Joululahja tuntemattomalle ilahduttaa

80-vuotias Hilja, 84-vuotias Aulis, 93-vuotias Seija

Helsingin Malmilla sijaitsevan kukkakaupan tuuheassa joulukuusessa roikkuu kortteja, joissa on lähialueen vanhainkotien ja palvelukotien asukkaiden nimiä. Kuusesta voi kuka tahansa kukkakaupan asiakas poimia mieleisensä kortin, ostaa jouluisen kukan ja kirjoittaa kukan saajalle korttiin viestin.

Kun joulu koittaa, Taikakukka-kukkakaupan yrittäjä Anne-Ly Vepsä apulaisineen sitoo korttiin merkityn kukan jouluiseksi kimpuksi tai asetelmaksi ja vie lähetyksen kortissa mainitulle ihmiselle.

Kukkalähetyksiä ostetaan monen hintaisia, muutamasta eurosta useamman kymmenen euron asetelmiin. Tärkeintä on tietenkin toisen ihmisen ilahduttaminen, ei se kuinka kalliin kimpun ostaa.

“Usein asiakkaalla on jo valmiina mielessä, minkälaisen kukan hän haluaa antaa. Etenkin punaiset joulutähdet ja atsaleat ovat suosittuja.”

Jo neljäs joulu tuntemattomien ilahduttamista

Malmin Taikakukan joulukuusesta löytyy joulukukkaa odottavien ikäihmisten nimiä.

Tämä on järjestyksessä jo neljäs joulu, kun Taikakukassa heittäydytään joulupukin apulaisiksi. Eikä hyväntekeväisyystempaukselle näy loppua. Asiakkaat ovat ottaneet tempauksen omakseen ja osaavat odottaa kuusen ilmestymistä kukkakauppaan.

“Moni käy varmistamassa jo hyvissä ajoin, että onhan tänäkin vuonna sama järjestely kuin aiemmin. Hyväntekeväisyystempaus myös paisuu vuosi vuodelta”, Vepsä sanoo.

Kortit ovat toisinaan jopa loppuneet kesken. Silloin Vepsä tarttuu puhelimeen ja etsii palvelukodeista uusia ilahdutettavia. Apuna hänellä on palvelu- ja vanhainkotien johtajat, jotka tuntevat asukkaansa. Kukkien saajiksi valitaan erityisesti yksinäisiä ikäihmisiä.

Hyvän tekeminen palkitsee auttajansakin

Vepsä arvioi, että he toimittavat hyväntekeväisyyshankkeessaan tänä vuonna noin 50 kukkalähetystä. Kukaan vastaanottajista ei tiedä etukäteen saavansa kukkaa.

“Ihmiset ovat olleet todella yllättyneitä ja hyvin kiitollisia, kun joku heille tuntematon ihminen on halunnut ilahduttaa tällä tavoin. Ja tuleehan siitä kukan viejällekin hyvä mieli, kun näkee ilon toisen ihmisen kasvoilla”, Vepsä sanoo.

Usein sanotaan, että vapaaehtoistyö antaa auttajalle vähintään yhtä paljon kuin apua tarvitsevalle. Pyyteetön toisen auttaminen ja ilahduttaminen on palkitsevaa ja tekee elämästä merkityksellistä. Moni haluaa sujauttaa juuri jouluisin muutaman kolikon joulupataan tai vie lahjan vähävaraiselle perheelle.

“Ihmisten ilo on se palkka, jonka tästä saa. Siksi minäkin haluan olla tässä mukana ja vien lähetykset vastaanottajille omalla kustannuksellani”, Vepsä sanoo.

Joulukiireessä kukkakauppaan rauhoittumaan

Jouluinen kimppu syntyy myös ei niin perinteisistä joulukukista.

Kukkakauppa sijaitsee Malmin Nova-ostoskeskuksessa kiireisen käytävän varrella, vilkkaan ruokakaupan vieressä. Joulunajan sähellyksessä kaivataan selvästikin pysähtymisen hetkiä.

“Moni tulee hetkeksi liikkeeseemme vain katsomaan kukkia, tuoksuttelemaan niitä ja hengähtämään hetken ennen kuin säntää kotiin ostoskasseineen. Jotenkin sen vain näkee ihmisen olemuksesta, kaipaako hän apua kukan valintaan vai rauhoittumishetkeä”, Vepsä sanoo.

Kukkakauppiaalle joulu on yksi vuoden kiireisimmistä sesongeista. Hoppu alkaa heti joulukuun alussa ja kestää aattoon asti. Kun viimeisetkin kukkalähetykset on viety perille ja kauppa sulkeutuu aattona puolen päivän jälkeen, Vepsä suuntaa kotiinsa, lösähtää sohvalle ja nostaa jalat ylös. Ansaittu vapaa kestää ainakin kaksi päivää.

“Mutta sitä ennen ilahdutetaan ihmisiä kukkalähetyksillä!” Anne-Ly Vepsä sanoo.

Anna hyvän kiertää

Kaipaatko vinkkejä toisenlaiseen joulumuistamiseen ja aineettomiin joululahjoihin? Pienellä rahalla voit auttaa apua tarvitsevia ja saat myös itse hyvän mielen.