Kierrätys säästää silkkaa rahaa

Sekajätteen kuljettaminen ja käsittely on jätteistä kalleinta. Irtojäte, eli jäteastioiden ulkopuolelle jätetty tavara taas aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia. Lisäkuluja syntyy myös siitä, jos jäteastioiden kansi ei mene kiinni, kun astioita tullaan tyhjentämään. Muun muassa pahvit kannattaa aina litistää, jolloin jäteastioihin mahtuu enemmän.

Edullisimmaksi tulee lajitella jätteet niille tarkoitettuihin astioihin, näin säästyy sekä luonnonvaroja että asukkaiden rahoja.

Erityisesti biojäte jää hyödyntämättä. Sitä on sekajätteiden joukossa lähes 40 prosenttia. Toiseksi eniten sekajätteisiin heitetään muoveja, noin 15 prosenttia.

Kun jätteet lajitellaan oikein, niitä voidaan hyödyntää tehokkaimmin teollisuuden raaka-aineena tai jätevoimaloissa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Biojätteestä puolestaan kompostoidaan multaa ja valmistetaan biopolttoainetta.

Lähde: Hsy.fi

TOP 5 – Näitä suomalaiset kierrättävät eniten

1. Palautuspullot ja -tölkit

2. Paperi

3. Vaarallinen jäte

4. Lasi

5. Metalli

Lähde: Anu Hakala, ympäristöasiantuntija, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Tiesitkö?

20 banaaninkuorta riittää kuljettamaan biokaasua käyttävää bussia 200 metriä eteenpäin. Yhdellä biojätepussillisella voi puolestaan ajaa biokaasua käyttävää henkilöautoa neljä kilometriä.

Lähde: Jubilo

Juttu on alunperin julkaistu asukaslehdessämme. Tutustu M2-lehteen.