Älä tuuleta hellettä sisälle

Kesää ja helteitä odotetaan pimeän syksyn ja talven jälkeen. Mikäli helteet jatkuvat pitkään, voi kodista tulla kuuma. Kiinteistöjen ilmanvaihto vaihtaa uutta ilmaa ulkoa sisään, joten ilmanvaihdon tehostaminen ei laske sisäilman lämpötilaa. Miten sitten pitää kuumuus kotiseinien ulkopuolella? Huomioi nämä vinkit pitääksesi kotisi viileämpänä myös kesähelteillä.

Hyödynnä viileämmät yöt

Kun ulkona on kuumempaa kuin sisällä, ei tuulettaminen viilennä kotia. Kannattaakin hyödyntää asunnon varjopuoli sekä viileämmät yöt ja aamut kotia tuulettaessa. Hyödynnä myös mahdollinen ristiveto. Muista kuitenkin huolehtia tuulettaessasi, etteivät tuulenpuuskat pääse rikkomaan ikkunoita tai yllättävä ukkoskuuro kastele sisätiloja.

Suora auringonpaiste ikkunasta kuumentaa kotiasi lisää. Pimentävät verhot ja sälekaihtimet ovat oiva keino pitämään paisteen lisäksi sisäilman viileämpänä.

Tarkista kodin ilmanvaihtoventtiilien puhtaus

Ilmaa poistuu nimensä mukaisesti poistoilmaventtiilien kautta, kun taas korvausilmaventtiileistä tilalle tulee korvaavaa ilmaa. Tarkista, että kodin poistoilma- että korvausilmaventtiilit ovat puhtaita eikä niitä ole peitetty.

Keittiön poistoilmaventtiilinä toimii useimmiten liesituuletin. Poistoilmaventtiilejä löytyy usein myös kylpyhuoneesta, wc-tiloista ja vaatehuoneesta. Korvausilmaventtiilit voivat sijaita ikkunoiden yläpuolella, lämpöpatterien takana seinässä tai asunnon ulkoseinällä. Jos kotona on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, löytyvät korvausilmaventtiilit useimmiten makuu- ja olohuoneesta.

Katso myös vinkkivideot poistoilmanventtiilin ja liesituulettimen suodattimen puhdistamiseen.

Tuuletin pistää ilman liikkeelle

Oloa voi helpottaa myös tuulettimien avulla. Ne eivät varsinaisesti laske ilman lämpötilaa, mutta tuuletin laittaa ilman liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin. Tuuletinta ei kannata jättää yksin päälle.

Kesähelteillä kannattaa välttää hellan ja uunin sekä saunan käyttöä, sillä niistä muodostuu lisälämpöä. Hikisiä öitä voi helpottaa esimerkiksi kevyesti kostutetuilla lakanoilla.