Näin torjut kodin tuholaiset

Tyypillisimpiä kodeista löytyviä pieneläimiä ovat sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset. Näiden lisäksi viime vuosina ovat lisääntyneet myös kodin haittaeläimet, erityisesti lutikat. Ulkomaanmatkoilta voi myös tietämättään tuoda ei-toivottuja eläimiä kotiin. Lue vinkit matkailijalle Helsingin kaupungin sivuilta.

Jos epäilet tai huomaat kodissasi pieniä tuhoeläimiä, ole välittömästi yhteydessä isännöitsijään. Tilanteeseen täytyy reagoida nopeasti, sillä muuten tuholaiset voivat levitä muihin asuntoihin ja aiheuttaa suurta harmia. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta löytyvät tunnistamisen avuksi värikuvat yleisimmistä kodin tuholaisista sekä torjuntaohjeet.

Vyöturkiskuoriainen

Kuoriaisen toukka syö turkiksia sekä villa-, puuvilla ja pellavavaatteita, joihin se tekee pieniä reikiä.  Mikäli tuholaisia alkaa esiintyä, on syytä tarkistaa kaikki tekstiilien säilytystilat. Jos vaatteista ja kodin tekstiileistä löytyy merkkejä tuholaisista (reikiä, toukkien koteloiden kuoria tms.) on syytä käyttää torjunta-aineita. Tekstiilien säilytystilat tyhjennetään, siivotaan ja käsitellään torjunta-aineella. Tekstiileistä hyönteiset, niiden toukat ja munat voi hävittää pesemällä vaatteet + 60 °C:ssa, pakastamalla viikon verran tai niille soveltuvalla torjunta-aineella. Torjunta-aineiden käytössä tulee noudattaa pakkauksen ohjeita.

Torjunnan voi suorittaa itse.

Sokeritoukka

Sokeritoukka elää kosteissa ja lämpimissä sisätiloissa: viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa ja kellareissa. Se liikkuu öisin ja valon syttyessä lähtee kiireen vilkkaa piiloon. Kylpyhuoneissa sokeritoukat ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä. Sokeritoukista on harvoin mitään haittaa, mutta niiden määrää voi vähentää kaatamalla kiehuvan kuumaa vettä viemäreihin.

Torjunnan voi suorittaa itse.

Lutikka eli seinälude

Lutikka eli seinälude on tunnetuimpia asuntojen syöpäläisiä. Sekä koiraat että naaraat imevät verta. Lutikat imevät verta nukkuvasta ihmisestä, aktiivisimmin noin tuntia ennen aamunkoittoa. Lutikat liikkuvat öisin, päivisin ne ovat piilossa huonekalujen raoissa, taulujen takana, patjan saumoissa tai esimerkiksi runkopatjan rakenteissa. Ne jättävät tummia ulostepilkkuja sänkyjen ja sängynjalkojen alapinnoille ja veripilkkuja lakanoihin.

Mikäli epäilet asunnossasi olevan luteita, ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään. Myrkyttämisen suorittaa aina ammattilainen.