Nyt on paras aika sulattaa pakastin
1. Hyödynnä paukkuvat pakkaset
Pakastin kaipaa sulatusta, kun sen sisäosien seinät ovat kauttaaltaan huurteessa. Näin käy tavallisesti 1–2 kertaa vuodessa. Sulatus on helppo tehdä pakkassäällä, jolloin pakasteet saa sulatuksen ajaksi parvekkeelle tai pihalle.
Säädä pakastin normaalia kylmemmälle esimerkiksi edellisenä iltana, jotta elintarvikkeet kestävät paremmin sulatuksen. Jos pakastimessa on pakastuskytkin, käytä sitä.
Pakkaa pakasteet esimerkiksi koreihin. Jos pakkanen ei pauku riittävästi, vuoraa korit sanomalehdillä tai käytä kylmälaukkuja.
2. Näin sulatat pakastimen
Kytke virtapistoke pois päältä ja avaa pakastimen ovi. Jää sulaa nopeammin, kun laitat lämpimän vesiastian pakastimen sisään.
Kun jää alkaa sulaa, voit poistaa irtoavia jäälevyjä varovasti ennen kuin ne sulavat vedeksi. Ole kuitenkin varovainen, ettet riko seiniä tai putkia. Älä käytä teräaseita.
Sulava vesi voi ohjautua pohjassa olevan aukon tai rännin kautta pakastimen ulkopuolelle. Laita poistoputken alle astia ja kuivaa laitteen pohja. Joissain laitteissa sulanut vesi pitää kuivata laitteen pohjalta rätillä. Seuraa sulamista ja ole huolellinen, jotta sulamisvesi ei kastele lattiaa.
Pese irto-osat ja pyyhi pakastimen sisä- ja ulkopuoli rätillä ja vedellä, johon olet tiputtanut muutaman tipan astianpesuainetta. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.
Laita pakastekytkin päälle ja pakasteet takaisin paikoilleen. Kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta, napsauta pakastuskytkin pois päältä.
3. Jääkaapille riittää usein pelkkä pesu
Suurin osa jääkaapeista on automaattisulatteisia. Jos jääkaapin seiniin on kuitenkin päässyt kertymään jäähilettä, kaappi pitää sulattaa. Jääkaapin tai pakastelokeron sulatus tehdään samaan tapaan kuin pakastimen sulatus.
4. Näin peset jääkaapin
Kytke jääkaappi pois päältä ja laita ruoat pesun ajaksi viileään tilaan tai vaikka parvekkeelle. Irrota hyllyt ja pese ne tiskialtaassa. Pyyhi jääkaapin sisä- ja ulkopuoli miedossa astianpesuainevedessä kostutetulla rätillä. Muista pyyhkiä varovasti myös tiivisteet.
Jos jääkaapin pohjalle on kertynyt vettä, se on usein merkki poistovesiaukon tukkeutumisesta. Poistovesiaukko on yleensä pyöreä reikä jääkaapin takaseinässä, ja se puhdistetaan varovasti rätillä tai vanupuikolla.
Jätä jääkaapin ovi pesun jälkeen hetkeksi auki ja anna sisäosien kuivua. Laita sitten ruoat takaisin kaappiin ja kytke virta päälle.
5. Imuroi laitteiden takaa kerran vuodessa
Kylmälaitteiden taakse kertyvä pöly on paloturvallisuusriski ja se lisää energiankulutusta. Imuroi siis kerran vuodessa jääkaapin ja pakastimen takaosa.
Irrota töpseli seinästä ja siirrä laite varovasti paikoiltaan. Putsaa lattia ja imuroi laitteen takaseinä pehmeällä suuttimella. Tarkasta samalla jääkaapin takana olevan lauhdutusastian kunto. Jos astia on täynnä tai siinä näkyy vuotoja, ole yhteydessä oman M2-talosi huoltoyhtiöön. He tilaavat tarvittaessa jääkaapille huollon.
Siirrä laite takaisin paikoilleen, laita töpseli seinään ja kytke jääkaappi päälle
Teksti: Krista Ahola
Kuvat: iStock
Lähteet: martat.fi ja Teija Jerkku Marttaliitto ry:stä sekä siivous.info.