

 • Suosikkikodit ovat asuntoja, joita valitsemalla kerrot vuokrausneuvottelijalle asuntotoiveistasi. Suosikkiesi avulla he osaavat etsiä sinulle mieluisia asuntoja. Hakemukselle ei ole pakko lisätä suosikkikoteja, vaan voit jättää hakemuksen myös ilman suosikkikotien merkitsemistä.

  Muistathan ettet välttämättä saa tarjousta juuri suosikkikodistasi, vaan vuokrausneuvottelijamme voivat tarjota sinulle vastaavia asuntoja ARAn asukasvalintaohjeiden mukaisesti.

 • Suomalainen henkilötunnus tarvitaan, jotta voit hakea M2-Kotien asuntoa. Henkilötunnuksen avulla tarkistamme luottotietosi hakemuksen käsittelyvaiheessa. Luottotietojen menetys ei ole este hakemiselle, mutta se voi vaikuttaa sopimuksen yksityiskohtiin, kuten vuokravakuuden määrään.

  Hakemuksella kysytään myös muita perustietoja, kuten yhteystiedot, työ- tai opiskelutiedot sekä tiedot mukana muuttavista henkilöistä. Merkitse hakemukselle myös, kuinka paljon ovat kuukausitulosi ennen veroja (bruttotulot). Täydennä lisäksi varallisuutta, mahdollisia lainoja ja velkoja koskevat tiedot. Kysymme tietoja näin kattavasti jo hakemuksella, koska M2-Kodeilla asukasvalintoja määrittävät ARAn asukasvalintakriteerit.

 • Kun saamme asuntohakemuksen, tarkistamme sen. Kun asuntoja vapautuu, kaikki niihin sopivat hakemukset huomioidaan. Hakemusten joukosta valitaan ARA-kriteereiden mukaisesti se hakija, jolle tarjous voidaan tehdä.

  Pyrimme tarjoamaan vapaat asunnot niitä sillä hetkellä eniten tarvitseville. Asukasvalintoihin vaikuttavat asunnontarpeen kiireellisyys, hakijan elämäntilanne sekä tulot ja varallisuus. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti. Emme käytä perinteistä jonojärjestelmää.

  Asuntohakemuksesi on voimassa kolme kuukautta. Jos emme ole tarjonneet sinulle asuntoa ennen sitä, muista uusia hakemuksesi: m2kodit.fi/asuntohakemus

  Vinkki: Tarkista, voisitko laajentaa asuntohakuasi laajemmalle alueelle. Mitä laajemmat hakuehdot annat, sitä helpommin sopiva asunto löytyy. Valitse esimerkiksi useampia asuinalueita yhden talon sijaan, ja jos huoneiden määrällä ei ole sinulle merkitystä, jätä rajaus tekemättä.

 • Valitse sivuston yläosasta kohta ”Asuntohakemus” ja sen jälkeen ”Muokkaa aiempaa hakemusta”, johon löydät linkin heti suosikkikotien alta. Kun päivität hakemusta ensimmäisen kerran sinun pitää tunnistautua palveluun pankkitunnuksilla. Tämän jälkeen saat hakemuskohtaiset tunnukset, joilla voit jatkossa helposti muokata hakemusta.

  Asuntohakemusta kannattaa muokata erityisesti, jos oma elämäntilanteesi muuttuu. Kun tiedot ovat ajan tasalla, voimme helpommin tarjota sinulle sopivaa asuntoa.

  Hakemus on kerrallaan voimassa 3 kuukautta, joko siitä päivästä lukien, kun lähetit hakemuksen tai siitä hetkestä, jolloin teit siihen muutoksia. Jos unohdat päivittää hakemuksen määräaikaan mennessä eikä sinulle ole vielä tarjottu asuntoa, tee uusi hakemus.

 • Itse hakemukseen ei ole välttämätöntä lisätä liitteitä. Liitteitä kysytään tapauskohtaisesti vasta siinä vaiheessa, jos sinulle sopiva asunto löytyy. Voit lisätä liitteet helposti itse muokkaamalla hakemustasi verkkopalvelussamme.

  Lue myös: Mitä liitteitä asuntohakemukseen?

 • Jos asunnon etsintä on sinulle edelleen ajankohtaista, vastaa viestiin K (kyllä).  Vastaamalla K, päivittyy hakemuksesi voimassaolo 3 kk eteenpäin. Jos vastaat E (ei), hakemus vanhentuu. Jos et vastaa mitään, ei tapahdu mitään.

  Asunnontarve saattaa muuttua lyhyelläkin varoitusajalla, ja tekstiviestikyselyllä pyrimme ennakoimaan tilanteita, joissa asuntoa tarjottaisiin henkilölle, jolle asunnon löytäminen ei ole enää ajankohtaista. Viestiin vastaamalla autat meitä pitämään tietosi ajan tasalla. Jos tilanteesi muuttuu, voit päivittää hakemustasi helposti verkkopalvelussamme.

Asukasvalinnat ja asunnon saaminen

 • Hakemuksesi käsitellään, kun lähetät hakemuksen. Emme käytä jonotusjärjestelmää, vaan kaikki hakijat ovat mukana asukasvalinnoissa. Valinnat tehdään ARAn asukasvalintaperusteiden mukaisesti.

 • M2-Kotien asukasvalinnat perustuvat ARAn kriteereihin. Näin ollen joku hakija voi saada asuntotarjouksen samana päivänä, ja joku toinen odottaa sopivan asunnon löytymistä useita kuukausia.

  Asukasvalintojen erityispiirteiden vuoksi emme voi valitettavasti antaa väliaikatietoja haun etenemisestä tai tiedottaa sinulle, jos joku muu saa asunnon, jota olet hakenut. Jos sinulle sopiva asunto löytyy ja voimme tarjota asuntoa, olemme sinuun yhteydessä viipymättä.

 • Hakijamäärät vaihtelevat valtavasti kaupungista riippuen. Suurimmissa kaupungeissa samasta asunnosta voi olla kiinnostunut kymmeniä hakijoita.

 • M2-Kotien vuokra-asunnot ovat tavallisia vuokra-asuntoja, koteja meille kaikille. Mutta koska ne ovat ARA-rahoitteisia, on meidän otettava huomioon asukasvalinnassa muutamia sääntöjä. Näistä tärkeimmät ovat asunnon tarpeen kiireellisyys, hakijan varallisuus ja elämäntilanne.

  Lue myös: Kuka voi hakea M2-Kotien asuntoa?

  Lue myös: Tyypillisimmät harhaluulot ARA-tuettuihin asuntoihin liittyen

 • Vaikka uuden kodin etsintä on ymmärrettävästi jatkuvasti mielessä, et valitettavasti voi nopeuttaa asuntotarjouksen saamista soittamalla hakemuksen perään. Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun siinä tapauksessa, jos elämäntilanteesi on muuttunut etkä saa itse muokattua hakemuksen tietoja verkkopalvelussamme.

 • Jos voimme tarjota sinulle asuntoa, olemme viipymättä yhteydessä sekä tekstiviestillä että sähköpostitse.

 • Vapaat asuntomme näkyvät netissä niin kauan, kunnes asunnon vuokrasopimus on allekirjoitettu. Tämän vuoksi jotkut asuntoilmoitukset näkyvät netissä vielä silloinkin, kun asunnon vuokrausprosessi on edennyt ja asuntoa on tarjottu. Toimintaamme määrittävien ARA-säädösten vuoksi asuntomme tulee olla kaikille julkisesti näkyvissä ja haettavissa niin pitkään, kunnes vuokraus on vahvistunut. Tällöin jokaisella on mahdollisuus hakea asuntoa, jos hakija, jolle asuntoa tarjotaan ei otakaan sitä vastaan.

  Jos kohde on vapaana, tarjoamme asuntoa ensiksi sille, jolla on suurin asunnontarve.

  Lue lisää: Kuka voi hakea M2-Kotien asuntoa?

 • Monissa kaupungeissa hakijoita on yksinkertaisesti enemmän kuin asuntoja on tarjolla. ARAn asukasvalintaperusteet ratkaisevat, kenelle tarjoamme asuntoa. Jos et saa toivomaasi asuntoa, on hakijoiden joukossa ollut joku toinen, jonka asunnontarve ja elämäntilanne on vielä kriittisempi.

 • Luottohäiriömerkintä ei ole este kodin saamiselle, joten kannattaa ehdottomasti täyttää hakemus. Merkintä luottotiedoissa voi kuitenkin vaikuttaa vakuusmaksun määrään tai sopimuksen muotoon. Nämä määritellään tapauskohtaisesti siinä vaiheessa, jos sopiva asunto löytyy. Vuokravakuuden määrä on tilanteesta riippuen 1–3 kuukauden vuokra. Vakuudeksi hyväksytään rahavakuus, mutta myös Kelan ja sosiaalitoimen maksusitoumus. Henkilötakaus ei ole mahdollinen.

 • Kerro hakemuksella kattavasti omasta tilanteestasi ja asunnon tarpeesta, ja tee mahdollisimman laaja haku. Esimerkiksi laajenna hakualueeksi koko kaupunki yhden kaupunginosan sijaan.

 • Voit hakea uuteen M2-Kotien asuntoon elämäntilanteesi muuttuessa. Täytä silloin uusi asuntohakemus tai lisää asuntosi OmaM2-palvelun asunnonvaihtopörssiin.

Asunnon tiedot ja asuminen M2-Kodeilla

 • Pyrimme ottamaan uusia kuvia asunnoista aina kun se on mahdollista. Kuvaamme asuntoa vain sen ollessa tyhjillään. Monesti asukkaiden vaihdos tapahtuu niin nopeasti, ettei valokuvausta ehditä järjestää tässä välissä.

 • Lemmikit ovat aina tervetulleita asumaan kanssasi M2-Kodeille, lukuun ottamatta Hyvinkään allergiataloa. Lemmikistä ei tarvitse erikseen mainita hakemuksella.

 • Tämä riippuu asunnosta. Toisissa M2-Kotien asunnoissa vesimaksu kuuluu vuokraan ja toisissa se peritään erikseen. Vesimaksua koskevat tiedot löytyvät asunnon esittelysivulta.

 • Asukas tekee itse oman sähkösopimuksensa asuntoon muuttaessa.

 • Talon tarkemmat tiedot löydät taloa esittelevältä sivulta. Pääset talosivulle, kun valitset asuntoilmoituksessa olevalta murupolulta edellisen tason.

  Esimerkiksi: Etusivu > Vuokra-asunnot > Vantaa > Martinlaakso > Laajaniitynkuja 5 > 4H+KT

  Valitse: Laajaniitynkuja 5

  Asukkaat löytävät oman talon tiedot OmaM2-palvelusta.

 • Kohteesta riippuen autopaikkoja on ulkona sähkötolpalla ja ilman sekä tallissa tai hallissa. Autopaikkojen hinnoissa on kohdekohtaisia eroja. Tarkasta vapaat autopaikat ja niiden hinnat omasta huoltoyhtiöstäsi. Autopaikan vuokraamisesta löydät lisätietoa täältä: m2kodit.fi/asukkaalle/tietoa-asumisesta/autopaikka/

Asuntonäyttö

 • M2-Kodit ei järjestä yleisiä näyttöjä. Jos sinulle sopiva asunto löytyy, saat asuntotarjouksen. Tämän jälkeen pääset tutustumaan asuntoon yksityisessä asuntonäytössä.

  Lue myös: Asuntotarjous ja asuntonäyttö

 • M2-Kotien vuokrausneuvottelijat ovat sinuun yhteydessä, jos sopiva koti löytyy ja voimme tarjota sinulle asuntoa. Ennen tätä asuntonäyttöjä ei järjestetä erillisestä pyynnöstä.