Apua rahahuoliin syyllistämättä

Talousneuvoja Jenni Lindforsin työnä on auttaa M2-Kotien asukkaita kaikissa talouden kysymyksissä ja antaa apua rahahuoliin. Huolena voivat olla vuokranmaksuun liittyvät ongelmat tai ylipäätään rahojen riittäminen arjessa. Hän työskentelee M2-Kotien talousneuvonnassa, osana asumisneuvonnan tiimiä.

Pääsääntöisesti asukkaiden taloushuolet koskevat maksamattomia vuokria, mutta Jenniin sekä muihin asumisneuvojiin voi ottaa yhteyttä jo ennen kuin ongelmia on edes näkyvissä.

”Yleinen harhaluulo on, että olemme pelottavia ja tuomitsemme tai syyllistämme. Monella on haasteita jossain vaiheessa elämää”, Jenni kertoo.

Taloushuolet ovat usein monen tekijän summa. Taustalla voi olla esimerkiksi työttömyyttä, ero tai pienet tulot. Joskus Kelan etuuksissa on viivettä, joskus kaikkia itselle kuuluvia tukia ei ole osattu hakea. Myös pikavipit aiheuttavat talousongelmia.

Moni tuntee tilanteestaan häpeää ja syyllisyyttä.

”Ja moni luulee, että on ainoa, jolla on ongelmia. Taloushuolista ei usein uskalleta kertoa kenellekään. Saatamme olla ensimmäinen taho, jolle asiasta edes puhutaan”, Jenni kertoo.

Neuvonta vähentää häätöjä

M2-Kotien talousneuvonta perustettiin reilu vuosi sitten. Sen tavoite on vähentää maksamattomista vuokrista aiheutuvia häätöjä. Palvelu on osa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tukemaa kolmivuotista ASTA-hanketta.

Neuvonnalla taataan, että asukas saa apua vuokravelkaan, asuminen jatkuu eikä asukkaita irtisanota maksamattomien vuokrien takia. Palvelu parantaa asukkaiden taloudellista ja muuta hyvinvointia.

Lindfors ottaa pääkaupunkiseudun asukkaita vastaan M2-Kotien toimistolla Helsingin Hakaniemessä. Muualla Suomessa asuvia hän neuvoo pääosin puhelimitse ja sähköpostitse. Myös muut asumisneuvojat auttavat asukkaita talouskysymyksissä.

Apua rahahuoliin – Ratkaisuja mietitään yhdessä

Apu on hyvin konkreettista. Ensin kartoitetaan, kuinka isot asukkaan tulot ja menot ovat. Yhdessä tarkastellaan, onko maksamattomien vuokrien lisäksi muita velkoja ja mitä niille voitaisiin tehdä.

”Tilannetta on vaikea ratkaista, jos sitä ei käydä kokonaisvaltaisesti läpi. Asiat eivät ratkea vain sillä, että hoidetaan vuokravelka, jos taustalla on jotain muutakin.”

Lindfors miettii yhdessä asukkaan kanssa esimerkiksi löytyisikö hänelle edullisempaa asuntoa, ja tarkistaa, että asukas on hakenut kaikkia itselleen kuuluvia tukia. Jos tuloja on sen verran, että niistä pystyy lyhentämään velkaa kuukausittain, laaditaan yhdessä maksusuunnitelma.

Tarvittaessa Jenni ohjaa asiakkaita eteenpäin, esimerkiksi oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön. Se auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haastavassa tilanteessa olevia.

Talousneuvoja ei tuomitse

Jennin työn palkitsevimpia hetkiä ovat ne, kun tilanne selviää ja asukkaan olo helpottuu. Joskus taloushuolet ovat painaneet niin pitkään, että ihminen saattaa silminnähden rentoutua niiden ratkettua.

Asukkaat ovat olleet iloisia siitä, että M2-Kotien talousneuvontaan pääsee nopeasti, Etelä-Suomessa yleensä parin viikon sisällä. Sähköpostilla apua saa jo saman tai seuraavan päivän aikana, eikä apu maksa mitään.

”Ihmiset ovat kiittäneet siitä, että saavat vielä mahdollisuuden. Moni luulee ennen yhteydenottoa, ettei saa ymmärrystä tilanteeseensa, mutta me emme tuomitse ketään.” Älä siis jää yksin vaan pyydä apua rahahuoliin!