Niityt ja pölyttäjät rikastuttavat pihojamme

Olemme sitoutuneet suojelemaan ja tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Talojemme piha-alueet suunnitellaan ja toteutetaan kestävän viherhoidon mukaisesti. Luonnon monimuotoisuutta lisäämällä rakennamme kestäviä ympäristöjä.

Vuosi sitten alkanut projekti luonnon monimuotoisuuden toteutumisesta kiinteistöjemme pihoilla konkretisoitui julkaistuun Kestävän viherhoidon käsikirjaan. Käsikirja luo kestävän viherhoidon periaatteet uudisrakennusten ja olemassa olevien kiinteistöjemme viheralueiden hoitoon. Rakennamme pölyttäjäystävällisiä piha-alueita ja lisäämme niille monipuolista kasvilajistoa. Piha-alueiden monimuotoisuutta parannetaan esimerkiksi muuttamalla käyttämättömiä nurmialueita niityiksi. Niityt lisäävät pölyttäjien elinympäristöä ja ovat monella tapaa kestävämpää kasvillisuutta.

Kestävän viherhoidon käsikirjan oppeja pilotoidaan kesän aikana useassa pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa kohteessa. Muutoksia tehdään M2-Kotien vihertiimin toimesta esimerkiksi Soittajantiellä, Ränkitiellä ja Naavapolulla Helsingissä. Kannelmäessä sijaitsevalla Soittajantiellä piha-alueelle on istutettu uusia kasveja ja nurmialuetta on muutettu helppohoitoiseksi niityksi. Jatkossa myös talojemme piha-alueiden kunnossapidosta syntyvää puutarhajätettä haketetaan paikan päällä. Näin oksien kuljettamiselta jäteasemalle vältytään ja oksasilppua jää katteeksi ravitsemaan pihan pensaita ja puiden alustoja.

Kapulantiellä sijaitseva hyönteishotelli.

Asukkaamme ovat vahvasti mukana kestävässä viherhoidossa. Hyvinkään Vesitorninkadulla ja Kapulantiellä asukkaat ovat itse ahkeroineet pihoilla perustaen niittyjä. Kapulantiellä on niittyjen teon lisäksi perustettu pihaan oma hyönteishotelli. Hyönteishotellille on kysyntää: ”Varattuja hotellihuoneita on tällä hetkellä jo 18 kappaletta”, iloitsee talotoimikunnan puheenjohtaja Jari Kuusela. Varatun hotellihuoneen näkee ”ovesta”, joka on muurattu kiinni.

Piha-alueiden monimuotoisuuden lisääminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Uuden niityn kasvaminen täyteen kukkaloistoonsa voi viedä vuosia. Hoitamattoman näköiset piha- ja niittyalueet voivat helposti aiheuttaa myös ihmetystä. Asukkaiden ja naapuruston tietoisuuden lisäämiseksi lisäämme pihoille kylttejä ja rajaamme niittyalueita. Kyltit kertovat piha-alueen kasvillisuudesta ja kestävästä viherhoidosta.

Talon piha-alueella kasvaa pölyttäjäystävällinen niitty.