Jätä lämpö ulos – näin viilennät kodin helteillä
Kesää ja helteitä odotetaan innolla pimeän ja kylmän talvikauden jälkeen, mutta pitkään jatkuessaan helteet voivat tehdä kodista kuuman. Ilmanvaihdon tehostaminen ei lähtökohtaisesti tuo helpotusta kuumuuteen, sillä kiinteistöjen ilmanvaihto vaihtaa uutta ilmaa ulkoa sisään. Miten kodin saa sitten viilennettyä kesähelteillä? Ota tästä vinkit talteen!
1) Hyödynnä viileämmät yöt
Tuulettaminen ei viilennä kotia, kun ulkoilma on sisäilmaa kuumempaa. Silloin tuuletusikkunat, sälekaihtimet ja verhot tulee pitää visusti kiinni, jotta auringonpaiste ja kuuma ilma eivät pääse lämmittämään sisäilmaa entisestään.
Kotia tuulettaessa kannattaa hyödyntää viileämmät yöt ja aamut, mutta tuuletusikkunaa voi kokeilla pitää auki myös päivällä, mikäli ikkuna osoittaa varjoiseen suuntaan. Hyödynnä myös asunnon mahdollinen läpiveto. Muista kuitenkin huolehtia tuulettaessasi, etteivät tuulenpuuskat riko tuuletusikkunoita tai yllättävä ukkoskuuro kastele sisätiloja.
2) Tarkista kodin ilmanvaihtoventtiilien puhtaus
Ilmaa poistuu nimensä mukaisesti poistoilmaventtiilien kautta, ja korvausilmaventtiileistä tulee tilalle korvaavaa ilmaa. Tarkista, että kodin poistoilma- ja korvausilmaventtiilit ovat puhtaita eikä niitä ole peitetty.
Keittiön poistoilmaventtiilinä toimii useimmiten liesituuletin. Poistoilmaventtiilejä löytyy usein myös kylpyhuoneesta, wc-tiloista ja vaatehuoneesta. Korvausilmaventtiilit voivat puolestaan sijaita ikkunoiden yläpuolella, lämpöpatterien takana seinässä tai asunnon ulkoseinällä. Jos kotona on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, löytyvät korvausilmaventtiilit useimmiten makuu- ja olohuoneesta.
Katso alta ohjevideot poistoilmanventtiilin ja liesituulettimen suodattimen puhdistamiseen.
3) Pistä ilma liikkeelle tuulettimen avulla
Vaikka tuuletin ei varsinaisesti laske sisäilman lämpötilaa, se voi helpottaa oloa kuumalla ilmalla. Tuuletin laittaa ilman liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin ja luo viilentävän tunteen. Huomaathan kuitenkin, että tuuletinta ei tule jättää yksin päälle. Muita sähkölaitteita kuten uunia, hellaa tai saunaa ei kannata hellepäivinä käyttää, sillä niistä muodostuu reippaasti lisälämpöä.
Vaikka helteet voivatkin tuntua tukalilta ja voi jopa heikentää yöunien laatua, sisäilmaa ei saa jäähdyttää montaa astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Silloin on riskinä, että ulkoilman kosteus tiivistyy talon rakenteisiin. Hikisiä öitä voi yrittää helpottaa esimerkiksi kevyesti kostutetuilla lakanoilla tai pyyhkeellä.