Vuokrausneuvottelija auttaa löytämään kodin

Kenelle vapautuvaa asuntoa tarjotaan? Mitkä ovat ARA-kriteerit? Miksi asuntotarjouksen yhteydessä kysytään liitteitä? Nämä kysymykset ovat tuttuja Kaarina Korpisaarelle, joka työskentelee jo kolmatta kesää M2-Kotien vuokrausneuvottelijan sijaisena.

Vuokrausneuvottelija vastaa M2-Kodeilla vapautuvien asuntojen vuokraamisesta. Työtehtäviin kuuluvat muun muassa asukasvalintojen tekeminen, asuntojen esittely, vuokrasopimusten tekeminen sekä irtisanomisilmoitusten käsittely.

Aiempina kesinä Kaarina on työskennellyt kesätyöntekijänä Tampereen aluetoimistolla, mutta tämä kesä on monin tavoin erilainen.

”Työskentelen osana Helsingin vuokraustiimiä, mutta koronaepidemiasta johtuen teen kollegoideni tavoin työt pääasiassa kotoa käsin”, Kaarina kertoo.

Kaarina työskentelee Helsingin vuokraustiimissä.

Vuokrausneuvottelijan työ on monipuolista asiakaspalvelutyötä

Jokainen työpäivä alkaa yleensä sähköpostien läpikäymisellä. Yhteydenottoja tulee niin hakijoilta kuin asukkailtakin.

”Neuvon asiakkaita ja vastaan heitä askarruttaviin kysymyksiin. Vuokrausneuvottelijaan voidaan olla yhteydessä esimerkiksi asuntotarjoukseen, liitteisiin, vuokrasopimukseen, remontteihin, avainten luovutukseen tai oikeastaan ihan mihin vain vuokrausprosessiin liittyen! Pyrin aina ratkaisemaan asiakkaan ongelman tai tarvittaessa ohjaamaan heidät eteenpäin oikealle taholle. ”

Vuokrausneuvottelijan työ on Kaarinan mukaan melko itsenäistä, mutta myös yhteistyö kollegoiden kanssa on tärkeää.

”Vaikeimpia kysymyksiä pohdimme yhdessä työkavereideni kanssa. Helsingin alueen vuokrauksesta vastaavaan tiimiin kuuluu lisäkseni kaksi vakituista vuokrausneuvottelijaa. Käymme asioita läpi yhdessä ja autamme toisiamme. Pidämme säännöllisesti tiimipalavereita myös koko Suomen M2-Kotien vuokrausneuvottelijoiden kesken”, Kaarina sanoo.

Vuokraustoimintaan liittyy paljon yhteistyötä myös muiden tiimien kanssa.

”Teemme paljon yhteistyötä isännöitsijöiden kanssa esimerkiksi asuntojen remontteihin liittyen. Myös asumisneuvontaan, asiakaspalveluun sekä vuokravalvontaan olemme päivittäin yhteydessä, jotta asukkaiden ongelmat saadaan ratkaistua.”

Vuokrausneuvottelija vastaa asiakkaiden kysymyksiin esimerkiksi asuntotarjouksesta, liitteistä tai vuokrasopimuksesta.

Vuokrausneuvottelija käy läpi asuntohakemuksia ja tekee asukasvalintoja

Keskeisintä vuokrausneuvottelijan työssä on yhdistää sopiva hakija ja hakukriteereitä vastaava vapaa asunto. Asuntotarjouksia tehdään päivittäin.

”Usein hakijat kysyvät M2-Kotien jonokäytännöistä tai kuinka kauan asunnon saaminen kestää. Jonotusjärjestelmäähän meillä ei ole käytössä ollenkaan, vaan asukasvalinnat tehdään aina ARAn määrittelemien kriteereiden mukaisesti. Asunnon saamiseen vaikuttavat siis asunnon tarve, kiireellisyys ja hakijan varallisuus. Myös hakijan tulot otetaan huomioon, vaikka varsinaisia tulorajoja ei enää ole.”

Näiden kriteereiden vuoksi asuntohakemukset on käytävä läpi huolella. M2-Kodeilla vapaata asuntoa pyritään tarjoamaan sitä eniten tarvitsevalle hakijalle. Vuokrausneuvottelija tarkastaa myös asuntotarjousten yhteydessä pyydetyt liitteet, joilla todennetaan hakemuksessa ilmoitetut tiedot.

Asuntohakemusten läpikäynti on opettanut Kaarinaa elämäntilanteiden monimuotoisuudesta.

”Ihmiset voivat asuntoa hakiessaan olla hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Hakemukseen kirjattu hakijan asunnottomuus kolahtaa aina. Työ on opettanut, että konkreettisesti vailla vakinaista asuntoa olevat ihmiset eivät ole yhdenmukainen ryhmä. Kuka tahansa voi olla asunnoton! Asunnottomuutta voi kokea hyvin eri taustoista tai elämäntilanteista tuleva henkilö. Asunnottomuutta ei voi aina nähdä ulkoapäin”, Kaarina muistuttaa.

Työ vuokrausneuvottelijana on Kaarinan mielestä palkitsevaa ja sen vuoksi töihin on aina mukava mennä.

”Pidän asukasvalintojen tekemisestä. On hienoa päästä tarjoamaan ihmiselle uutta kotia!”.

Asuntohakemus kannattaa aina täyttää huolella

Vuokrausneuvottelijana Kaarina käy läpi lukuisia asuntohakemuksia joka päivä. Hakemuksia lähetetään M2-Kodeille paljon, joten hyvät hakemukset erottuvat edukseen. Kaarina muistuttaa, että asuntohakemus kannattaa aina täyttää huolellisesti ja oikein.

”Asunnon tarve on tärkeä ja painava kriteeri, siksi se kannattaa aina selittää mahdollisimman tarkasti. Omasta tilanteesta voi kertoa vapaasti lisää asuntohakemuksen viimeisessä ”muuta”-osiossa”, vinkkaa Kaarina.

Hakemusta voi muokata M2-Kotien verkkosivuilla myös lähettämisen jälkeen. Hakijan tilanteen muuttuessa on tärkeää, että myös asuntohakemus ja yhteystiedot ovat ajan tasalla. Mahdollisesta asuntotarjouksesta ilmoitetaan sähköpostitse ja puhelimitse.

Vuokrausneuvottelijat käyvät läpi lukuisia asuntohakemuksia. Siksi hakemus kannattaa aina täyttää mahdollisimman huolellisesti.

Monenlaisista taustoista on vuokrausneuvottelijan työssä hyötyä

Kaarinalla itsellään on aiempaa kokemusta asiakaspalvelutyöstä. Tämän hän on kokenut olevan hyödyksi vuokrausneuvottelijan tehtävässä. Monenlaisista koulutustaustoista on työssä myös hyötyä, sillä ne tuovat erilaista perspektiiviä.

Kesän jälkeen Kaarina palaa koulun penkille suorittamaan yhteiskuntapolitiikan maisteriopintojaan Tampereen yliopistossa. Lähettyviltä löytyy myös Kaarinan suosikkitalo.

”Oma henkilökohtainen M2-Kotien suosikkikiinteistöni on Pirkkalan Kattilaistentiellä. Asunnot ovat Koti kuntoon -rempattuja ja lähellä on leikkipuisto. Talon vieressä on ihana pelto, jossa on kesäisin lehmiä! Se on tosi idyllistä!”.