Muuttosiivouksesta selviää maalaisjärjellä ja huolellisuudella

Pling! Ovikello helähtää, kun Tuula Saari-Mannila soittaa asunnon ovikelloa. Hän tietää eleen turhaksi, sillä asunto on jo edellisistä asukkaista tyhjillään. Soitto kuuluu kuitenkin ohjeistukseen ja hyviin tapoihin. Ei ihmisten koteihin tuosta vain marssita!

Tuula on siivousalan ammattilainen, jonka M2-Kotien käyntikortissa lukee siivoustyönohjaaja. Kun vuokrasopimus päättyy, hän käy katsomassa, miten vuokra-asunnossa on eletty.

”Ensin katson, toimivatko ovikello ja postiluukku. Sen jälkeen heti eteisestä saakin usein jo käsityksen, mitä asunnosta luultavasti tulee eteen”, Tuula sanoo.

Elämän jäljet kuuluvat asumiseen

Astuttuaan sisään asuntoon Tuula pysähtyy, nostaa katseensa ja antaa sen vaellella vapaasti.

”Katson ensin yleiskuvaa. Ovatko pistorasiat ja valaisimien paikat ehjiä? Miltä näyttävät listat ja seinät?”

Hän on tarkka, sillä se on hänen työtään. Lähes 30 vuotta siivousalaa on opettanut löytämään likaa ja tomua sieltä, minne muut eivät huomaa katsoa.

”Kyllä se vähän niin tahtoo olla, ettei minulta moni asia jää huomaamatta”, Tuula sanoo nauraen.

Tarkkuus on kuitenkin ennen kaikkea asiakaspalvelua, Tuula huomauttaa. Hyvä vuokranantaja käy asunnon läpi ja korjauttaa sen, mikä korjaamista tarvitsee. Lisäksi M2-Kodit määrittää siivoustarpeen laajuuden ennen uuden asukkaan saapumista. Varsinaiset “lapiota vaativat pommit” ovat kuitenkin harvassa ja pienet elämisen jäljet kuuluvat asumiseen.

”Asiakkaamme pitävät asuntoja hyvin. Tosin yhden mielestä jo todella siisti ei välttämättä ole sitä todella siistin ja tarkan ihmisen mielestä. Olemme erilaisia.”

Jääkaappi kannattaa pitää puhtaana jo asumisaikana, niin muuttosiivouksessa pääsee helpommalla.

Keittiö on tarkastajan herkkupaikka

Tarkastettava asunto näyttää hyvältä. Se saa Tuulan kasvoille hymyn. ”Tätä kotia on pidetty hyvin ja siivottu. Siitä tulee hyvä mieli.”

”Mutta nyt vuorossa on todellinen tarkastajan herkkupaikka eli keittiö”, hän jatkaa.

Erityisesti keittiöstä näkee, kuinka huolellisesti vuokra-asunnon muuttosiivous on tehty. Harva uusi asukas haluaa paistella ruokiaan vanhan asukkaan rasvoissa.

Uunin saa puhtaaksi antamalla uuninpuhdistusaineen vaikuttaa vartin verran. Sen jälkeen pinnat voi pyyhkiä siivousliinalla. Tiukinkin lika irtoaa ihmesienellä tai teräsvillaisella lankapesimellä.

Usein pinnat ovat puhtaat, mutta pikkuisen tonkimalla likaa tuppaa löytymään.

”Esimerkiksi liesituulettimen rasvasuodatin olisi hyvä putsata. Ottaa ritilä irti, panna se likoamaan tai pestä astianpesukoneessa. Sillä välin voi pyyhkiä kehykset.”

Tuula avaa jääkaapin ja nyökyttelee hyväksyvästi: Pinnat on pyyhitty, muovikotelot ja hyllyt ilmiselvästi irrotettu sekä pesty tiskiaineella ja harjalla.

Myös allaskaappi saa hyväksynnän, astianpesukoneen letkukin on tulpattu ohjeiden mukaan.

Valmista tuli – paitsi ettei tullutkaan! Tuula rykäisee puhtaalta näyttävän hellan ulos paikaltaan. Sen takaa paljastuu muruja, pakastepurkin kansi ja peltipurkki.

”Asukkaan kannattaakin tehdä putsaus jo arkisiivouksen yhteydessä. Eli imuroida leivänmurut ja jynssätä mahdolliset tahrat esimerkiksi keittiösienen ja yleispuhdistusaineen avulla.”

Valtaosaa M2-Kodeista on pidetty hyvää huolta

Tuulan työ on kiireisintä aina kuun vaihteessa, sillä silloin vaihtuvat myös monen asunnon vuokralaiset. Viimeksi kuun vaihteessa hän kiersi työkaverinsa kanssa 27 asuntoa.

Mitä muuttosiivoukseen kuuluu? Muuttosiivouksen muistilistan voi tarkistaa M2-Kotien asumisoppaasta. Vaikka amatöörisiivoojien kyvyissä on eroja, Tuulan mukaan hyvällä asenteella ja pyrkimyksellä huolellisuuteen pääsee pitkälle.

”Muuttosiivous ei vaadi erikoistaitoja. Emmekä me pyri olemaan turhan tarkkoja tai etsimällä etsimään virheitä. Hyvä yleinen siisteys riittää.”

Aina asuntoa ei kuitenkaan ole edes yritetty siivota. Silloin Tuula rientää tiimeineen paikalle ja hoitaa homman. ”Ihan pommit ovat onneksi tosi harvassa. Mutta kun aineet ja menetelmät ovat hallussa, yllättävän sotkuisestakin saadaan vielä puhdasta.”

Siivoamatta jätetyn vuokra-asunnon muuttosiivouksesta aiheutuneet kulut isännöitsijä voi periä asukkaalta.

”Silloin asunto on oikeasti huonossa kunnossa. Mutta jos itse on pitänyt paikat kunnossa ja hoitanut siivouksen hyvin, ei varmastikaan joudu maksamaan.”

Siisteys kuuluu hyvään palveluun

Ovikello helähtää, kun Tuula Saari-Mannila sulkee oven perässään ja lähtee seuraavaan kohteeseen. M2-Kotien siivoojat jäävät vielä viimeistelemään paikkoja. Vaikka jonkun toisen vanha koti ja toisen uusi kunnossa olikin, ammattilaisen kädenjälki löytää myös viimeiset murut ja rasvatahrat, jotka eivät muille näy.

”Tästä kodista minulle jäi hyvä mieli, ja muuttosiivous meni läpi. Teemme vielä pienen viimeistelysiivouksen uutta asukasta varten. Siisti yleisilme parantaa vuokrattavuutta ja on osa hyvää palvelua. Jokainen uusi vuokralainen odottaa pääsevänsä siistiin kotiin”, Tuula summaa.