Mitä ottaa huomioon sähkösopimusta valitessa?
Suomen sähkömarkkinat ovat viime vuosina muuttuneet merkittävästi energiakriisin ja tuulivoiman kasvun myötä. Näiden muutosten myötä sähköä myyvät yritykset ovat tuoneet markkinoille uusia sähkösopimustyyppejä ja päivittäneet vanhoja. Energianeuvoja Jukka Kopra kokosi tietopaketin sähkösopimusten perusteista, niiden erilaisia vaihtoehdoista sekä tietoa tyypillisestä sähkönkulutuksesta kerrostaloasunnossa.
Mistä sähkön hinta koostuu?
Sähkölasku koostuu kolmesta osasta:
- Sähkön siirtopalvelun hinta: Määräytyy asuinpaikan mukaan eikä sitä voi kilpailuttaa.
- Sähköenergian hinta: Tämä on sähköstä maksettava hinta, johon voi vaikuttaa valitsemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimuksen.
- Verot: Nämä ovat kiinteitä kustannuksia.
Asukas voi helpoiten vaikuttaa oman sähkölaskunsa suuruuteen valitsemalla itselleen sopivan sähköenergian ostosopimuksen.
Eri sähkösopimustyypit
1. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus:
Joustava vaihtoehto, jossa sähkön hinta ja perusmaksu ovat etukäteen tiedossa. Sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon varoitusajalla. Tämä on hyvä valinta, jos haluat vaihtaa sopimusta tarvittaessa, mutta on hyvä huomioida mahdolliset hinnanmuutokset.
2. Määräaikainen sopimus:
Tämä sopimus on sidottu tiettyyn ajanjaksoon, esimerkiksi yhteen tai kahteen vuoteen. Sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sopii niille, jotka haluavat ennakoida sähkölaskunsa suuruutta.
3. Pörssisähkösopimus:
Hinta määräytyy sähköpörssin vaihtuvan markkinahinnan mukaan. Tämä sopimus tarjoaa mahdollisuuden säästää, jos pystyt ajoittamaan sähkönkulutuksesi edullisille tunneille, mutta vaatii aktiivista sähkön hinnan seurantaa.
4. Jousto- tai hybridisähkösopimus:
Tämä yhdistelmä kiinteähintaisesta ja pörssisähköstä tarjoaa joustoa sekä ennakoitavuutta. Sopii niille, jotka haluavat hyödyntää pörssisähkön edut, mutta kaipaavat myös kiinteän hinnan turvaa.
5. Pakettisähkösopimus:
Kiinteä kuukausihinta tietylle määrälle sähköä. Tämä sopii sinulle, jos kulutat sähköä tasaisesti joka kuukausi, mutta muista tarkistaa sopimuksen ehdot tarkkaan.
Sähkönkulutus ja kodinkoneet
Tyypillinen kerros- tai rivitaloyksiö kuluttaa noin 1 500–2 500 kWh sähköä vuodessa, kun taas omakotitalon kulutus voi olla 10 000–20 000 kWh. Sähkön säästämisessä kannattaa keskittyä laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä, kuten lämmitysjärjestelmiin ja kodinkoneisiin.
Vinkkejä sähkön säästämiseen:
- Käytä lattialämmitystä säästeliäästi.
- Pyöräytä pesu- ja tiskikoneet aina täysinä.
- Sammuta turhat laitteet.
Kilpailuta sähkösopimus
Kun olet valinnut sopivan sähkösopimustyypin, kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus eri myyjien välillä. Tämä takaa sinulle parhaan hinnan. Apuna voi käyttää esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämää verkkosivua sahkonhinta.fi.
Valitsemalla huolella itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja seuraamalla sähkönkulutustasi voit säästää merkittävästi sähkölaskussasi.