Tyypillisimmät harhaluulot ARA-tuettuihin asuntoihin liittyen

Etsitkö kohtuuhintaista ja hyväkuntoista asuntoa? Löysitkö kiinnostavan asuntoilmoituksen, mutta tarkemmin luettuasi kyseessä onkin ARA-tuettu koti ja aloit pohtia, ettei asunto ehkä sittenkään ole sinua varten?

ARA-tuettuihin asuntoihin liittyy monia harhaluuloja, jotka eivät todellisuudessa pidä paikkaansa. Jos asunnon hakeminen on sinulle ajankohtaista, mutta epäilet sopiiko ARA-tuettu koti sinulle, kannattaa jatkaa lukemista.

Tässä artikkelissa korjaamme muutamia yleisimpiä väärinkäsityksiä, joita ARA-tuettuun asumiseen liittyy.

”ARA-tuetuissa asunnoissa on varallisuusrajat – eli käytännössä siis tulorajat?”

Varsinkin monet työssäkäyvät ihmiset saattavat ajatella, etteivät voi hakea ARA-tuettuun asuntoon, koska saavat säännöllisiä palkkatuloja. Varallisuusraja ja tuloraja ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, eivätkä ansiotulot siten ole este hakemiselle.

Etusijalla ARA-kohteiden asukasvalinnoissa ovat toki vähävaraiset ja pienituloiset henkilöt, mutta varsinaisia konkreettisia tulorajoja ei ole käytössä.

ARAn asukasvalintaperusteissa yksi tekijä on sen sijaan varallisuusrajat, jotka vaihtelevat kunta- ja kaupunkikohtaisesti. Varallisuudella tarkoitetaan asioita, jotka konkreettisesti omistat kuten asunto-osakkeita, kiinteistöjä, rahastoja ja arvopapereita tai esimerkiksi metsäpalstaa.

Voit siis aivan hyvin hakea ARA-tuettuun kotiin, jos sinulla on säännölliset kuukausitulot. Oman alueesi varallisuusrajat löydät täältä.

Moni työssäkäyvä saattaa ajatella, että M2-Kotien asuntoihin on tulorajat, ja että asunnot on tarkoitettu vain etuuksilla eläville. Todellisuudessa asukasvalinnoissa painotetaan asunnontarpeen kiireellisyyden ja elämäntilanteen lisäksi varallisuusrajoja, jotka ovat eri asia kuin tulorajat.

Hae asuntoja

”ARA-taloissa on luultavasti melko rauhatonta?”

Tämä on hyvin tyypillinen ennakko-oletus, joka monella saattaa olla. Koska ARA-tuetuissa asunnoissa asukasvalinnoissa etusijalla ovat vähävaraiset ja pienituloiset, voi monilla olla harhaluulo siitä, että ARA-tuetut asunnot olisivat jotenkin merkittävästi rauhattomampia koteja kuin vapailla markkinoilla olevat vuokra-asunnot.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi M2-Kodeilla on asukkaina niin työssäkäyviä, eläkeläisiä, opiskelijoita, lapsiperheitä kuin työttömiä.

Tarjoamme kohtuuhintaisia koteja niitä eniten tarvitseville, taustaan tai toimeentuloon katsomatta. Emme vaadi erillistä vuokravakuutta, paitsi siinä tilanteessa, että asukkaan luottotiedot ovat menneet. Tällöin vakuus on tilanteesta riippuen 1-3 kk vuokra.

M2-Kotien asukastoimikunnat vahvistavat yhteisöllisyyttä

M2-Kotien asukkaana olet osa välittävää naapurustoa. Meille tärkeintä on, että viihdyt ja asuminen sujuu.

Tavoitteenamme on lisätä yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä. Toisin kuin monissa muissa vuokra-asuntokohteissa, M2-Kodeilla pääset vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon, vaikka ihan vain pienilläkin jutuilla.

M2-Kotien asukastoimintaan osallistumalla saat äänesi kuuluviin. Esimerkiksi keväisin talon asukkaiden edustajat ja isännöitsijä tekevät katselmuksen, jossa käydään läpi talon kunnostustarpeita ja yleisiä talon kuntoon liittyviä asioita.

Koti kuntoon -remonteilla puolestaan kunnostamme vanhoja asuntoja. Remontissa kotiin tulee uudet pinnat, kodinkoneet ja kylpyhuoneet.

Lue artikkeli: M2-Kodeilla asukkaat pääsevät vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon

”ARA-tuetut asunnot on varmaan tarkoitettu vain heille, joilla on riski jäädä asunnottomaksi?”

Asunnon tarpeen kiireellisyys on toki yksi päätöksen vaikuttavista kriteereistä ARA-tuettujen asuntojen asukasvalinnoissa. Kiireellisyys voi kuitenkin tarkoittaa monia muitakin asioita kuin suoranainen asunnottomuus.

Esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle töiden tai opiskelujen perässä tai perheen erotilanne ovat kiireellisiä tilanteita nekin.

Voit siis hyvin hakea M2-Kodeille, vaikka sinulla ei olisi välitöntä riskiä jäädä asunnottomaksi.

Kuka voi hakea M2-Kotien asuntoa?

Koteja meille kaikille

Jos sinulla on säännöllisiä tuloja, ja toivot että vuokranmaksun jälkeen rahaa jäisi muuhunkin, kannattaa tutustua M2-Kotien asuntoihin.

Tarjoamme järkihintaista ja vaivatonta vuokra-asumista ilman vakuutta. Kauttamme löydät kaupungin reiluimmat neliöt 30 paikkakunnalla.

Lue lisää siitä, miksi hakeminen M2-Kodeille kannattaa ja tutustu vapaana oleviin asuntoihin.

Hae asuntoja