Näin harrastat lemmikin kanssa

Dobo: tasapainotreeniä pallolla

Dobo on Suomessa kehitetty koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntalaji, jota harrastetaan tasapainotyynyjen tai soikeiden pallojen avulla. Liikkeitä on kolmenlaisia: koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Laji sopii kunnoltaan kaikenlaisille treenaajille. Se kehittää erityisesti syviä lihaksia ja tasapainoa, sekä koiran että omistajan.

Missä: Dobo-kursseja on tarjolla ainakin Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mäntsälässä ja Pieksämäellä. Harrastusta voi myös jatkaa kotioloissa. Tasapainotarvikkeita voi ostaa kotiin ja lajin kehittäjä Camilla Peuran kirjoittama Dobo – koiran kanssa kuntoon -kirja sisältää paljon harjoituksia ja treeniohjeita. dobo.fi

Nose Work: hajunystyrät koetukselle

Aktiivinen nenän käyttäminen parantaa koiran hyvinvointia. Nenätyöskentelyharrastuksessa koira oppii erottamaan etsittävän hajun ja ilmaisemaan sen sijainnin.

Laji ei vaadi koiralta tai omistajalta erikoistaitoja eikä sitä tarvitse välttämättä harrastaa ryhmässä. Laji sopii siksi ihmisiä ja muita eläimiä vierastaville koirille, ja jopa sokeille koirille. Nose Workia voi kokeilla myös muiden lemmikkien kanssa: esimerkiksi kissat voivat nauttia haistelutehtävistä.

Missä: Nose Workia voi harrastaa kursseilla ympäri Suomen tai kotona. noseworkfinland.com

Koiratanssi: musiikillista temppuilua

Saako luvan? Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta, jossa yhdistyvät koirankoulutustaidot ja taiteellinen ilmaisu. Kilpailulajeja ovat vapaa tanssi ja seuraaminen musiikin tahdissa.

Missä: Koiratanssia voi harrastaa useissa koirakouluissa ja harrastusseuroissa. Myös internetistä löytyy paljon koiratanssivideoita, joista voi katsoa mallia ja inspiraatiota. Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa opettamalla koiralleen erilaisia temppuja ja soveltamalla niitä mieleiseensä musiikkiin. kennelliitto.fi

Agility: myös kissoille, rotille ja kaneille

Agility on monelle koiranomistajalle tuttu laji, jossa edetään pitkin esteistä rakennettua temppurataa. Agility sopii kuitenkin myös monelle muullekin lemmikeille, kuten kissoille, kesyrotille tai kaneille.

Missä: Kissat ovat paikkasidonnaisia eläimiä, ja siksi paras paikka aloittaa laji kissan kanssa on koti. Kissan voi esimerkiksi opettaa hyppäämään käskystä sohvalle tai kulkemaan tuolin ali. Kursseille ja kilpailuihin voi osallistua silloin, kun kissa kokee olonsa paikassa turvalliseksi. agilitykissat.com

Kanihyppy: virikkeitä kanin elämään

Mistä kanit tykkäävät? No hyppimisestä tietysti! Kanihyppyä voi harrastaa helposti kotona rakentamalla esteradan vaikkapa kirjoista.

Jos kani näyttää tykkäävän hyppelystä, kotiharrastuksesta voi jatkaa kilpailuihin. Kilpailujen kaksi päälajia ovat suora rata ja mutkarata. Makupaloilla voi houkutella kania hyppäämään, mutta hyppiminen tapahtuu aina kanin omilla ehdoilla ja turvallisuudesta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää. suomenestekanit.net ja kanihyppaajat.weebly.com

Jos kaipaat vaihtelua, kokeile myös näitä

Koirille
Koirajuoksussa eli canicrossissa koira vetää juoksuvaljaiden avulla ihmistä perässään.

Kissoille
Kissajooga on tavallista joogaa, jossa kissat tassuttelevat mukana ja lähestyvät halutessaan joogaajia.

Kesyrotille
Rottakoripallossa rottia opetetaan noutamaan pallo kentältä, kuljettamaan sitä suussa ja pudottamaan pallo korirenkaan läpi.

Teksti: Krista Ahola