Näin pidät kodinkoneet kunnossa

1. Maistuvin kahvi valmistuu puhtaalla keittimellä

Kahvista irtoaa rasvaa, joten kannu ja suppilosuodatin kannattaa pestä aina käytön jälkeen. Näin kahvi ei ala maistua eltaantuneelta ja korventaa vatsaa. Käytä pesuun astianpesuainetta tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä: Pelkkä vesi ei rasvaa irrota.

Perusteellisempi puhdistusoperaatio onnistuu näppärimmin kahvinkeittimen putsaamiseen tarkoitetulla kalkinpoistoaineella. Noudata käyttöohjeita! Varmista, minkälaiset puhdistusaineet sopivat omalle keittimellesi.

Myös vedenkeittimen sisuksen voi pestä kuumalla vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Irrota keitin ensin sähköverkosta ja varo, ettei laitteen sähköosiin pääse vettä. Huuhtele huolella ja keitä vielä muutama kannullinen puhdasta vettä.

2. Puhdas mikro on hygieeninen

Mikroaaltouuni on puhdistettava säännöllisesti, ettei lika pinty ja ala kerätä bakteereja.

Uunin sisäosat voi pyyhkiä laimeaan tiskiaineliuokseen kostutetulla siivousliinalla. Varo naarmuttamasta sisäosia, sillä se voi vaikuttaa mikron toimintaan.

Pese myös lasialusta ja suojakupu tarpeen mukaan.

Tuoksahtaako eilinen lounas mikrossasi? Pistä mikroon lämpiämään hetkeksi kupillinen vettä, johon on sekoitettu kaksi ruokalusikallista soodaa. Ja kas, tuoksut kaikkoavat!

3. Älä anna lian palaa uuniin kiinni

Toisinaan ruoka kiehahtaa tarkaltakin kokilta yli. Jos jotain valuu uunin pohjalle, pyyhi pinnat puhtaaksi heti uunin jäähdyttyä. Seuraava kuumennus nimittäin polttaa lian vielä tiukemmin kiinni.

Rasvalika irtoaa mietoon tiskiaineliuokseen kostutetulla liinalla. Sitkeämmin istuvat roiskeet puhdistuvat mäntysuopaliuoksella tai uuninpuhdistusaineella. Noudata käyttöohjeita.

4. Paahda leipää, älä muruja

Aamiaiseksi rapea paahtoleipä appelsiinimarmeladilla? Kyllä kiitos! Jos leivänpaahdin on ahkerassa käytössä, tyhjennä paahtimen murulaatikko viikoittain. Toisinaan paahdin vaatii järeämpää putsausta: Nappaa johto seinästä, käännä paahdin ympäri ja ravistele murut tiskialtaaseen.

Jos murujen putsaaminen unohtuu, voi paahdin syttyä jopa palamaan.

5. Pesukone ja tiskari puhdistuvat sitruunahapolla

Haiseeko pesukoneesi tai tiskarisi ummehtuneelta? Syynä voi olla käyttämäsi alhaiset pesulämpötilat. Hajut pysyvät poissa, kun pyöräytät vähintään kerran vuodessa tyhjällä koneella pesuohjelman, jossa on mahdollisimman korkea lämpötila. Annostele vain kolmasosa normaalista pesuainemäärästä.

Vaihtoehtoisesti voit puhdistaa koneesi apteekista saatavalla sitruunahapolla tai valmiilla pyykin- tai astianpesukoneen puhdistusaineella. Tarkista aineiden sopivuus käyttöohjeesta!

Myös pyykinpesukoneen nukkasihti ja tiskikoneen jätesuodatin ja suihkuvarret on putsattava aika ajoin. Pyyhi samalla laitteen luukun kumisaumat. Pesukoneen luukku ja pesuainelokero kannattaa jättää pyykkihetken jälkeen auki, jotta sisäosat kuivuvat.

6. Tehokas imuri on paras villakoirarankkuri

Tupsahtaako imuristasi tuoksuja, kun laitat sen päälle? Viimeistään nyt on aika vaihtaa tai tyhjentää pölypussi ja suodatin. Liian täysi pussi tai huonokuntoinen suodatin vaikuttavat myös imutehoon. Lisäksi täpötäysi pölypussi kuluttaa moottoria turhaan.

Putsaa imurin suuttimet irtonöyhdästä imuroimalla ne imuletkulla. Tarvittaessa suuttimet voi pestä haaleassa pesuaineliuoksessa.

Lähteet: martat.fi, siivous.info

Tehoa siivoukseen musiikista

Pistä musa soimaan, niin kodinkoneiden huolto sujuu sutjakammin.

All Saints: Black Coffee
The Kinks: Afternoon Tea
No Vacation: Laundry Day
Eminem: Cleanin’ Out My Closet
Love The System: Microwave

Teksti: Saara Autere, kuva: iStock