Asukastarina: Mirkka, Helsinki

Millaista on asua M2-Kodeilla? Annetaan asukkaiden kertoa!

Tässä artikkelissa ääneen pääsee Mirkka Metsola, joka viihtyy kodissaan Helsingin Jätkäsaaressa. Yhteisöllinen talo sijaitsee sopivasti lähellä Mirkan rakastamaa merta, ja ekologisuutta arvostavan muotisuunnittelijan työpaikkakin on kävelymatkan päässä.

Artikkeli on alunperin julkaistu M2-lehdessä 2/2020.

Asukkaat: Mirkka Metsola ja Aldar-poika

Asuinpaikka: M2-Kotien talo Helsingin Jätkäsaaressa Juutinraumankadulla

Kestävät valinnat edellä

Tuuli puhaltaa raikkaasti kasvoille, kun Mirkka Metsola taittaa työmatkaansa merenrantaa pitkin. Muotisuunnittelija asuu Helsingin Jätkäsaaressa Juutinraumankadulla M2-Kotien talossa 3-vuotiaan Aldar-poikansa kanssa. Mirkan studiolle Punavuoreen on kävelymatka, samoin Aldarin päiväkotiin Lauttasaaressa.

Asunnon sijainnilla olikin suuri merkitys, kun kaksikko etsi viime kesänä uutta kotia. Myös kodin ympäristö merkitsi. Jätkäsaari tarjosi ison pihan ja leikkipuiston, joissa pienen ja vilkkaan pojan on turvallista temmeltää.

”Jätkäsaari ei ollut minulle entuudestaan kovin tuttu, joten kävin tutustumassa alueeseen ennen muuttoa. Tykkäsin heti etenkin arkkitehtuurin kerroksellisuudesta. Meidänkin parvekkeelta näkyy erilaisia taloja ja tyylejä”, Mirkka kertoo.

Hän innostui välittömästi myös siitä, kuinka talossa on panostettu yhteisiin tiloihin. Esimerkiksi vintti- ja kellarikomerot puuttuvat kokonaan, mutta sen sijaan talossa on kaksi isoa pyöräkellaria ja lastenvaunuvarasto. Asukkaiden yhteiseen käyttöön on varattu upea, talvipuutarhana tunnettu kerhohuone talon ylimmässä kerroksessa.

”Mielestäni on ihana ajatus, että yhteisille tiloille on otettu tilaa varastoinnilta. Yritän aina eroon superhamstraamisesta. Jos olen ostamassa jotain, mietin, tarvitsenko sitä oikeasti, ja usein tuote jää hyllyyn. Kellariin ja vintille vaan dumppaa helposti tavaroita. Asunto tarjoaa kyllä tarpeeksi säilytystilaa tämänkokoiselle perheelle.”

Vuokra-asunnot Jätkäsaaressa

Hyvät mahdollisuudet kierrättämiseen

Ekologinen elämä onnistuu Mirkan mielestä kaupungissa mainiosti. Kun kulkuyhteydet ovat hyvät, ei autoa tarvita. Tunnollisen kierrättäjän elämää helpottaa myös jätehuollon hyvä suunnittelu.

”Jätteen määrä kasvoi selvästi, kun Aldar syntyi. Aiemmin saatoin viedä roskat suunnilleen kerran viikossa, nyt toimiva jätehuolto on iso osa arkea. Kierrätyspisteet on mietitty täällä loppuun asti. Itse ei tarvitse hoitaa kuin lajittelu, sillä pihalla on luukut erilaisille jätteille.”

Jätkäsaaressa on käytössä innovatiivinen putkikeräysjärjestelmä. Kun vaikkapa biojätteen nakkaa omaan luukkuunsa, sujahtaa pussi maanalaista putkistoa pitkin keräysasemalle.

”Putkisto tyhjenee muutaman kerran päivässä. Siitä kuuluu omanlaisensa ääni”, Mirkka sanoo.

Toimiva kierrätysjärjestelmä keventää myös ilmaston lämpenemiseen ja muuhun maailman tuhoutumiseen liittyvää ahdinkoa.

”On helpottavaa tietää, että kierrätys toimii täällä hyvin. Olisi tosi ahdistavaa, jos pitäisi laittaa kaikki roskat yhteen.”

Ekologinen asuminen M2-Kodeilla

M2-Kotien maaliedulla uutta ilmettä keittiöön ja lastenhuoneeseen

Asumista Jätkäsaaressa on takana vasta jokunen kuukausi, mutta kaikki tavarat ovat niin luontevasti paikoillaan, että voisi luulla Mirkan ja Aldarin eläneen kodissaan pidempäänkin. Koti on järjestelty kauniisti aina vaatehuonetta myöten.

”Kaverini ihmettelevät välillä, miten minulla on näin vähän vaatteita, mutta olen poiminut pois sellaiset, joita en käytä. Pidän siitä, että näen kaikki vaatteeni yhdellä silmäyksellä”, Mirkka kertoo vaatehuoneen ovella.

Asunto oli jo valmiiksi siistissä kunnossa, mutta kuultuaan M2-Kotien tarjoamasta maaliedusta, Mirkka päätti freesata keittiön ja lastenhuoneen seiniä. Maalipurkit hän sai naapuriltaan taloyhtiön Facebook-ryhmän kautta, ja väriä piisaa vielä seuraavallekin maalaajalle.

Aktiivisesta FB-ryhmästä löytyi myös sohvankantoapua, kun Mirkka sellaista kaipaisi.

”Vaikka kuinka moni ilmoittautui! Tämä on älyttömän ihana taloyhtiö, meininki on tosi yhteisöllistä.”

Maalietu ja muut asukasedut

 

Samoilua rantakallioilla

Oman pihan lisäksi äitiä ja poikaa ilahduttaa talon kulmalta alkava Hyväntoivonpuisto. Vielä osittain rakenteilla oleva puisto tulee valmistuttuaan olemaan peräti kilometrin mittainen.

”Joskus viiden vuoden päästä puisto ei ole enää avara, kun hiljattain istutetut puut kasvavat. Odotan sitä innolla, sillä tässä kodissa on tarkoitus asua niin pitkään kuin mahdollista.”

Luonnosta Mirkka ja Aldar nauttivat myös päiväkotimatkoilla, jotka nekin taittuvat pitkälti merenrantaa pitkin. Välillä tulee poikettua myös Lauttasaaren kalliolle ja metsään.

Jätkäsaaren ja viereisen Ruoholahden kaupunginosan erottava kanaali tuo puolestaan mieleen Berliinin, missä Mirkka on asunut useamman vuoden.

Luonto on muotisuunnittelijalle ennen kaikkea rauhoittumisen ja hengittämisen paikka. Mitään isoa metsää hän ei kuitenkaan rauhoittuakseen kaipaa, vaan kaupungin luonto ja erityisesti vesistöt ovat aina riittäneet Mirkalle.

”Berliinissä huomasin ikävöiväni merta ja vettä ylipäänsä. Mereen liittyy sellainen puhdistautumisen olo. Jos merta ei ole ollenkaan, jotain tuntuu puuttuvan. Se on henkinen voima-asia”, Mirkka pohtii.

Nimenomaan meren katselu ja aistiminen riittää, aaltojen sekaan hän ei itse kaipaa. Sen sijaan haaveissa on uimahalli Jätkäsaareen.

”Minulla on selvästi joku vesifiksaatio”, suunnittelija sanoo nauraen.

Kuva: Liisa Takala

Asennemuutosta ajamassa

Luontoarvot ovat isossa roolissa myös Mirkan työssä muotisuunnittelijana. Hän haluaa luoda parempaa tulevaisuutta uusille sukupolville, niin ihmisille kuin eläimillekin.

”Olen aika realisti, joten välillä blokkaan asioita ihan tietoisesti. Liika tieto lisää tuskaa siitä, olemmeko liian myöhässä muutosten suhteen. Yritän tehdä kestäviä valintoja sekä töissä että vapaalla.”

Työssä ekologisuus näkyy etenkin materiaalivalinnoissa ja kangasylijäämien hyödyntämisessä. Mirkalla on hänen omaa nimeään kantava brändi, jonka tuotteissa hän haluaa käyttää vain kestäviä materiaaleja, jotta vaatteen voi kierrättää useampaan kertaan. Vaatteet myös ommellaan lähituotantona Virossa, jolloin hiilijalanjäljestäkin tulee mahdollisimman pieni.

Ekologiset arvot ovat kulkeneet aina mukana Mirkan työssä, sillä ne kumpuavat jo hänen persoonastaan. Viimeisen neljän vuoden ajan hän on suunnitellut vain yhden malliston vuodessa. Sesongit vaihtuvat nopeasti, joten koko vuoden kattava mallisto vähentää ylijäämää, jonka minimointi on Mirkalle suorastaan sydämen asia.

”En vain osaa heittää mitään pois, se on ollut minussa aina. Jos minulla on jotain, mitä en käytä, haluan myydä tai antaa sen eteenpäin. En ole koskaan ollut mikään roskaaja.”

Juuri vaatetusala on maailman saastuttavimpia, ja vastuulliset designer-bränditkin ovat osa alaa.

”Meillä kaikilla on yhdessä valta muuttaa asenteita. Pienellä mallistolla ei isoja muutoksia tehdä, mutta ihmisten asenteita minäkin voin osaltani olla muuttamassa.”

Asennemuutosta ja monia muita tärkeitä aiheita tulee varmasti pyöriteltyä mielessä myös työmatkojen inspiroivassa merellisessä ympäristössä.

”Kävellessäni töihin merenrantaa pitkin tulee onnekas olo, kun saan asua tällaisessa paikassa.”

Vapaat vuokra-asunnot Helsingissä

Teksti: Saara Autere

Kuvat: Liisa Takala

7 hyvää syytä muuttaa M2-Kodeille

Meistä jokainen on oikeutettu omaan kotiin, riippumatta elämäntilanteesta tai palkkapussin koosta. Kun muutat M2-Kodeille, rahaa jää myös elämiseen.

Tarjoamme kaupungin reiluimmat vuokraneliöt opiskelijoille, perheille, nuorille aikuisille, työssäkäyville, eläkeläisille ja haastavassa elämäntilanteessa oleville.

Miksi M2-Kodit?

Etsi asuntoja