En pysty maksamaan vuokraa, mikä neuvoksi? 

Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä vuokranmaksuun? Lue M2-Kotien vinkit!

Voinko siirtää vuokranmaksun eräpäivää?

Jos sinulla ei ole varaa maksaa vuokraa eräpäivänä, kannattaa olla heti yhteydessä vuokranantajaan ja kertoa omasta tilanteesta. Yllättävät muutokset voivat pistää kenen tahansa talouden hetkellisesti sekaisin. Älä turhaan häpeä tilannettasi, vaan ole rohkeasti yhteydessä.

Meillä M2-Kotien vuokrasopimuksissa vuokranmaksun eräpäiväksi on määritetty jokaisen kuukauden toinen päivä. Sitä ei valitettavasti voi siirtää.

Jos pystyt maksamaan vuokran vasta esimerkiksi tilipäivän koittaessa kuun puolivälissä, se tarkoittaa, että myöhästyneiltä päiviltä peritään viivästyskorkoa. Viivästysmaksusta tulee erillinen lasku kotiin.

Vuokrarästejä uhkaa kertyä enemmänkin! Mitä tehdä?

Vuokranantajaan kannattaa ottaa yhteyttä heti, jos näyttää siltä, ettet selviydy vuokranmaksusta.

Yhteydessä kannattaa olla jo ennen kuin vuokravelkaa on ehtinyt kertyä. Näin maksusuunnitelma vuokrista voidaan tehdä hyvinkin joustavasti, jos tilanne sitä vaatii. On tärkeä olla ajoissa, ettei vuokravelka pääse karkaamaan yli oman maksukyvyn.

Meidän kanssa maksusuunnitelma voidaan tehdä useimmissa tapauksissa. Aina kannattaa siis olla vuokranantajaan yhteydessä! Maksusuunnitelma ja maksuerät sovitellaan tulojen ja maksuvaran mukaan.

Mitä tapahtuu, jos en ole tehnyt maksusuunnitelmaa ja laskut kasautuvat?

Jos vuokravelasta ei ole tehty maksusuunnitelmaa, ensimmäisenä postiluukusta saapuu maksukehotus. Jos sitä ei pysty hoitamaan eräpäivään mennessä, kannattaa olla yhteydessä M2-Koteihin ja sopia maksun hoitamisesta.

Vasta jos velkoja ei hoida sovitusti tai maksusuunnitelmaa ei ole, lähtee asiasta haaste käräjäoikeuteen. Haaste tarkoittaa, että silloin vaaditaan paitsi maksamaan velat, myös purkamaan vuokrasopimus.

Vaikka olisi saanut haasteen, kannattaa olla yhteydessä M2-Kotien vuokravalvontaan, vaikka et sitä olisi aiemmin tehnyt. Vuokravalvoja käy yhdessä asiakkaan kanssa tilannetta läpi.

Haasteen tai häädön voi yleensä peruuttaa, jos pystyy maksamaan erääntyneet velat sekä oikeudenkäyntikulut. Toki tässä kohtaa on huomioitava, että maksusuunnitelma ei ole enää mahdollinen, vaan on oltava valmis hoitamaan velka pois lyhyellä aikataululla.

Juttua varten on haastateltu M2-Kotien vuokravalvoja Paula Niskasta.

Lue myös: Talous on toivoa täynnä.