Kuinka usein pitää siivota? Joka kodin opas siivoukseen
Kuinka usein pitää…
Pestä wc?
Kerran viikossa: Vaikka asuisi yksin, wc ja kylpyhuone kannattaa siivota ja pestä kerran viikossa, ainakin pönttö ja pesuallas. Mitä useammin pyyhit suihkukaapin seinät puhtaiksi, sitä helpommalla pääset, sillä lika ei pääse pinttymään sen seiniin. Koko wc:n voi siivota samalla kylpyhuoneen yleispuhdistusaineella.
Käsipyyhkeet kannattaa vaihtaa viikkosiivouksen yhteydessä. Huomaavainen emäntä tai isäntä vaihtaa käsipyyhkeen myös ennen vieraiden tuloa, onhan vieraan mukava pyyhkäistä kätensä raikkaaseen pyyhkeeseen.
2-3 x vuodessa: Lattiakaivo pitää muistaa puhdistaa tarpeen mukaan, sitä useammin, mitä pitempi- ja tuuheahiuksisempia kodissa asuu. Katso vinkit lattiakaivon puhdistukseen.
Siivota keittiö?
Päivittäin: Tiskaus ja työtason ja lieden pyyhkiminen. Lieden päälle jätetyt tavarat ovat paloturvallisuusriski.
Viikoittain: Keittiön imurointi, tippuuhan keittiön lattialle ruuanmuruja ja muita roskia. Tosin jos kämpässä asuu paljon väkeä ja keittössä touhutaan ahkerasti, imuri voi olla useammin tarpeessa.
Kuukausittain: Kaapiston ovien pyyhkiminen, ettei lika pääse pinttymään niihin.
Kerran vuodessa: Keittiön kaappien siivoaminen myös sisältä: tyhjennä kaapit ja pyyhi sisäosat yleispuhdistusaineliuokseen kostutetulla siivousliinalla.
Pakastimen sulatus. Pakastimeen kertyy huurretta. Jos sitä on oikein paljon, se vaikuttaa kodin energiankulutukseen ja pakastimen suorituskykyyn. Kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä, on hyvä ryhtyä sulatuspuuhiin.
Imuroida ja pestä lattia?
Viikoittain: Imurointi on yksi viikkosiivouksen tärkeimmistä tehtävistä. Roskainen ja pölyinen lattia vähentää kodin viihtyisyyttä todella paljon. Imuroi kerralla koko koti mattoineen ja wc-tiloineen. Vaihda tai tyhjennä pölypussi riittävän usein. Jos pussi on liian täysi, se haisee ja imuteho heikentyy.
Vähintään muutaman kerran vuodessa: Lattioiden pesu.
Imurointi poistaa irtoroskat ja pölyt, mutta ei tahroja, kurajälkiä tai muita läikkymisiä. Siksi lattiat on hyvä välillä myös pestä esimerkiksi mopilla.
Vaihtaa lakanat ja pestä peitot?
Kerran viikossa: Vuodevaatteiden vaihto kerran viikossa on ihanne mutta usein tavallisessa arjessa liioittelua. Kaksi viikkoa on hyvä nyrkkisääntö vaihtoväliksi. Koko settiä ei tarvitse vaihtaa kerralla. Tyynyliinan vaihtokin raikastaa vuodetta.
Petivaatteiden vaihtoväliin vaikuttaa se, käytätkö päiväpeittoa sängyn suojana ja se, käytätkö sänkyä muuhunkin kuin nukkumiseen. Onko sänky myös sohva, jossa lojutaan lukemassa ja pelaamassa? Jos on, vaihda vuodevaatteet usein!
Jos olet allerginen esimerkiksi siitepölylle, kannattaa lakanat vaihtaa useammin. Siitepöly kertyy lakanoihin.
Kerran vuodessa: Pese peitot ja tyynyt kerran vuodessa ja imuroi patja tarpeen mukaan useamminkin.
Viedä matot ulos?
Ei välttämättä koskaan. Imurit on nykyisin parempia ja tehokkaampia kuin ennen. Jos on hyvä imuri, mattoja ei tarvitse tampata ulkona kattotelineellä. Mutta jos haluat mattoihin raikkaan ulkoilman tuoksun, ne kannattaa vielä pihalle mattotelineeseen.
HUOM! Tunkkainen huoneilma voi johtua likaisista matoista!
Pestä ikkunat?
Ikkunat pestään kerran vuodessa. Jos asut kaupungin keskustassa, ikkunat pitää pestä useammin.
Pakkohan ikkunoita ei ole pestä, mutta jos ikkunat ovat puhtaat, valo tulee kauniimmin sisään kuin likaisista ruuduista – ikkunanpesun jälkeen kämppä kirkastuu!
Hyvä siivousasenne on puolet tulosta!
”Jos siivoaminen ei ole lempipuuhaasi, kannattaa harkita vaikka kimppasiivousta kavereiden kanssa: ensin siivotaan toisen koti, sitten toisen. Siivous kannattaa tehdä hyvän musiikin tahdissa. Siivouksen jälkeen voi palkita itsensä hyvällä ruualla tai suklaalla. Siivouksen jälkeen koti näyttää ja tuoksuu paremmalta kuin ennen siivousta – nautiskele siitä.
Siivous on väistämätön ja toistuva osa elämää eikä loppujen lopuksi iso homma. Siivouksesta on paljon hyötyä: tavarasi pysyvät kunnossa ja vuokranantajakin on tyytyväinen, kun hoidat vuokralaisena velvollisuutesi asunnon kunnossapidosta.”
Teija Jerkku, Martat
Tasainen tahti – tee pikkuisen joka päivä
- Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa kodin suursiivoukset, jotka ovat työläitä ja aikaa vieviä.
- Vie luetut lehdet ja mainokset mahdollisimman pian jätekatoksen paperinkeräykseen, palauta pullot kauppaan ja lajittele lasipurkit lasinkeräykseen.
- Karsi ja kierrätä tavaroitasi koko ajan, älä päästä nurkkiin kertymään paperi- ja kamaröykkiöitä.
- Hanki kunnon siivousvälineet ja -aineet. Kodin siivouksen perusvälineet ovat imuri, ämpäri, wc-harja ja kolme siivousliinaa: keittiöliina, yleisliina ja liina vessan puhdistukseen. Suosi aina ympäristöystävällisiä siivousaineita.
- Asiantuntijana artikkelissa toimi Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku.
Teksti: Susanna Lehmuskoski
Kuva: Shutterstock