Maija Hallikainen ja Juho Gustafsson toimivat M2-Kotien hallituksen asukasedustajina seuraavan hallituskauden ajan. Hallituskausi alkaa elokuussa ja kestää kaksi vuotta.
Vuoden alusta voimaan tulleen yhteishallintolain muutoksen myötä M2-Kotien hallituksen asukasedustajien valinta muuttui. Muutoksen myötä hallituksen asukasedustajat valitaan asukaskokousten valitsemista ehdokkaista. Uudistuksen yhteydessä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia lisättiin nostamalla hallituksen asukasjäsenten määrä kahteen edustajaan. Hallitus ja asukasedustajat valitaan M2-Kotien yhtiökokouksessa.
Hallituksen asukasedustajiksi haki 20 ehdokasta. Valinnoissa painotettiin henkilöiden omia vahvuuksia, aiempaa kokemusta vuokrataloyhtiön yhteishallintoon osallistumisesta sekä hallitustyöskentelykokemusta. Valituksi tulivat taloushallinnossa työskentelevä Maija Hallikainen Espoosta ja rikospoliisi Juho Gustafsson Vantaalta.
”Halusin asukasedustajaksi, koska minua kiinnostaa vuokra-asuntoyhtiön hallinto sekä ylipäätään vuokramarkkinat ja sen tulevaisuus. Haluan myös toimia linkkinä asukkaiden ja yhtiön johdon välillä sekä näin vaikuttaa vuokralaisten elämään M2-Kotien asunnoissa mahdollisuuksien mukaan”, Gustafsson kertoo. Hän on toiminut useiden harrastusyhteisöjen hallinnossa, ja nykyään hän toimii työpaikallaan henkilöstöyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen Poliisijärjestöjen Liiton hallituksen varapuheenjohtajana.
Hallikainen on puolestaan toiminut asukasaktiivina jo edellisen vuokranantajan toiminnassa. ”Minusta on luonnollista olla kiinnostunut kaikesta asumiseen liittyvästä. Mahdollisuus osallistua hallitustyöskentelyyn tuo varmasti uusia näkemyksiä”, hän kommentoi.
M2-Kotien hallituksessa käsitellään muun muassa yhtiön talousarvio, vuokranmääritysbudjetti ja hyväksytään tilinpäätös. Hallitukselle kuuluvat myös ARA-lainsäädännön ja muiden lakien mukaisia asioita, kuten tupakointikiellon hakemisesta päättäminen.
Asukasedustajat tuovat asukkaiden näkemyksiä päätöksentekoon
Asukasedustajat ovat M2-Kotien hallituksen täysvaltaisia jäseniä. Heidän tehtävänään on perehtyä yhtiöön, ottaa osaa keskusteluihin ja erityisesti tuoda asukaskunnan näkökulmaa päätöksentekoon.
Gustafsson on tehtävän kanssa samalla linjalla. Hänen kotitalossaan on hyvä ja yhteisöllinen henki, ja toisia autetaan tarpeen mukaan. Tätä yhteisöllisyyttä, reiluutta ja sen arvokkuutta Gustafsson haluaa päästä jakamaan M2-Kotien toiminnassa laajemminkin.
”Haluaisin saavuttaa hallituksessa sellaisen aseman, että minua kuullaan, ja että asukasedustajilla olisi todellinen mahdollisuus vaikuttaa yhtiön päätöksentekoon. Pyrin korostetusti tiedostamaan, että olen hallituksessa nimenomaan asukasedustajana, vaikka samaan aikaan tiedostankin vahvasti hallituksen jokaisen jäsenen jakamattoman vastuun esimerkiksi yhtiön taloudellisesta tilasta”, Gustafsson painottaa.
Myös Hallikainen haluaa tuoda asukkaiden näkemyksiä päätöksentekoon, mutta lisäksi hän haluaa kannustaa asukkaita vaikuttamaan asumisviihtyvyyteen omalla toiminnallaan.
”Hallituksen asukasedustajana haluan tuoda aktiivisesti ja monipuolisesti asukasnäkökulmaa päätöksentekoon. Samalla toivon, että voin jakaa asukkaille tietoa esimerkiksi siitä, miten jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä mihin ja miten vuokrakuluihin voi itse vaikuttaa.”
Asukasedustajien valinta on osa M2-Kotien asukastoimintaa
M2-Kotien asukastoiminta on kattavaa. Se pitää sisällään muun muassa aktiiviset asukastoimikunnat, hallituksen asukasedustajien valinnat, vuoden alussa käynnistyneen vaikuttajaryhmän, asukasakatemian verkkokoulutukset sekä monipuoliset ja pidetyt asukastapahtumat ympäri Suomea. Asukastoimintaan osallistuminen on vapaaehtoista, maksutonta ja avointa kaikille M2-Kotien asukkaille.