Oletko muuttamassa? Irtisano vuokrasopimus oikeaan aikaan

1) Vuokrasopimuksen irtisanominen onnistuu näppärimmin verkossa

M2-Kodeilla on vuokrasopimuksen irtisanomista varten valmis lomake. Se löytyy M2-Kotien nettisivuilta. Ilmoituksen voi täyttää sähköisesti kirjautumalla verkkopalveluun pankkitunnuksilla. Vaihtoehtoisesti irtisanomisilmoituksen voi tulostaa ja lähettää postitse tai sähköpostin liitteenä M2-Kotien asiakaspalveluun.

Jos irtisanot sopimuksen vapaamuotoisesti, kirjaa ylös oma nimesi ja yhteystietosi, tiedot asunnosta, jonka vuokrasopimus irtisanotaan sekä päivämäärä, mistä lähtien irtisanominen on voimassa. Lisäksi tarvitaan vuokralaisen allekirjoitus ja päiväys.

Kun M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen, saat siitä kirjallisen vahvistuksen.

2) Irtisanomisajaltakin maksetaan vuokraa

Kun vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Aika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin M2-Kodit on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen.

Jos siis irtisanot vuokrasopimuksen esimerkiksi 5.6., vuokrasopimus päättyy 31.7. Vuokraa pitää maksaa myös heinäkuulta. Ole siis ajoissa liikkeellä, etenkin jos irtisanot sopimuksen kuun vaihteessa.

Huonolla tuurilla kuukauden viimeisinä päivinä postitse lähetetty irtisanomisilmoitus saapuu perille vasta seuraavan kuun alussa.

3) Irtisanomisilmoitus pitää tehdä, vaikka vain toinen vuokralaisista muuttaisi

Jos asunnossa on kaksi päävuokralaista, molempien on allekirjoitettava irtisanomisilmoitus, vaikka toinen jäisikin asumaan asuntoon.

Poismuuttavan on tärkeä tehdä irtisanomisilmoitus, sillä hän on vastuussa asunnon kunnossapidosta ja vuokranmaksusta niin kauan kuin vuokrasopimus on hänen osaltaan voimassa.

Mahdollinen vuokravakuus palautetaan vuokralaiselle noin kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen päättymisestä, mikäli asunnon kunnossa ei ole huomautettavaa, eikä vuokrarästejä ole kertynyt. Vakuus on kuitenkin sopimuskohtainen: Sitä ei palauteta, jos vain toinen vuokralaisista irtisanoo vuokrasopimuksen.

4) Muuttopäivä = vuokrasopimuksen päättymispäivä

M2-Kodeissa on käytäntönä monen muun vuokranantajan tapaan, että asunnosta pitää muuttaa viimeistään vuokrasopimuksen viimeisenä päivänä. Tämä mainitaan vuokrasopimuksen ehdoissa.

Toisinaan tämä on hankalaa, jos saa avaimet seuraavaan kotiinsa vasta kuun alussa. Tällaisessa tilanteessa voi tiedustella M2-Kotien asiakaspalvelun kautta, onko muuttopäivästä mahdollista joustaa. Aina asuntoon ei ole heti tulossa uusia asukkaita. Ota silti huomioon, että ylimääräisiltä päiviltä pitää maksaa vuokraa.

5) Entä jos vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen?

M2-Kodit irtisanoo vuokrasopimuksen hyvin harvoin, lähinnä vain muita häiritsevän asumisen vuoksi. Jos M2-Kodit irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on 3 kuukautta, jos olet asunut kodissasi korkeintaan vuoden. Yli vuoden asumisen jälkeen irtisanomisaika on 6 kuukautta.