Juuri sopivan suuri Jyväskylä

Jyväskylä on Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki, jossa asuu lähes 150 000 ihmistä. Jyväskylä sijaitsee Päijänteen pohjoisrannalla Keski-Suomessa.

Meillä on lyhyet etäisyydet, toimivat palvelut, upea luonto, aktiivinen kulttuuritoiminta, paljon harrastusmahdollisuuksia ja laadukkaat asuinympäristöt.

Lähes joka kolmas vastaantulija on koululainen tai opiskelija, mikä tekee kaupungista nuorekkaan ja yhden maan vilkkaimmista opiskelijakaupungeista.

Etsitkö vuokra-asuntoa Jyväskylästä? Hae meiltä!

Opiskelijoiden lisäksi myös perheet viihtyvät täällä erityisen hyvin, sillä Jyväskylää pidetään tutkitusti erinomaisena kasvuympäristönä lapsille.

Jyväskylä on maan vilkkaimpia opiskelijakaupunkeja

Jyväskylän yliopistossa voi opiskella yli sataa eri oppiainetta.

Voit opiskella esimerkiksi maan johtavassa opettajankoulutuslaitoksessa tai kauppakorkeakoulussa. Unohtamatta, että Jyväskylässä on Suomen ainoa yliopistotasoinen liikuntatieteiden koulutusyksikkö!

Jyväskylän ammattikorkeakoulu puolestaan tarjoaa monipuolisen kattauksen olit sitten kiinnostunut kulttuurialasta, liiketaloudesta, luonnonvaroista, matkailu- ja ravitsemisalasta, sosiaali- ja terveysalasta tai tekniikasta.

Kaupungissa on vilkas yrityskulttuuri

Jyväskylässä on paljon yrityksiä pienistä ja innovatiivisista startupyrityksistä suuriin kansainvälisiin firmoihin. Jyväskylän seudulla toimii muun muassa 500 ICT-alan yritystä sekä sellua, paperia ja energiateknologiaa toimittava Valmet Oyj.

Huippuosaamista löytyy kaupungista monelta eri alalta, kuten biotalous, digitalisaatio, kyberturvallisuus, liikunta, hyvinvointi ja terveydenhuolto. Osaamisen taustalla on korkeatasoinen ja monipuolinen koulutus sekä tutkimus.

Erilaiset tapahtumat rytmittävät Jyväskylän kesää. Kuva Tero Takalo-Eskola/ Visit Jyväskylä

Tapahtumien ja Alvar Aallon arkkitehtuurin kaupunki

Kaupungissa järjestetään yli 5 000 tapahtumaa vuosittain, erilaisista popup-tapahtumista MM-tason kilpailuihin.

Suosittuja tapahtumia ovat rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Suomipop-festivaali, kaupunkifestivaali Jyväskylän kesä, Finlandia Marathon ja Valon kaupunki -tapahtuma.

Jyväskylä on Alvar Aallon arkkitehtuurin kaupunki. Meiltä löytyy eniten maailmankuulun arkkitehdin suunnittelemia rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa, kaikkiaan 29 kohdetta!

Muun muassa Alvar Aalto -museo, Jyväskylän yliopiston rakennukset ja Säynätsalon kunnantalo houkuttelevat turisteja ympäri maailmaa tutustumaan Aallon arkkitehtuurisiin luomuksiin.

Järvi-Suomen sydämessä vesi on aina lähellä

Mihin tahansa suuntaan kulkee, ei mene montaa minuuttia metsään tai veden äärelle. Pelkästään Jyväskylän alueella on 330 järveä. Muun muassa Jyväsjärvi, Tuomijärvi ja Päijänne ympäröivät Jyväskylää.

Uimarannat täyttyvät kesäisin innokkaista polskijoista ja järvenselät veneilijöistä. Talvella voi hiihtää ja luistella esimerkiksi Jyväsjärven jäällä retkiluisteluradalla. Jyväsjärven rannalla sijaitseva satama on suosittu kohtaamispaikka. Istu alas ja nauti vaikka jäätelö tai konttiravintolan burgerateria.

Jyväskylä sijaitsee Järvi-Suomen kauniissa maisemissa. Kuva Tommasso Fornoni/ Visit Jyväskylä

Luontoon pääsee seikkailemaan

Jyväskylän ”keuhkot”, mäntypuinen puistoalue Harju kohoaa keskustan kupeesta.

Harjulla risteilevät polut toivottavat ulkoilijan tervetulleeksi ja laella sijaitsevassa Vesilinnasta voi ihailla joka suuntaan aukeavia maisemia. Vesilinnasta löytyy myös Keski-Suomen luontomuseo ja ravintola.

Aina kahdeksalta kesäiltaisin tornista kajahtaa perinteinen iltasoitto, Aulis Raitalan sävellys Laulu synnyinseudulle. Kaihoisa fiilis on taattu, kuuntele vaikka itse:

Jyväskylässä on kymmenittäin luontopolkuja ja laavuja. Hiihtäjille ja kuntoilijoille löytyy reittejä 500 kilometrin verran. Laajimmat ulkoilu- ja latuverkostot löytyvät Laajavuoresta, jossa toimii myös yksi Pohjoismaiden suurimmista seikkailupuistoista.

Tourujoen luontopolku mutkittelee luonnonsuojelualueella Tourujoen rannassa, aivan keskustan liepeillä. Noin 700 metrin mittaisella polulla on monenlaista kasvillisuutta ja nähtävää.

Suomen liikuntapääkaupungissa lajien kirjo

Liikkujille kaupungissa on tarjolla paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia, kuntoliikunnasta huippu-urheiluun.

Ulkoliikuntaan soveltuu rantaraitti, Jyväsjärven ympäri kiertävä kevyeen liikenteen väylä, jolta ulkoilija voi valita eripituisia reittejä kierrettäväkseen. Kokonaisuudessaan reitin pituus on noin 14 kilometriä ja se kiertää kauniissa maisemissa Jyväsjärven rantoja mukaillen. Matkan varrelle sijoittuu infotauluja historiasta sekä esimerkiksi vapaassa käytössä olevia ulkokuntosaleja.

Kaupunki tarjoaa LiikuntaLaturi-palvelun 13–19-vuotiaille nuorille. Tarjolla on ilmaisia lajikokeiluja ja harrastusmahdollisuuksia monissa lajeissa eri puolella kaupunkia.

Jyvaskylässä riittää liikuntamahdollisuuksia kaiken ikäisille. Kuva Merja Huovelin/ Jyväskylän kaupunki

Koti Jyväskylästä? Tutustu M2-Kotien tarjontaan!