Näin käytät M2-Kotien pyykkitupaa

Pyykin pesemisen ja kuivaamisen arkirumbaa voi helpottaa käyttämällä M2-Kotien yhteisiä pyykkitupia, joissa on hyvät koneet sekä riittävästi kuivaustilaa.

Yhteisen pyykkituvan käytössä on paljon hyviä puolia: Säästät sähkölaskussa, eikä sinulla tarvitse olla tilaa omalle pesukoneelle ja kuivaustelineelle. Pyykkituvan käyttö vähentää kosteuden kertymistä asuntoihin, lisäksi isojen koneellisten peseminen on ekologista. Ja miten ihana onkaan nostella pyyhkeet ja lakanat suoraan kuivaushuoneen narulta kaappiin!

1. Pyykkitupa ja kuivaushuone löytyvät usein alakerrasta

Jos omassa talossa ei ole pyykkitupaa, pyykkiä pääsee pesemään useimmiten lähitalon pesutuvassa.

Vaikka pyykkitupaa ei omasta talosta löytyisikään, lähes joka talossa on silti kuivaushuone. Siellä voi kuivattaa myös kotonaan, omalla koneella pestyä pyykkiä. Hyödynnä myös ulkona olevia pyykkinaruja. Ulkona pyykit kuivuvat nopeasti ja tulevat raikkaiksi!

2. Yleisin pesuaika on klo 8–21

Pyykkitupien ja kuivaushuoneiden käyttöajoissa voi olla talokohtaisia eroja. Esimerkiksi joskus sunnuntaiaamu on rauhoitettu pesemiseltä. Koneiden käyttöajat on määritelty aina sen mukaan, etteivät äänet häiritsisi muita asukkaita.

Kuivaushuoneen puhaltimessa on ajastin, joten päivän viimeinen käyttäjä voi huoletta jättää kuivaajan päälle ja noutaa kuivuneet pyykkinsä aamulla. Ole silti tarkkana, että kuivaushuone on tyhjä ennen aamun ensimmäistä käyttäjää.

3. Pyykkivuoron varaukset varauskirjaan

Tietokonepohjaiset varausjärjestelmät yleistyvät tulevaisuudessa, mutta tänä päivänä on käytössä useimmiten perinteinen varauskirja.

Huomioi myös muut pesutuvan käyttäjät. Koko päivän varauksia tai viikoittain toistuvia vakivarauksia ei saa tehdä, jotta naapuritkin pääsevät pyykille.

Muista käyttää varaamasi vuoro tai peru se ajoissa. Pyykinpesu on aloitettava 30 minuutin sisällä vuoron alkamisesta.

4. Siisti aina jälkesi

Vie pyykkisi ja pesuaineet mukanasi oman vuorosi päätteeksi. Muista myös aina hakea kuivat pyykkisi pois kuivaushuoneesta.

Siivooja tekee pesutiloissa vain viikkosiivouksen, joten tilojen päivittäinen puhtaus on käyttäjien yhteinen asia. Siisti siis aina jälkesi: pyyhi koneet pesuainejäämistä, lakaise lattia, laita tyhjät pesuainepakkaukset roskiin ja puhdista pesualtaat, jos olet käyttänyt niitä. Hyvä perussääntö on jättää pyykkitupa aina siihen kuntoon, millaiseen paikkaan haluaisit itse seuraavalla kerralla tulla. Siivoamisen perusvälineet löytyvät pyykkituvalta.

5. Lisäohjeet pyykkituvalla

Tutustu pyykkituvalta löytyviin konekohtaisiin käyttöohjeisiin ja käytäntöihin ennen kuin käytät tupaa. Tarkista esimerkiksi, täytyykö kuivausrummun nukkasihti puhdistaa jokaisen käytön jälkeen. Muista, ettei pesutiloihin saa tuoda lemmikkejä.

Jos huomaat pyykkituvalla puutteita tai jos koneessa on vikaa, ilmoita siitä huoltoyhtiöön. Huollon puhelinnumeron löydät ilmoitustaululta.

Teksti: Krista Ahola / Kuvat: Kaisu Jouppi

Juttuun on haastateltu M2-Kotien isännöitsijää Taina Heikkilää.

Käy katsomassa paikkakuntasi M2-Kodit ja hae asuntoa jo tänään!