Näin siivoat parvekkeen kesäkuntoon!

1. Helpot perusvälineet riittävät

Parvekkeen siivous ei ole välineurheilua! Kaiva kaapista lattian pyyhkimiseen sopiva lasta tai moppi, tavallinen pesuliina sekä ämpäri. Ikkunoita varten ota esille ikkunanpesin ja -lasta tai mikrokuituliina. Niillä pääset pitkälle!

Pesuaineeksi sopivat mieto yleispuhdistusaine tai laimennettu käsitiskiaine. Voit myös käyttää erilaisille pinnoille, kuten puulle, niitä varta vasten suunniteltuja pesuaineita.

2. Pyyhi lattia kostealla

Talven jälkeen parvekkeen lattialla on usein kasvien roskaa ja katupölyä. Putsaa lika pois, niin voit tassutella ulkoilmassa sukkasillaan tai paljain varpain. Varma kesän merkki!

Tyhjennä ensin parveke kalusteista. Nosta pois mahdolliset puuritilät ja pese ne. Imuroi tai lakaise irtoroskat. Pyyhi lattia mietoon yleispesuaineeseen kostutetulla pesuliinalla. Pyyhkäise lopuksi vielä kerran puhtaalla vedellä, jotta pesuainetta ei jää pintaan reagoimaan auringon kanssa.

Joissain parvekkeissa on näppärät viemäriin johtavat kourut, mutta usein lattialle kaadettu vesi päätyy alakerran naapurin niskaan tai vastapestyihin ikkunoihin. Naapurisovun säilymiseksi vältä pesuvesitsunameja. Maltillisen kostea pesumoppi riittää!

3. Pese kalusteet

Sitten kalusteiden kimppuun! Lorauta veteen mietoa yleispesuainetta tai kyseiselle pinnalle tarkoitettua pesuainetta. Pyyhi kalusteet nihkeäksi puristetulla liinalla. Viimeistele vielä pesuliinalla, joka on kasteltu pelkkään veteen.

Pyyhkäise samalla kaikki muutkin parvekkeen pestävät pinnat, kuten kaiteet ja ikkunalaudat. Seinien maalipinta ei tavallisesti kestä vesipesua, mutta esimerkiksi puisia osia voit pyyhkiä varovasti puulle tarkoitetulla pesuaineella.

Anna kuivua rauhassa ja asettele kalusteet paikoilleen.

4. Valo sisään parvekkeelle

Koko maailma kirkastuu, kun valo tulvii ikkunoista sisään! Myös parvekelasien ja ikkunoiden pesu kuuluu parvekkeen kevätsiivoukseen. Pesu onnistuu ämpärillisellä vettä, johon tiputetaan muutama tippa tiskiainetta. Sitten vain ikkunanpesin ja lasta viuhumaan!

Tiedätkö millainen ikkunanpesijä olet? Katso myös kootut ikkunanpesuvinkit viidelle eri pesijätyypille.

Muista aina turvallisuus parvekelaseja pestessäsi. Käännä lasit sisään päin, äläkä koskaan keiku parvekkeen kaiteen ulkopuolella. Käytä tukevia tikkaita ja tarvittaessa taittuvia jatkovarsia, jotta yllät vaikeisiinkin paikkoihin.

5. Sisusta kotoisaksi

Kun parveke on pesty, päästä oma persoonasi valloilleen! Viherpeukalo laittaa pystyyn oman parvekeviljelmän tai viherseinän, itämaista tunnelmaa rakastava koristelee lyhdyillä ja värikkäillä tyynyillä. Jos mielenmaisemasi on merellä, sisusta parveke vaikka purjeveneeksi!

Pehmusteet ja pöytäliinat ovat helppo ja edullinen tapa tehdä parveke kotoisaksi. Tekstiililöytöjä tekee vaikka kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista! Jos et halua istuttaa erikseen kesäkukkia, voit nostaa tavalliset sisäkasvisi kesän ajaksi parvekkeelle vehreyttä tuomaan.

Ja sitten ulos viihtymään!

Jos taas etsit uutta vuokrakotia, tutustu vapaana tai vapautumassa oleviin asuntoihimme!

Vinkit antoi M2-Kotien siivoustyönohjaaja Tuula Saari-Mannila.

Teksti: Krista Ahola

Kuvat: iStock