Ekologisuutta pyykinpesuun

1. Valitse oikeanlainen pesuaine

Helpoin tapa valita ekologisesti hyvä pesuaine on etsiä kaupan hyllyltä pesuainepakkausten ympäristömerkkiä, jossa on vihreä joutsenen kuva.

Fiksuun pyykinpesuun tarvitset kolme erilaista pesuainetta: yksi valkoiselle, toinen värilliselle ja tummalle pyykille sekä kolmas villalle ja silkille. Oikeanlaisen pesuaineen käyttö pitää vaatteet hyvinä ja on siksi ympäristöystävällinen valinta. Esimerkiksi valkoiselle pyykille tarkoitetussa pesuaineessa on valkaisuainetta, joka pitää vaatteet raikkaan näköisinä. Värilliselle pyykille puolestaan ei kannata käyttää valkaisuaineellista pesuainetta, jotta värit eivät haalistu. Huuhteluainetta ei tarvita lainkaan.

Jos tarjolla on täyttöpakkauksia, käytä niitä. Näin vähennät pakkausjätteen määrää.

Noudata pakkausten kyljestä löytyvää annosteluohjetta.

2. Pesulämpötilalla on väliä

Pyykinpesu alhaisemmassa lämpötilassa säästää energiaa. Kaikki lika ei kuitenkaan lähde 40 asteessa, ja esimerkiksi pyyhkeille ja lakanoille suositellaan 60 asteen pesua. Myös pesukoneen puhtaana pysymisen kannalta on hyvä pestä välillä korkeammalla lämpötilalla.

Pesulämpötilaa valitessa turvallisinta on seurata vaatteen hoito-ohjetta. Tällöin vaate pysyy varmimmin hyvänä, ja se on tietysti myös ekologiselta kannalta tärkeää.

Jos koneesta löytyy erillinen eko-ohjelma, siihen kannattaa tutustua.

3. Pese täysiä koneellisia

Anna pyykin kertyä pyykkikoriin niin, että voit pestä täysiä koneellisia. Pesukone on sopivan täynnä, kun koneen rummun yläosaan jää kämmenen levyinen tyhjä tila.

4. Poista tahrat ja tuuleta

Aina ei tarvitse pestä koko vaatetta! Jos saat esimerkiksi tahran housuillesi, voit yrittää poistaa sen varovasti vedellä, pyykinpesuaineella tai käsitiskiaineella. Mitä nopeammin tahran poistat, sen helpommin se irtoaa.

Usein pelkkä vaatteen tuuletus riittää, jos vaate ei ole selvästi likainen. Mitä harvemmin peset, sitä kauemmin vaate kestää ja energiaakin säästyy.

5. Tee fiksuja vaatehankintoja

Keskeisen ympäristöystävällisen valinnan teet jo vaatekaupassa. Kiinnitä siis vaatteita ja tekstiilejä hankkiessasi huomiota laatuun: Kuinka hauraalta tai kestävältä kangas vaikuttaa? Näyttävätkö saumat kestäviltä ja napit hyvin ommelluilta? Mitä materiaalia vaate on on? Esimerkiksi akryyli nyppyyntyy helposti.

Hyvälaatuinen vaate kestää pitoa ja pesua!

Ohjeita M2-Kotien pyykkitupien käyttöön löydät täältä.

Vinkit antoi Teija Jerkku Marttaliitto ry:stä.

Teksti: Krista Ahola

Kuva: Shutterstock