Tyypillisimmät harhaluulot valtion tuella rakennettuihin asuntoihin liittyen
Etsitkö kohtuuhintaista ja hyväkuntoista asuntoa? Löysitkö kiinnostavan asuntoilmoituksen, mutta tarkemmin luettuasi kyseessä onkin valtion tuella rakennettu koti ja aloit pohtia, ettei asunto ehkä sittenkään ole sinua varten?
Valtion tuella rakennettuihin asuntoihin liittyy monia harhaluuloja, jotka eivät todellisuudessa pidä paikkaansa. Jos asunnon hakeminen on sinulle ajankohtaista, mutta epäilet sopiiko valtion tuella rakennettu koti sinulle, kannattaa jatkaa lukemista.
Tässä artikkelissa korjaamme muutamia yleisimpiä väärinkäsityksiä, joita valtion tuella rakennettujen kotien asumiseen liittyy.
”Valtion tuella rakennetuissa asunnoissa on varallisuusrajat ja tulorajat. Olen vakituisessa työsuhteessa, en voi teiltä saada asuntoa.”
Valtion tuella rakennettuihin vuokra-asuntoihin eli myös M2-Kotien koteihin, liittyy usein väärinkäsityksiä siitä, kuka voi hakea niitä. Varsinkin monet työssäkäyvät ihmiset saattavat ajatella, etteivät voi hakea valtion tuella rakennettuun asuntoon, koska saavat säännöllisiä palkkatuloja. Näin ei kuitenkaan ole.
Varallisuusrajat ovat olleet käytössä jo pitkään, ja vuoden 2025 alusta lähtien käyttöön tulivat myös tulorajat. Nämä kaksi asukasvalintoihin vaikuttavaa kriteeriä ovat eri asioita, eikä säännöllinen palkkatulo estä sinua hakemasta asuntoa.
Mikä ero on varallisuus- ja tulorajoilla?
Varallisuusrajat tarkoittavat omaisuutta, joka sinulla konkreettisesti on, kuten asunto-osakkeet, kiinteistöt, rahastot, arvopaperit tai esimerkiksi metsäpalsta. Rajat vaihtelevat kunnittain ja kaupungeittain. Oman alueesi varallisuusrajat löydät täältä.
Tulorajat taas ovat uusi asukasvalintakriteeri, joka astui voimaan 1.1.2025. Tulorajojen tarkoituksena on ohjata asukasvalintoja siten, että pienituloiset hakijat ovat etusijalla. Vaikka etusija asukasvalinnoissa annetaan vähävaraisille ja pienituloisille, päätöksenteossa huomioidaan aina myös hakijan asunnontarpeen kiireellisyys ja elämäntilanne.
Jos sinulla on säännölliset kuukausitulot, voit hyvin hakea valtion tuella rakennettuun asuntoon. Tulorajoihin voit tutustua tarkemmin täällä.
Yhteenvetona: Säännölliset palkkatulot eivät sulje sinua pois valtion tuella rakennetuista asunnoista. Asukasvalinnoissa arvioidaan kokonaisuutena hakijan tulot, varallisuus ja asumistarpeen kiireellisyys.
”Valtion tuella rakennetuissa taloissa on luultavasti melko rauhatonta?”
Tämä on hyvin tyypillinen ennakko-oletus, joka monella saattaa olla. Koska valtion tuella rakennetuissa asunnoissa asukasvalinnoissa etusijalla ovat vähävaraiset ja pienituloiset, voi monilla olla harhaluulo siitä, että valtion tuella rakennetut asunnot olisivat jotenkin merkittävästi rauhattomampia koteja kuin vapailla markkinoilla olevat vuokra-asunnot.
Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi M2-Kodeilla on asukkaina niin työssäkäyviä, eläkeläisiä, opiskelijoita, lapsiperheitä kuin työttömiä.
Tarjoamme kohtuuhintaisia koteja niitä eniten tarvitseville, taustaan katsomatta. Emme vaadi erillistä vuokravakuutta, paitsi siinä tilanteessa, että asukkaan luottotiedot ovat menneet. Tällöin vakuus on tilanteesta riippuen 1-3 kk vuokra.
M2-Kotien asukastoimikunnat vahvistavat yhteisöllisyyttä
M2-Kotien asukkaana olet osa välittävää naapurustoa. Meille tärkeintä on, että viihdyt ja asuminen sujuu.
Tavoitteenamme on lisätä yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä. Toisin kuin monissa muissa vuokra-asuntokohteissa, M2-Kodeilla pääset vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon, vaikka ihan vain pienilläkin jutuilla.
M2-Kotien asukastoimintaan osallistumalla saat äänesi kuuluviin. Esimerkiksi keväisin talon asukkaiden edustajat ja isännöitsijä tekevät katselmuksen, jossa käydään läpi talon kunnostustarpeita ja yleisiä talon kuntoon liittyviä asioita.
Koti kuntoon -remonteilla puolestaan kunnostamme vanhoja asuntoja. Remontissa kotiin tulee uudet pinnat, kodinkoneet ja kylpyhuoneet.
Lue artikkeli: M2-Kodeilla asukkaat pääsevät vaikuttamaan yhteisten asioiden hoitoon
”Valtion tuella rakennetut asunnot on varmaan tarkoitettu vain heille, joilla on riski jäädä asunnottomaksi?”
Asunnon tarpeen kiireellisyys on toki yksi päätöksen vaikuttavista kriteereistä valtion tuella rakennettujen asuntojen asukasvalinnoissa. Kiireellisyys voi kuitenkin tarkoittaa monia muitakin asioita kuin suoranainen asunnottomuus.
Esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle töiden tai opiskelujen perässä tai perheen erotilanne ovat kiireellisiä tilanteita nekin.
Voit siis hyvin hakea M2-Kodeille, vaikka sinulla ei olisi välitöntä riskiä jäädä asunnottomaksi.
Koteja meille kaikille
Jos sinulla on säännöllisiä tuloja, ja toivot että vuokranmaksun jälkeen rahaa jäisi muuhunkin, kannattaa tutustua M2-Kotien asuntoihin.
Tarjoamme järkihintaista ja vaivatonta vuokra-asumista ilman vakuutta. Kauttamme löydät kaupungin reiluimmat neliöt 30 paikkakunnalla.
Lue lisää siitä, miksi hakeminen M2-Kodeille kannattaa ja tutustu vapaana oleviin asuntoihin.