Isännöitsijän työssä on parasta yhteistyö ihmisten kanssa
”Aamuisin on aina kiva tulla töihin. Olin tosi iloinen, kun tulin valituksi, tämä työ on ollut tosi palkitsevaa”, Ennio Zuccaro kertoo. Hän on työskennellyt nyt puolisen vuotta isännöitsijänä M2-Kodeilla ja vastaa yhteensä 18 kohteesta pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla.
Työssään Ennio huolehtii omalta osaltaan siitä, että M2-Kotien kohteet pysyvät kunnossa ja asukkaat saavat tarvittavaa apua erilaisissa asumiseen liittyvissä tilanteissa. Isännöitsijälle ilmoitetaan mahdollisista häiriöistä ja hänen kanssaan sovitaan asuntojen remonteista ja maalaamisesta.
”Yhteydenottoja tulee niin huoltoyhtiöiltä, talotoimikunnilta kuin yksittäisiltä asukkailtakin”, Ennio sanoo.
Hän tekee tiivistä yhteistyötä etenkin huoltomiesten kanssa. Jokaisella M2-Kotien kohteella on nimetty huoltomies, jonka kautta tieto vioista tai korjaustarpeista kulkeutuu myös isännöitsijälle.
”Isommissa vahingoissa, kuten kattovuodoissa tai vesivahingoissa huolto voi antaa ensiavun, mutta kartoitukset lähtevät tekniseltä isännöitsijältä. Teen myös päätökset kohteisiini tarvittavista tilauksista, kuten uusi vessanpönttö vanhan kuluneen tilalle tai rikkoutuneen tuuletusikkunan korjaus.”
Ennio painottaa, että asukkaiden olisi tärkeä ilmoittaa pienistäkin vioista mahdollisimman pian. Näin vältytään suuremmilta ongelmilta. Isännöitsijä ja huoltoyhtiö ovat asukkaiden apuna juuri sitä varten, että viat saadaan kuntoon ja asuminen olisi mahdollisimman mukavaa.
”Isojen vahinkojen kohdalla voi olla yhteydessä suoraan isännöitsijään, pienemmissä huoltoyhtiöön”, Ennio linjaa.
Isännöintiuran alussa
Aiemmin tradenomin tutkinnolla hallinnollisia töitä tehnyt Ennio päätti opiskella isännöitsijäksi, kun edellisen työpaikan organisaatiouudistus vei hänet pois ihmisten luota. Yksinäinen puurtaminen tietokoneen äärellä ei sopinut hänen sosiaaliselle luonteelleen, joten uudelleen kouluttautuminen kuulosti oikealta vaihtoehdolta.
”Isännöitsijän työ tuntui luontevalta, sillä olin ollut aktiivinen taloyhtiömaailmassa. Olen asunut eri puolilla Helsinkiä ja toiminut taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajana ja jäsenenä.”
Ennio suoritti isännöinnin ammattitutkinnon Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiassa ja valmistui viime vuonna.
”Alan töitä hakiessani minulla oli M2-Kodit omistavasta Y-Säätiöstä heti haastattelusta asti hyvä tunne. Täällä on rentoa porukkaa ja hyvä yhteishenki, kaikki kannustavat toisiaan. Olin tosi iloinen, kun kuulin tulleeni valituksi”, Ennio muistelee.
Kohteena tuttu talo
M2-Kotien isännöitsijänä Ennio aloitti joulun alla. Ensimmäisten työkuukausiensa aikana hän on tutustunut isännöimiinsä kiinteistöihin ja tavannut niiden asukkaita. Isännöitsijä tekee runsaasti yhteistyötä myös M2-Kotien asiakaspalvelun ja vuokraustiimin kanssa.
Työn äärellä vastaan on tullut myös tuttuja kasvoja. Yksi Ennion isännöimistä kohteista on näet sellainen, jossa hän on itse asunut 2000-luvun alussa.
”Se oli hauska sattuma! Osa talon asukkaista on vieläkin samoja, myös talotoimikunnan puheenjohtaja oli ennalta tuttu. Kiva päästä taas yhteistyöhön heidän kanssaan.”
Vuokratalojen monipuolinen ja osin kansainvälinen asiakaskunta sopii mainiosti italialaistaustaiselle Enniolle. Työssä auttavat myös hyvät neuvottelutaidot.
”Asioita hoitaessaan ei kannata olla liian jyrkkä, ja välillä pitää osata myös lukea rivien välistä. Joskus pelkkä kuunteleminen riittää ja asukasta ehkä harmittanut asia onkin jo hoidettu”, hän pohtii.
Ennen kaikkea yhteistyötä
Ennio nauttii työnsä monipuolisuudesta. Toimistopäivien vastapainoksi isännöitsijä jalkautuu säännöllisesti kiinteistöille. Liikkeellä tulee oltua etenkin kuun vaihteessa, jolloin ohjelmassa on muuttotarkastuksia. Asuntojen kunto ja siisteys tarkastetaan aina asukkaiden vaihtuessa.
”Asunnoissa on paljon pientä huomioitavaa, kuten astianpesukoneen liitännän tulppaus, jos kone on poistettu. Ilman tulppausta tulee helposti vesivahinko, joten muistutan muuttajia toimenpiteen tärkeydestä.”
Yksityiskohtien ohella isännöitsijä huolehtii kokonaiskuvasta. Siihen liittyen tehdään esimerkiksi kiinteistöjen laatukierroksia.
”Tarkistamme yhteiset tilat ja piha-alueet ja arvioimme niiden kunnon. Esimerkiksi ulkovälinevarastosta voidaan poistaa polkupyörät, joille ei löydy omistajaa.”
Kiinteistöjen budjettien pohtimiseen, kuten kaikkeen muuhunkin, saa aina tarvittaessa omalta tiimiltä apua.
”Tätä työtä tehdään yhdessä. Joku on aina valmis kuuntelemaan ja antamaan neuvoja, minkään pulman kanssa ei jää yksin.”