Asuntotarjouksen jälkeen pääsee halutessaan asuntonäytölle. Sisarukset Olivia ja Sinna kävivät näytöllä Martinlaaksossa ja löysivät mieleiset kodit samasta kerroksesta.

”Jännittää ihan kamalasti!”, myöntävät sisarukset Olivia Jauhiainen ja Sinna Tiainen, kun hissi nousee kohti upouuden M2-Kotien talon kuudetta kerrosta Martinlaaksossa.

Pling! Hissin ovi avautuu ja paljastaa näkymän sisarusten mahdollisille uusille kotioville. Sisarusten asuntojen välissä on vain yksi naapuri.

”Ei oo todellista! Me ollaan tosiaan ihan vierekkäin!”, Olivia hihkaisee.

Sisarukset ovat asuneet aikaisemmin kimppakämpässä M2-Kotien talossa Myyrmäessä. Yhteiselo sujui hyvin, mutta vähitellen siskoille tuli aika itsenäistyä. Molemmat hakivat asuntoa tahoillaan.

”Sinna sai M2-Kodeilta tämän asuntotarjouksen sähköpostiinsa, ja itse olin katsonut asuntoa Kivistöstä. Sitten iski paniikki: en halua muuttaa niin kauas siskosta! Tein asuntohakemuksen, ja onnekseni hakemukseni hakukriteereitä vastaava asunto sattui vapautumaan ja sain siitä tarjouksen.”

Molempien siskojen ARA-perusteet täyttyivät, ja vapautuvia asuntoja voitiin tarjota heille. M2-Kotien vuokrausneuvottelija Mia Nieminen huomasi, että Sinna-pikkusiskolle tarjotun asunnon vierestä oli vapautumassa toinen asunto, joka vastasi juuri Olivia-isosiskon tarpeita. Niinpä siskoille pystyttiin tarjoamaan asuntoja samasta talosta.

Miten M2-Kodit tarjoavat asuntoa?

Jos asunto on näytön aikana tyhjillään, siitä saa ottaa vapaasti kuvia.

M2-Kotien asuntotarjous tulee yleensä asuntoa hakeneen sähköpostiin. Lisäksi sähköpostiin lähetetystä asuntotarjouksesta tulee ilmoitus tekstiviestillä kännykkään. Tässä vaiheessa hakijalla on noin vuorokausi aikaa ilmoittaa, onko hän asunnosta kiinnostunut ja haluaako lähteä asuntoa katsomaan.

”Jos hakija ei vastaa tai hän ei ole kiinnostunut, kyseistä asuntoa tarjotaan toiselle. Asunnosta kieltäytynyt hakija ei kuitenkaan joudu “jonon hännille”, vaan asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta hakemuksen jättämisestä. Hakija voi tällöin saada uuden asuntotarjouksen toisesta asunnosta myöhemmin. Asunnot tarjotaan aina tarveharkintaisesti eli aikaan perustuvaa jonotussysteemiä meillä ei ole”, vuokrausneuvottelija Mia Nieminen kertoo.

Olennaista asukasvalinnassa ovat tarveharkinta ja asiakkaan ARA-kelpoisuus, toisin sanoen asunnon tarpeen kiireellisyys sekä tulo- ja varallisuustiedot.

Asuntotarjouksen yhteydessä saa tietoonsa asunnon perustiedot, kuten sijainnin, neliömäärän, vuokran suuruuden ja pohjapiirroksen. Jos asunto on ollut välillä tyhjillään, saatavilla voi olla myös kuvia. Sähköpostiin lähetetyssä asuntotarjouksessa on myös listaus liitteistä, joita tarvitaan ARA-kelpoisuuden selvittämiseksi.

Vapaista markkinoista poiketen M2-Kotien asuntonäytöllä ei tarvitse kilpailla muiden hakijoiden kanssa. Näyttö on aina yhdelle hakijalle tai perheelle yksityisesti järjestetty, ja asuntoon saa tutustua omassa rauhassa.

”Tavallisesti asunnon aiempi asukas valitsee, esitteleekö hän itse asunnon seuraavalle asukkaalle, vai käykö M2-Kotien vuokrausneuvottelija tai asuntoesittelijä esittelemässä kodin. Asuntonäytön jälkeen voi harkita seuraavaan päivään asti, ottaako asunnon”, Mia kertoo.

Aina mietintäaikaa ei kuitenkaan tarvita. Näin onnellisesti kävi Sinnan ja Olivian tapauksessa.

”Myyty! Koska voi muuttaa? Nämä ovat meille aivan täydelliset kodit!”, ilmoittavat siskokset jo asuntonäytön aikana.

Kodin tunne ratkaisee

Olivialle ja Sinnalle tarjotut asunnot ovat melkein uusia: Laajaniitynkujan M2-Kotien talo valmistui vasta maaliskuussa 2019. Asunnon valoisuus ja raikkaus saa tulevat asukkaat ihastelemaan ääneen.

”Tämä vaalea laminaattilattia on aivan ihana. Ja noille leveille ikkunalaudoille voin laittaa kaikki mun kasvit ja kynttilät. Mutta Sinna, tule katsomaan! Eniten rakastan ehkä tätä”, Olivia naurahtaa ja näyttää kylpyhuoneen korkeaa ikkunaa.

Valoisassa, vaaleassa ja raikkaassa kylpyhuoneessa on melkeinpä spa-tunnelmaa.

Mittanauha viuhuu ja siskokset toteavat, että kaikki entiset huonekalut loksahtavat hyvin suunniteltuihin asuntoihin kuin nakutettu. Pohjaratkaisut keräävät kehuja. Olivian 42,5-neliöinen asunto on yksiö, mutta näppärän alkoviratkaisun ansiosta se vaikuttaa kaksiolta. Sinna puolestaan toivoi kaksiota, sillä hänellä on asuinkumppaneinaan kaksi karvaista perheenjäsentä: kultainennoutaja Jaksu ja dobermann Ansku. Sinnan 50,5-neliöisessä kaksiossa on myös huikeasti kaappitilaa.

”Jos sulla ei tule kaapit täyteen, mä voin kyllä tuoda omiakin tavaroita tänne säilytykseen”, Olivia vitsailee ja aukoo kaappien ovia.

Myös vuokrausneuvottelija Mia hymyilee kilpaa siskosten kanssa: on palkitsevaa saattaa yhteen kaunis asunto ja innostuneet uudet asukkaat.

”Ensivaikutelman tekee tavallisesti yleiskunto ja pintamateriaalit. Mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin fiilis: että tuntuuko asunto kodilta. Usein juuri se ratkaisee, ottaako asukas hänelle tarjotun asunnon”, Mia kertoo.

Lue myös aikaisemmat vinkkijutut:

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja jätä asuntohakemus jo tänään.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: Susa Junnola

Tags: , , ,

Mitä mieltä olit tarinasta?