Mitä liitteitä asuntohakemukseen?

M2-Kotien asuntohakemuksen mukana ei tarvitse toimittaa liitteitä. Niitä kysytään vasta sitten, kun saat asuntotarjouksen.


1. Verotuspäätös, erittelyosa ja viimeisen vuoden tulotiedot
Kaikkien M2-Kotien asuntoa hakevien sekä mukana muuttavien 18 vuotta täyttäneiden on toimitettava M2-Kotien asiakaspalveluun verotuspäätös ja erittelyosa viimeksi toimitetusta verotuksesta. Toisin sanoen nyt talvella 2019 puhutaan vuoden 2017 verotuksesta, kunnes uudet verotuspäätökset saapuvat kevään aikana. Verotuspäätöksestä tulee kotiin ilmoitus.

Lisäksi tarvitaan todistus edeltävän 12 kuukauden tuloista. Nämä tiedot näkyvät esimerkiksi palkkakuitissa, jossa on useimmiten kirjattuna myös edellisen vuoden tulokertymä. Eläkeläinen toimittaa tiedon eläkkeen suuruudesta.

Mikäli työllistät itsesi yrittäjänä, toimita tuloslaskelma ja tase. Pyydä lisäksi kirjanpitäjältäsi arvio tulevista palkoistasi.

2. Säästötilin saldo, osakkeiden arvot ja kesämökistä kiinteistöverolippu
Vaikka ARA-vuokra-asunnoissa ei olekaan enää käytössä tulorajoja, etusijalla asuntojonossa ovat asunnottomat tai kiireellisesti asuntoa tarvitsevat sekä vähävaraiset ruokakunnat.

Kerro siis, kuinka paljon sinulla on säästöjä ja varallisuutta. Verkkopankin kopio säästötilin saldosta ja mahdollisten osakkeiden arvosta riittää. Kesämökin osalta toimita kiinteistöverolippu.

Jos olet juuri myynyt asuntosi, liitä mukaan pankin tosite velkasummasta asunnonmyyntihetkellä sekä kauppakirjan kopio.

3. Kela-etuudet ja päätökset
Jos saat Kela-etuuksia, toimita M2-Kotien asiakaspalveluun itse päätös, mitä etuuksia sinulle on myönnetty. Ei siis riitä, että kerrot sinulle myönnetyt etuussummat.

Päätöksestä voi käydä esimerkiksi ilmi yksinhuoltajakorotus, joka kertoo siitä, että lapsesi asuvat luonasi. Tällä on merkitystä esimerkiksi siihen, kuinka suuren asunnon voit vuokrata.

4. Ero vireillä?
Jos olet eroamassa, liitä mukaan maistraattiin lähettämäsi avioerohakemus tai saamasi päätös erosta.

Liitä mukaan mahdollinen avioehto tai puolison viimeksi toimitetun verotuksen varallisuusliite erittelyosineen. Mikäli omaisuudestanne on jo tehty ositus, liitä sekin mukaan.

Selvitä myös, mitä olette sopineet lasten asumisesta.

5. Maahanmuuttaja tarvitsee todistuksen verottajalta ja oleskelulupapäätöksen
Jos olet maahanmuuttaja, eikä sinulla ole ollut tuloja tai varallisuutta, pyydä verottajalta todistus, ettei sinua ole verotettu edellisenä vuonna. Liitä mukaan myös oleskelulupapäätös.

6. Heräsikö kysymyksiä?
Toisinaan erilaisten todistusten hankkiminen voi olla hankalaa. Ota silloin yhteyttä M2-Kotien asiakaspalveluun. Selvitetään asia yhdessä. Vuokrausneuvottelijat pyytävät myös tarvittaessa lisää liitteitä ja selvityksiä tilanteen mukaan.

Silloinkin kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, jos haluat vedota jo asunnonhakuvaiheessa johonkin puoltolausuntoon tai lääkärintodistukseen.

Toimita liitteet sähköisesti pdf-muodossa tai käy näyttämässä niitä M2-Kotien asiakaspalvelussa.

Teksti: Leena Filpus, kuva: Iina Lievonen-Thapa

 

Avainsanat: , ,