Myyrmäki on Suomen katutaidepääkaupunki

Jos luulit Myyrmäkeä vain Vantaan nukkumalähiöksi tai Myyrmanni-ostoskeskuksen sijaintipaikaksi, tulet yllättymään. Myyrmäki-liikkeen aktiivi ja lähes koko ikänsä alueella asunut Topias Dean, 30, vie kävelykierrokselle läpi rennon ja vireän kaupunginosan.

Tutustu M2-Koteihin Myyrmäessä ja muualla Vantaalla.

Ei pelkkä Myyrmäki, vaan Myyr York

Urbaanilegendan mukaan Myyrmäen juna-aseman valmistuttua vuonna 1975 sen ajan nuoriso näki kadun päälle nousseessa radassa New Yorkin tunnelmaa. Samaan aikaan Myyrmäentien varteen nousivat “pilvenpiirtäjät”, 12–14-kerroksiset tornitalot. Syntyi nimitys Myyr York.

Myyr Yorkissa toimii aktiivisten ja innovatiivisten asukkaiden Myyrmäki-liike. Alueen omaa identiteettiä rakentavaa Myyr York Times -lehteä voi istahtaa lueskelemaan vaikkapa Myrtsin Skedehallin viihtyisään kahvilaan, Chloe’s Café:hen. Halli on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunkikulttuuri on ottanut tyhjän tilan haltuunsa.

Katutaidetta Suomesta ja Chilestä

”Kohta näet, mitä tarkoitan katutaiteella”, Topias Dean ohjaa kävelykierroksen kohti Myyrmäen asemaa. Leuat loksahtavat auki ihastuksesta: Myyrmäki todellakin on katutaidekaupunki.

Aseman kulmaa koristaa chileläisen Un Kolor Distinto -taiteilijapariskunnan valtava seinämaalaus. Sisätiloissa puolestaan on Myyr York Street Art City -hankkeen koordinoima teos, jota maalasi kymmenen suomalaisten taiteilijan Multicoloured Dreams -ryhmä.

Chileläisen Un Kolor Distinto -taiteilijaparin teoksen upeat värit kirkastavat koko Myyrmäen aseman kulman.

Myyrmäessä sijaitsee myös Vantaan taidemuseo, Myyrmäkitalossa sijaitseva Artsi.

Mahdollisuuksien monttu

Aivan ostoskeskuksen takaa löytyy Monttu, valtava kuoppa, joka jäi tyhjäksi terveyskeskuksen purkamisen jälkeen. Joku olisi nähnyt epäonnistuneen rakennusprojektin, myyrmäkeläiset mahtavia mahdollisuuksia. Aurinkoisena kesäiltana lippispäiset miehet taiteilevat vapaan maalauksen aitaan graffiteja. Useita seurueita on levittänyt värikkäitä piknik-vilttejä rinteen nurmikolle.

”Täällä järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja. Eräänä talvena yritimme jäädyttää montun pohjalle luistinrataa, mutta suojasäät pilasivat hyvän suunnitelman. Kaakaota pääsimme kuitenkin myymään.”

Aktiivinen kävelykeskusta

Kevyen liikenteen väylä Myyrmäenraitti kulkee koko keskustan läpi, ja siihen yhdistyy verkosto muita alueen kävely- ja pyöräilyteitä. Autojen reitti kiertää kävelykeskustaa.

Kaupunki on laatimassa Myyrmäkeen uutta kaavarunkoa, jonka tavoitteena on viihtyisä ja vehreä asuinympäristö ja elinvoimaisena kehittyvä keskusta. Aktiiviset asukkaat luovat tapahtumia ympärilleen jo nyt. Esimerkiksi Myyrmäenraitille on rakentunut lähes 200 ihmisen yhteinen ruokapöytä ja piknik. Colosseum-nimisen suuren rakennuksen portaille puolestaan Reko-ruokapiiri tuo luomu- ja lähiruokaa suoraa tuottajilta.

”Tuolla talon takana olisi hieno terassin paikka! Tuonne katolle voisi perustaa ravintolan ja saunatilat!”, Topias viittoo. Joka kulmalta löytyy toimintaa tai vähintäänkin potentiaalia sellaiseen. Myyrmäki on kaupunginosa, jossa innostuneet tyypit voivat olla mukana monessa. Maaperä on hedelmällinen uusille ideoille.

Suomalaisen Salla Ikosen ja portugalilaisen Mr Dheon muraalitaideteos on Myyrmäen katutaidetoksista uusin. Se valmistui syksyllä 2016.

Ruuhkavuosia ja kiireetöntä elämää

Noin 16 000 asukkaan Myyrmäki kasvaa kahdesta päästä. Alue kerää nuoria ja lapsiperheitä, toisaalta senioreiden osuus on Vantaan korkeimpia.

”Täällä näkyvät monenlaiset elämänrytmit. On paljon niitä, jotka elävät ruuhkavuosia sekä niitä, joilla ei ole kiire mihinkään”, Topias kuvailee.

Elokuussa valmistuva Metropolian kampus tuo Myyrmäkeen tuhansia korkeakouluopiskelijoita. Myös kaupungin uusi kaavaluonnos nostaisi asukaslukua jopa 11 000 asukkaalla. Alueen vetovoimaa vahvistaa myös HSL:n lippu-uudistus, jonka tarkoitus on siirtää vyöhykeraja Malminkartanon ja Myyrmäen välistä Kehä III:lle.

”Myyrmäen asemalta on 17 minuutissa Helsingin ydinkeskustassa. Toisaalta Myyr Yorkissa on kaikki: palvelut, kulttuuri, harrastukset ja edullinen asuminen. Tämä on lyömätön yhdistelmä, joka vetää uutta porukkaa”, Topias Dean tiivistää.

/////

M2-Kodeilla on asuntoja Myyrmäessä osoitteissa

Täytä M2-Kotien asuntohakemus.

Teksti: Krista Ahola / Kuvat: Kirsi Tuura