Joulu ilman stressiä
Maaretta Tukiainen, hyvinvointivalmentaja ja kirjailija: pysähdy miettimään arvojasi
”Joulustressi on ristiriita ideaalikuvan ja todellisuuden välillä. Haluat esimerkiksi täydellisen joulun, mutta tiedostat, että omat resurssit eivät riitä sen järjestämiseen.”
Maaretan kolme vinkkiä:
- Pysähdy ja palauta mieleen omat arvosi. Mikä on sinulle tärkeää ja mikä taas ei? Tämä selkiyttää ajankäyttöä. Tee jouluun liittyvät valinnat arvojesi pohjalta. Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi syödä hyvin, rentoutua ja olla rauhassa, vai tavata kaukaisia sukulaisia?
- Uskalla ulkoistaa joulun järjestelyt. Pohdi, minkä teet itse, minkä voi tehdä joku toinen, ja minkä voi jättää kokonaan tekemättä. Osta palveluita ja tee vain se, mikä tuntuu sinusta mukavalta. Kokeile, miltä tuntuu nauttia itse prosessista lopputuloksen sijaan.
- Muista myös, että voit aina kokeilla viettää joulun ihan toisin. Mitä jos menisit aattoiltapäiväksi kirjastoon? Tänä vuonna se on mahdollista Turussa.
Ilana Aalto, ammattijärjestäjä ja vuorovaikutuskouluttaja: luovu ja delegoi
“Moni asettaa itselleen paineita vaikkapa saunan pesusta tai jouluverhojen silittämisestä. Mutta pitääkö sauna pestä juuri kiireisenä joulunalusaikana? Tuleeko joulu, vaikka ikkunassa on tavalliset verhot?”
Ilanan kolme vinkkiä:
- Joulutunnelmaan riittää kevyt perussiivous, tavaroiden järjestely ja tunnelmavalaistus. Suursiivousta ei aina edes tarvita, jos kotia järjestelee tasaisesti ja antaa jokaiselle tavaralle oman paikkansa.
- Lapset tykkäävät usein koristelusta, anna se heidän tehtäväkseen. Jos sinulla ei ole omia lapsia, kutsu sellaisia kylään. Esimerkiksi sukulaisten lapset saattaisivat ilahtua kutsusta joulukoristeluja tekemään.
- Jos tunnet stressiä, ota asia rakentavasti keskusteluun perheesi tai sukusi kanssa. Mitä velvollisuuksia voidaan delegoida, ja mitä jättää tekemättä? Koko suvun astuminen valmiiseen joulupöytään on mennyttä maailmaa. Jos ison suvun emännöinti tuottaa painetta, voisiko joulun järjestää nyyttikestiperiaatteella?
Timo Pakkanen, joulupukki: sukupolvien yhteys lievittää stressin
”Olen ollut joulupukki jo 57 vuotta, enkä ole kertaakaan joutunut keskelle aattoillan perheriitaa. Vaikka stressiä on varmasti perheissä ennen joulua, aattoiltana kiire on jo hellittänyt.”
Joulupukin kolme vinkkiä:
- Paras lääke joulustressiin on kutsua juhlaan mukaan sekä lapset että vanhukset. Mummin tai vaarin ei tarvitse olla omaa perhettä. Jos suvussa tai talossa on yksinäisiä vanhuksia, heidät kannattaa kutsua mukaan joulua viettämään.
- Moneen pulmaan pätee sama neuvo: jätä viimeinen ottamatta. Jouluna se tarkoittaa, että jotain voi jättää puolitiehen ja tekemättä.
- Rauhoitu, ota rennosti. Joulupukki itse selviää joulukiireistä laittamalla silmät kiinni pienenkin tauon tullen. Silloin voi hengitellä syvään ja vaikka torkkua hetken.
Teksti: Krista Ahola
Kuvat: haastateltavien omia, Maaretta Tukiaisen kuvan kuvaaja Meeri Utti