Muuttoilmoitus kannattaa muistaa
Muutto uuteen kotiin tuo mukanaan paljon muistettavaa ja uusia arjen toimintatapoja. Uudesta kotitalosta pitäisi löytää jätekatos, varastot ja pyöräkellari. Työmatka ja bussipysäkki ehkä muuttuvat, lapsiperheissä myös koulut ja päiväkodit saattavat vaihtua kokonaan uusiin. Kaiken hässäkän keskellä ei kannata kuitenkaan unohtaa muuttoilmoitusta, joka täytyy tehdä kolmeen paikkaan: maistraattiin, postiin ja vuokranantajalle. Se on pieni vaiva, joka palkitsee tekijänsä.
Postin muuttoilmoitus kannattaa tehdä heti, kun tiedät muuttavasi uuteen kotiin, niin tärkeä posti löytää perille heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Nykyään postin ja maistraatin muuttoilmoituksen voi tehdä halutessaan verkossa yhdellä kertaa, mikä on tervetullut helpotus kiireisiin muuttopäiviin.
Muuttoilmoitus maistraatille on lakisääteinen.
Sen perusteella määräytyvät mm. verotuskunta, äänestyspaikka ja joidenkin sosiaaliturvaan liittyvien palvelujen saanti, joten se on erittäin tärkeä. Muuttoilmoitus täytyy tehdä maistraateille aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Jos siis muuttaa vaikkapa keikkatöihin tai opiskelemaan toiseen kaupunkiin, muuttoilmoitus täytyy tehdä.
Mihin talonkirjaa tarvitaan?
Vuokranantaja pitää yllä talonkirjaa eli asukasluetteloa. Ilmoitus vuokranantajalle on sama asia kuin talonkirjat, joille ilmoittautuminen ei ole enää pakollista, mutta ehdottoman suositeltavaa.
Sinne kirjataan tiedot kaikista yhtiön isännöimissä ja huoltamissa kiinteistöissä asuvista henkilöistä. Ilmoitus talonkirjaan tehdään aina kun asukas muuttaa asuntoon tai asunnosta pois. Myös avioliiton tai -eron myötä vaihtuva nimi täytyy ilmoittaa. Suurissa elämänmuutoksissa, kuten vauvan syntyessä tai asukkaan kuollessa muutos täytyy myös tehdä.
Kun asukkaan tiedot ovat talonkirjassa, hän on todistettavasti asukkaana asunnossaan. Talonkirjan avulla huolto tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa asunto- ja asukasluetteloissa tulee olla. Avaimen unohtuminen on tilanne, jossa moni törmää puutteelliseen ilmoittamiseen. Jos asukas tilaa ovenavauksen huoltoyhtiöltä, tarkistetaan hänen tietonsa talonkirjasta. Jos tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni ja tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelussa sen aukioloaikojen puitteissa.
Omat talonkirjan tiedot voi halutessaan pyytää huoltoyhtiöltä.
Talonkirjaotetta voidaan tarvita esimerkiksi asumistukea Kelalta haettaessa. Otteesta näkyvät asunnossa asuvien henkilöiden tiedot sekä mahdolliset kiinteistössä tehdyt suuret korjaukset ja peruskorjausvuosi. Talonkirjaote on yleensä maksullinen.