Miten löytää vuokra-asunto?

Itselle sopivan vuokra-asunnon löytäminen ei aina tapahdu käden käänteessä. Jotta löytäisit omia mieltymyksiä vastaavan ja budjettiin sopivan vuokra-asunnon, vaatii se usein aikaa ja hiukan kärsivällisyyttä. 

Nuoripari unelmoi uudesta vuokrakodista.

Onko muutto uuteen kaupunkiin tiedossa lähitulevaisuudessa? Tai toivotko löytäväsi uuden vuokra-asunnon nykyisen kotikaupungin sisällä? Oli tilanne kumpi vain, itseä viehättävää vuokra-asuntoa ei aina löydä samantien. Varsinkin suosituimmilla asuinalueilla vuokra-asunnon etsiminen vaatii paljolti omaa aktiivisuutta ja pitkää pinnaa.

Mahdollisuutesi ovat kuitenkin huomattavasti paremmat, jos ryhdyt asunnonhakuprosessiin hyvissä ajoin. Sen lisäksi aktiivisuus asunnonhaussa, sekä panostaminen itsensä esittelyyn mahdolliselle vuokranantajalle ovat avainasemassa vuokra-asuntoja hakiessa!

ETSITKÖ UUTTA KOTIA? TUTUSTU ASUNTOIHIMME!

Millainen vuokra-asunto?

Ennen kuin ryhdyt vuokra-asunnonhakuprosessiin, kannattaa määritellä omat peruskriteerit asunnolle:

  • Millaista vuokra-asuntoa olet etsimässä? Vaikuttaako päätökseen esimerkiksi huoneiden määrä, asunnon neliöt, talomuoto tai taloyhtiö?
  • Kuinka suurta vuokrasummaa olet valmis kuukausittain maksamaan?
  • Kuinka pitkäksi aikaa etsit vuokra-asuntoa?
  • Miltä asuinalueelta toivoisit löytäväsi vuokra-asunnon?
  • Mitkä ovat toiveesi asunnon varustelun suhteen? Täytyykö asunnosta löytyä esimerkiksi pesukone ja tiskikone?

Kun peruskriteerit ovat selkeänä mielessäsi, on paljon helpompaa skaalata sopivia asuntoja valtavasta vuokra-asunto määrästä. Näet myös, että millaisia asuntoja olisi tarjolla kyseiseltä paikkakunnalta kriteeriesi mukaisesti.

Sen jälkeen useimmat meistä varmasti suuntaisivat nettiin etsimään sopivia vuokra-asuntoja. Digitalisoituminen on tehnyt vuokra-asuntojen hakemisesta huomattavasti vaivattomampaa kuin vuosikymmeniä sitten, mikä on hienoa. Toisaalta hakemisen helppous on luonut tilanteen, jossa kilpailu vuokra-asunnoista saattaa kasvaa suosituimmilla alueilla.

Laajan vuokra-asuntotarjonnan seasta voi olla välillä haastavaa bongailla todellisia helmiä, ja kun sellaisen löydät, luultavasti et ole ainoa kiinnostunut. Siksi kerromme nyt neljä parasta vinkkiämme, joiden avulla huomaat vapautuvat asunnot ensimmäisten joukossa ja erottaudut eduksesi ottaessasi vuokranantajaan yhteyttä.

Valmistaudu hyvissä ajoin

Nainen valmistautuu vuokra-asunnon etsintään. Vuokra-asuntoa kannattaa hakea ajoissa.

Hyvä valmistautuminen on puoli voittoa, joten ajoissa prosessiin ryhtyminen on erittäin tärkeää vuokra-asuntoja etsiessä. Kun asunnon kriteerit ovat selkeänä mielessäsi, aloita vuokra-asuntojen kartoittaminen jo monta kuukautta ennen mahdollista muuttopäivää.

Asuntoja tarkastellessa selkenee, millaisia asuntoja on mahdollista saada budjetillasi, sekä asunto- että asuinaluetoivomuksilla. Silloin muuton lähestyessä sinulla on paremmin ymmärrystä kaupungin tarjonnasta vuokra-asuntojen suhteen, ja olet valppaana sopivan vuokra-asunnon tultua kohdallesi. Kun alat hyvissä ajoin suunnittelemaan muuttoa, pystyt myös rahallisesti valmistautumaan uuden kodin mahdollisiin hankintoihin.

Kannattaa muistaa, että sopivan vuokra-asunnon saaminen ei tapahdu vain sormia napsauttamalla.  Vältyt mahdollisilta viime hetken hätiköidyiltä päätöksiltä, kun olet ajoissa. Jos jätät asunnon hakemisen viime tippaan, saatat huonolla tuurilla joutua tyytymään asuntoon, joka ei vastaa toiveitasi. Hyvällä valmistautumisella säästyt ylimääräiseltä stressiltä, kun asuntoa ei tarvitse löytää liian pikaisella aikataululla.

Aktiivisuus on kaiken a ja o

Pariskunta katselee vuokra-asuntoja netistä. Aktiivinen asunnon hakeminen on tärkeää.

Harvassa tapauksessa vuokra-asunnot tulevat luoksesi, sillä yleisesti hakijoita on enemmän kuin tarjolla olevia vuokra-asuntoja. Sen vuoksi kannattaa pitää samanaikaisesti monta lankaa tulessa ja aktiivisesti katsella vapautuvia vuokra-asuntoja. Kun haet useampaa asuntoa samanaikaisesti, parannat mahdollisuuksiasi löytää itsellesi sopivan kodin.

Tärkeintä on siis olla valppaana vuokra-asuntojen suhteen, mikä myös tarkoittaa ajan käyttämistä asuntojen etsimiseen. Kun bongaat kiinnostavan kohteen, älä jää miettimään liian pitkäksi aikaa, vaan pyri  toimimaan heti.

Ripeällä toiminnalla varmistat myös, että hakemuksesi luetaan ensimmäisten joukossa. Tämä on erityisen tärkeää, sillä useimmiten suositut asunnot vuokrataan hyvin nopeasti.

Aktiivisella asuntohakemisella voit mahdollisesti olla lopulta tilanteessa, jossa pääset itse valitsemaan vuokra-asunnon useammasta vaihtoehdosta. Siksipä aktiivisuus aina kannattaa ja tehokkaalla hakemisella et koskaan häviä mitään.

Avoimin mielin ja pitkää pinnaa

Nainen etsii kärsivällisesti vuokrakotia. Vuokra-asunnon löytäminen vaatii välillä ahkeruutta.

On sanomattakin selvää, että aina ei välttämättä tärppää ensimmäisen hakemasi vuokra-asunnon kohdalla. Ei ole kuitenkaan syytä lannistua, sillä jotain parempaa on vielä tulossa ja onneksi vuokra-asuntoja riittää.

Sillä on suuri merkitys, että viihdyt hyvin kodissasi. Siksi muista, että sinnikäs asunnon hakeminen lopulta palkitaan. Kun pidät silmät ja korvat auki, löydät taatusti itsellesi sopivan vuokrakodin ennen pitkään.

Jos kuitenkin vuokra-asunnon löytäminen tuntuu lähes mahdottomalta, voi olla kannattavaa arvioida omia kriteerejä kertaalleen. Voisiko joltain muulta asuinalueelta löytyä omaan budjettiin sopiva asunto? Tai onko mahdollista joustaa vaikka asunnon varustelussa tai neliömäärässä? Näin ollen laajennat hakukenttää, jolloin saattaa löytyä yllättäviä helmiä, joita et olisi alunperin osannut ottanut huomioon.

Kannattaa myös muistaa, että varsinkin loppukesällä ja syksyllä asuntoja on haastavampaa löytää, sillä silloin opiskelijasesonki lähtee kovalla tohinalla käyntiin. Jos siis suinkaan mahdollista, etsi vuokra-asuntoa ennen kiireisintä aikaa.

Panosta ensivaikutelmaan

Nuoripari esittäytyy vuokranantajalle ensimmäistä kertaa.

Kuinka hyvin esittelet itsesi vuokranantajalle ja kuvailet asunnon tarpeesi on usein oikotie onneen. Useimmat vuokranantajat arvostavat nopeaa yhteydenottoa ja selkeitä perusteita asunnon vuokraamiselle.

Kannattaa siis ehdottomasti miettiä, kuinka sanoitat oman tilanteesi yhteyttä ottaessa, esimerkiksi viestiä kirjoittaessa. Onko jokin erityinen syy sille, miksi juuri sinä sopisit vuokralaiseksi kyseiseen asuntoon?

Vuokranantajat usein toivovat pidempää vuokrasuhdetta, joten kerro selkeästi, kuinka pitkään tarkoitus olisi asua asunnossa ja miten tulet rahoittamaan asunnon kulut.

Rehellisyys on valttia, joten avaa tilannettasi ja asunnon tarvetta mahdollisimman seikkaperäisesti, joka luo luottamusta vuokranantajan ja vuokralaisen välille.

Ole myös tarkkana yhteystietojesi kanssa, jotta mahdollinen vuokranantaja pystyy olemaan sinuun yhteydessä vaivattomasti. Tarkista siis sähköpostiosoitteiden ja puhelinnumeroiden oikeinkirjoitus ennen lähetystä!

Tsemppiä asuntohakuun!

Näillä vinkeillä olet valmis hakemaan vuokra-asuntoa ja toivottavasti löydät unelmiesi vuokrakodin hyvin pian. Täältä pääset tutustumaan M2-Kotien vapaisiin vuokra-asuntoihin. Jätä hakemus pikimmiten itseäsi houkuttelevalle alueelle ja taloon. Me noudatamme asukasvalinnassa tarveharkintaa, eli vapautuvia asuntoja tarjotaan aina niitä kipeimmin tarvitseville.

TUTUSTU VUOKRA-ASUNTOIHIMME!

Tags: , ,

Mitä mieltä olit aiheesta?