Kodin lämpötilalla on väliä

Kun talvi alkaa kolistella nurkissa ja ulkolämpömittareiden elohopea piirtää vuorokauden aikana säännöllisesti matalampaa viivaa, ei huoneistojen miellyttävään sisälämpötilaan riitä enää ihmisten ja laitteiden tuottama lämpö. Kiinteistöjä aletaan jälleen lämmittää.

Jalat peiton alta

Me M2-Kodeilla haluamme, että asukkaillamme on viihtyisät, mutta myös energiatehokkaat sisäilmaolosuhteet. Noudatamme sisälämpösuosituksia, jotka on määritelty terveydensuojelulain perusteella annetussa asetuksessa.

M2-suositukset lämmityskaudella

Asuinhuoneet: makuuhuone, olohuone, keittiö20–22 °C
Märkätilat: kylpyhuone ja sauna22–24 °C
Puolilämpimät tilat: porraskäytävä, tuulikaappi, verkkokopit, varastot16–18 °C

Huoneiston lämpötila mitataan huoneen keskeltä, noin metrin korkeudelta.

Osassa M2-Kotien asuntoja on lisäksi pilotoitu Leanheat-tekoälyjärjestelmää, joka ylläpitää älykkäästi ja energiatehokkaasti asunnon toivottua lämpötilaa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Jos asunnossa tuntuu viileälle

Jos asunnon lämpötila poikkeaa lämpötilasuosituksista, tarkista, että huoneiston ilmanvaihtoventtiilit ovat kunnossa ja puhtaat. Lisäksi varmista, patteritermostaatit on säädetty auki-asentoon, eikä niiden edessä ole paksuja verhoja tai suuria kalusteita, jotka häiritsevät termostaatin toimintaa. Vilkaise samalla, ettei esimerkiksi ikkunoiden pesun yhteydessä ole jäänyt ikkunaruutuja auki.

Jos huoneiston lämpötila on silti toistuvasti suositusten alapuolella, ole yhteydessä huoltoyhtiöösi. Kiinteistönhoitaja mittaa asunnon lämpötilan ja tekee tarvittavat toimenpiteet lämpötilan saamiseksi kohdalleen.

Näin puhdistat huoneiston ilmanvaihtoventtiilit:

 

Kirjoittaja: Perttu Miettinen, talotekniikkainsinööri

Tags: ,

Mitä mieltä olit blogipostauksesta?